2014 MacBook Pro versus MacBook Air: Apple-laptop aankoopadvies

Door: | 05 september 2014 16:09

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De MacBook Air en de Retina MacBook Pro zijn mooi, draagbaar en leveren hoge prestaties. Maar er zit een prijsverschil van 300 euro tussen de twee laptops. Daarom hebben we ze voor je vergeleken en geven je aankoopadvies welke MacBook het beste bij je past.

Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro hebben in 2014 een aantal kleine updates gekregen, waaronder een prijsverlaging en betere specificaties. We verwachten dat Apple volgend jaar grotere updates voor haar MacBook-lijn zal introduceren wanneer Intel's Broadwell chips beschikbaar komen.

Bouw, ontwerp, draagbaarheid

De verschillen zijn klein, maar ze kunnen belangrijk zijn. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro zijn prachtig gebouwd en afgewerkt, maar met zijn 1,08 kg is de 2014 11-inch MacBook Air 490 gram lichter dan de lichtste Retina MacBook Pro. Hoewel de MacBook Air dunner lijkt, is hij op het dikste punt nog altijd 1,7 cm dik - slechts 1 mm verschil.

De 2014 13 inch MacBook Air is waarschijnlijk een eerlijkere vergelijking, en die weegt 1,35 kg, slechts 220 gram minder dan de 13 inch MacBook Pro met Retina display. De 2014 13 inch MacBook Air weegt evenveel als het 2013 model.

Unibody

De MacBook Air is de ultieme super draagbare laptop. Hij heeft een prachtige "unibody" behuizing die slechts 18 mm dik is. Deze is rigide, zeer sterk, en onberispelijk afgewerkt met satijn gezandstraald aluminium. Je kunt de gebruikelijke hoge kwaliteit van Apple verwachten.

Verlicht toetsenbord

Het verlichte Apple toetsenbord dat nu op grote schaal gekopieerd wordt door anderen, is verbeterd ten opzichte van eerdere unibody MacBooks zodat er veel minder licht doorschijnt aan de zijkanten van de toetsen. En het toetsenbord is een van de beste die je kunt kopen, met toetsen die je niet ver hoeft in te drukken, waardoor je comfortabel en bijna moeiteloos kunt typen.

Bouwkwaliteit

De Apple MacBook Air heeft dezelfde geweldige volledig metalen bouwkwaliteit, met een versmalling van de achterkant naar de voorkant. Ondanks Apple's reputatie voor het assembleren van hoogwaardige producten tegen hoge prijzen, zijn we nog geen hardware partner van Microsoft tegengekomen die vergelijkbare functies, bouwkwaliteit en oog voor detail heeft voor dezelfde prijs of zelf hoger.

Een kleine zichtbare verandering voor de nieuwe MacBook Air is een extra gaatje aan de linkerzijkant. Dit is een tweede microfoon. Dit komt van de Retina MacBook, en is bedoeld voor ruisonderdrukking voor duidelijkere spraak in FaceTime en Skype oproepen.

Gewicht

De MacBook Air weegt 1,35 kg. Stap je over op de MacBook Pro, dan krijg je meer poorten in de behuizing, waaronder een Thunderbolt versie 2 poort. Helaas lijkt het erop dat de HDMI output de oudere HDMI 1.2 standaard of lager is, omdat we via deze poort nog altijd geen hogere pixel output konden krijgen dan 1920 x 1200 pixels. Dit geeft niet als je verbinding maakt met een full-HD televisie of een projector, maar het betekent wel dat je een kostbare Thunderbolt poort moet gebruiken om een hogere resolutie monitor met bijvoorbeeld 2560 x 1600 pixels te kunnen gebruiken.

Het ontwerp, de kwaliteit en afwerking is hetzelfde als bij de MacBook Air, maar in een iets grotere en zwaardere behuizing. De 2014 13-inch MacBook Pro met Retina display is 50 gram lichter dan de 2012 Retina MacBook. Hij weegt nu slechts 1,57 kilo. Zoals we al zeiden, een marginaal verschil dus. De 2014 15 inch MacBook Pro met Retina display is iets zwaarder dan de 13 inch (2,02 kilo), maar weegt evenveel als het 2012 model. Beide modellen zijn slechts 1,8 cm dik. De MacBook Pro is naar onze mening net zo draagbaar als de MacBook Air.

Beeldscherm

De MacBook Pro met Retina display heeft een geweldig 2880 x 1800-pixel IPS display, die geconfigureerd is in HiDPI modus om te lijken op de 1440 x 900 lay-out van elke 15 inch MacBook Pro sinds 2006. De poorten op de behuizing zijn hetzelfde: twee Thunderbolt 2, een USB 3.0, audio uitgang met Toslink digital audio, en MagSafe 2 stroomaansluiting aan de linkerkant.

Kortom: Als absolute draagbaarheid jouw ding is, kun je waarschijnlijk het beste voor de MacBook Air kiezen. Maar je zult niet vloekend een MacBook Pro rondzeulen. Het zijn allebei super draagbare PC's.