2014 MacBook Pro versus MacBook Air: Apple-laptop aankoopadvies

Door: matt-egan | 05 september 2014 16:30

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De MacBook Air en de Retina MacBook Pro zijn mooi, draagbaar en leveren hoge prestaties. Maar er zit een prijsverschil van 300 euro tussen de twee laptops. Daarom hebben we ze voor je vergeleken en geven je aankoopadvies welke MacBook het beste bij je past.

2014 MacBook Air 13 inch

Prijs: €1.029,-

Geheugen en opslag: 4GB geheugen, 128GB PCIe flash

Processor: 1.4GHz dual-core Intel Core i5, Turbo Boost tot 2.7GHz

Grafische chip: Intel HD Graphics 5000

Accuduur:12 uur

2014 MacBook Pro 13 inch

Prijs: €1.329,-

Geheugen en opslag: 8GB geheugen, 128GB PCIe flash

Processor: 2.6 GHz dual-core Intel Core i5, Turbo Boost tot 3.1GHz

Grafische chip: Intel Intel Iris Graphics

Accuduur:9 uur

9
Score
90
Score: 90

Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro hebben in 2014 een aantal kleine updates gekregen, waaronder een prijsverlaging en betere specificaties. We verwachten dat Apple volgend jaar grotere updates voor haar MacBook-lijn zal introduceren wanneer Intel's Broadwell chips beschikbaar komen.

Bouw, ontwerp, draagbaarheid

De verschillen zijn klein, maar ze kunnen belangrijk zijn. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro zijn prachtig gebouwd en afgewerkt, maar met zijn 1,08 kg is de 2014 11-inch MacBook Air 490 gram lichter dan de lichtste Retina MacBook Pro. Hoewel de MacBook Air dunner lijkt, is hij op het dikste punt nog altijd 1,7 cm dik - slechts 1 mm verschil.

De 2014 13 inch MacBook Air is waarschijnlijk een eerlijkere vergelijking, en die weegt 1,35 kg, slechts 220 gram minder dan de 13 inch MacBook Pro met Retina display. De 2014 13 inch MacBook Air weegt evenveel als het 2013 model.

Unibody

De MacBook Air is de ultieme super draagbare laptop. Hij heeft een prachtige "unibody" behuizing die slechts 18 mm dik is. Deze is rigide, zeer sterk, en onberispelijk afgewerkt met satijn gezandstraald aluminium. Je kunt de gebruikelijke hoge kwaliteit van Apple verwachten.

Verlicht toetsenbord

Het verlichte Apple toetsenbord dat nu op grote schaal gekopieerd wordt door anderen, is verbeterd ten opzichte van eerdere unibody MacBooks zodat er veel minder licht doorschijnt aan de zijkanten van de toetsen. En het toetsenbord is een van de beste die je kunt kopen, met toetsen die je niet ver hoeft in te drukken, waardoor je comfortabel en bijna moeiteloos kunt typen.

Bouwkwaliteit

De Apple MacBook Air heeft dezelfde geweldige volledig metalen bouwkwaliteit, met een versmalling van de achterkant naar de voorkant. Ondanks Apple's reputatie voor het assembleren van hoogwaardige producten tegen hoge prijzen, zijn we nog geen hardware partner van Microsoft tegengekomen die vergelijkbare functies, bouwkwaliteit en oog voor detail heeft voor dezelfde prijs of zelf hoger.

Een kleine zichtbare verandering voor de nieuwe MacBook Air is een extra gaatje aan de linkerzijkant. Dit is een tweede microfoon. Dit komt van de Retina MacBook, en is bedoeld voor ruisonderdrukking voor duidelijkere spraak in FaceTime en Skype oproepen.

Gewicht

De MacBook Air weegt 1,35 kg. Stap je over op de MacBook Pro, dan krijg je meer poorten in de behuizing, waaronder een Thunderbolt versie 2 poort. Helaas lijkt het erop dat de HDMI output de oudere HDMI 1.2 standaard of lager is, omdat we via deze poort nog altijd geen hogere pixel output konden krijgen dan 1920 x 1200 pixels. Dit geeft niet als je verbinding maakt met een full-HD televisie of een projector, maar het betekent wel dat je een kostbare Thunderbolt poort moet gebruiken om een hogere resolutie monitor met bijvoorbeeld 2560 x 1600 pixels te kunnen gebruiken.

Het ontwerp, de kwaliteit en afwerking is hetzelfde als bij de MacBook Air, maar in een iets grotere en zwaardere behuizing. De 2014 13-inch MacBook Pro met Retina display is 50 gram lichter dan de 2012 Retina MacBook. Hij weegt nu slechts 1,57 kilo. Zoals we al zeiden, een marginaal verschil dus. De 2014 15 inch MacBook Pro met Retina display is iets zwaarder dan de 13 inch (2,02 kilo), maar weegt evenveel als het 2012 model. Beide modellen zijn slechts 1,8 cm dik. De MacBook Pro is naar onze mening net zo draagbaar als de MacBook Air.

Beeldscherm

De MacBook Pro met Retina display heeft een geweldig 2880 x 1800-pixel IPS display, die geconfigureerd is in HiDPI modus om te lijken op de 1440 x 900 lay-out van elke 15 inch MacBook Pro sinds 2006. De poorten op de behuizing zijn hetzelfde: twee Thunderbolt 2, een USB 3.0, audio uitgang met Toslink digital audio, en MagSafe 2 stroomaansluiting aan de linkerkant.

Kortom: Als absolute draagbaarheid jouw ding is, kun je waarschijnlijk het beste voor de MacBook Air kiezen. Maar je zult niet vloekend een MacBook Pro rondzeulen. Het zijn allebei super draagbare PC's.

7 Reactie(s) op: 2014 MacBook Pro versus MacBook Air: Apple-laptop aankoopadvies

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 september 2014 04:42 Anoniem
  Het prijsverschil wordt ook kleiner (100 euro?) als je de Air ook met 8GB uitrust. Daarnaast komt er in december een nieuwe 12 inch air met retina (HD) display. Op dit moment is voor het kleine prijsverschil, de Pro de betere keuze.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2014 11:14 Anoniem
  December release voor een Retina Macbook Air is onzin. Geruchten hebben het over een fanless design en Intels nieuwe core-m cpu's die vertraagd zijn. Hoogstewaarschijnlijk zul je een nieuwe air pas halverewege/eind 2015 zien.

  Daarnaast is het een 12 inch versie wat sowieso al minder is qua gebruiksgemak. De keuze ligt puur tussen meer accuduur en lightgewicht vs iets meer kracht en een beter scherm. Mensen moeten het scherm van de Macbook Air in de winkel ook maar bekijken want online zie je alleen berichten dat het verouderd is en slechte kijkhoeken heeft etc. Maar het valt best mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 september 2014 13:56 Anoniem
  maar nu is er bij MM een 8 GB versie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2014 22:36 Anoniem
  ik heb de macbook air 13,3 inch en hij is super, zeker een aanrader, hij is ook erg licht en makkelijk mee te nemen. de macbook pro is alleen beter in het opzicht van meer poorten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2015 14:06 Anoniem
  Dat de macbook air slechter is dan de macbook pro retin ais onzin!
  Ik heb ze allebei en vind de macbook air zelfs fijner om op te werken dan de pro retina, veel lichter. Iets om te beseffen als je een (nieuwe) macbook wilt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2015 14:10 Anoniem
  Onzin dat de air beter is dan de pro retina, de pro retina heeft een veel beter scherm, betere hardware enz. voor (maar?) €300 meer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2015 09:12 Anoniem
  1 Ding staat vast, hou je van fotografie NOOIT de Macbook Air kopen. Dan zou ik voor de pro Retina gaan. Ik hou van fotografie en baal er stevig van dat ik een Macbook Air gekocht heb. Gelukkig heb ik nog simpel windows laptops die kwa scherm enorm veel beter zijn dan de Macbook Air.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.