© PXimport

26 nieuwe features van iOS 7

Geplaatst: 12 juni 2013 - 03:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Redactie ID.nl

Het nieuwe iOS heeft een hoop spannende features die Apple nauwelijks heeft belicht bij zijn presentatie van afgelopen maandag tijdens de start van WWDC 2013.

Apple had veel te vertellen over iOS 7 tijdens de openingstoespraak van ontwikkelaarscongres World Wide Developers Conference gisteravond en een hoop verbeteringen vielen dan ook bijna niet op.

Terwijl de aandacht voornamelijk uitging naar visuele pracht en nieuwe functionaliteiten, zaten er een hoop spannende dingen verborgen in de presentatie waardoor we later betere en mooiere apps kunnen gebruiken. Een blik op 26 features die Apple tussen neus en lippen door heeft genoemd.

Verbeteringen aan het systeem

De systeemverbeteringen zijn meestal niet de dingetjes waarmee gepronkt wordt, dus ze krijgen vaak weinig aandacht bij openingstoespraken. Maar vaak zitten juist hier de verborgen pareltjes tussen. We beginnen deze lijst met acht van zulke verbeteringen.

Telefoongesprekken via Facetime

Tijdens de openingstoespraak van Apple’s softwaredirecteur Craig Federighi kwam dit onderdeel maar heel kort in beeld. Met audio-only via Facetime kun je gesprekken voeren met anderen via WiFi zonder daarvoor de belbundel te gebruiken. Omdat er maar zo kort over werd gesproken is het onduidelijk of deze functionaliteit ook op OS X Mavericks verschijnt. Maar we horen vast meer als de officiële release dit najaar verschijnt.

Hoekmeter

De vorige versies van iOS kwamen met ondersteuning voor de gyroscoop en versnellingsmeter. Het lijkt erop dat iOS 7 de nieuwste smartphonetechnologie op het gebied van ruimtelijke metingen ondersteunt: een hoekmeter. Deze meet de hoek en helling in een gradenboog ten opzichte van de grond. Hierdoor zullen we in de toekomst meer apps zien die ook op- en neerwaartse beweging zullen detecteren.

Ik hoop dat ontwikkelaars dit instrument gaan gebruiken om bijvoorbeeld automatisch te meten hoeveel verdiepingen je hebt gelopen, zoals nu bij de Fitbit One. Dit apparaat gebruikt een fysieke hoogtemeter om het traplopen te meten, maar een hoekmeter zou ook ingezet kunnen worden voor diverse fitness-apps. En wie weet wat voor toepassingen ontwikkelaars nog meer verzinnen voor dit onderdeel.

Verbeterde meldingen

Het nieuwe besturingssysteem heeft een meldingensynchronisatie waardoor je als je een melding op één apparaat afwijst, hij op al je apparaten wordt weggewerkt. Maar het meldingenscherm heeft ook een Today-venster, dat geïnspireerd lijkt te zijn op Google Now, dat een overzicht geeft van je dagplanning en updates die daaraan verwant zijn.

Activatievergrendeling

Nog een feature die Federighi kort aanstipte was het vergrendelingsmechanisme dat ervoor zorgt dat iPhone-dieven het apparaat niet zelf kunnen wissen om door te verkopen (of zelf te houden). Als je je iPhone verliest en gedwongen bent je apparaat op afstand te wissen, blijft het toestel in ‘Lost Mode’. De boodschap op het scherm blijft dan staan en iedereen die het toestel probeert te gebruiken na deze reset moet jouw iCloud-gegevens invoeren om het toestel te ontgrendelen.

Vreemd genoeg blijft de prompt waarin je kunt aangeven dat je je wachtwoord bent vergeten beschikbaar. Om te voorkomen dat de dieven je wachtwoord brute forcen of andere trucs gebruiken om het wachtwoord te bemachtigen, is het een goed idee om tweefactorauthenticatie in te schakelen en ervoor te zorgen dat je geheime vraag lastig te raden is.

Slim downloaden

Volgens de presentatie van Apple is er met iOS 7 sneller en slimmer te downloaden. Hoewel hier verder niet wordt bij stilgestaan worden wel als extraatjes genoemd dat je bijvoorbeeld Passbook-kaarten kunt gebruiken via een scanfunctie en worden slimme downloads van tv-programma’s” aangestipt.

Ik gok erop dat dit betekent dat tv-series automatisch door iTunes worden gedownload als je een seizoensabonnement erop via Passbook hebt. De scanfunctie lijkt aan te geven dat er bijvoorbeeld een QR-scanner aan Passbook wordt toegevoegd om kaartjes te bemachtigen. De API ‘barcode scanning’ die ook werd genoemd lijkt dit te bevestigen.

Automatische updates van apps

Federighi gaf aan dat er een eind is gekomen aan het rode bolletje bij het App Store-pictogram dat aangeeft dat er updates beschikbaar zijn. App-updates worden voortaan op de achtergrond gedownload. Apple zei er overigens niet bij of deze feature is uit te schakelen; ik ken een paar mensen die liever handmatig hun apps updaten om zo niet een versie met bugs of ongewenste features binnen te halen.

WiFi HotSpot 2.0

WiFi HotSpot 2.0 zoekt automatisch contact met hotspots van het netwerk waar je op geabonneerd bent. Zo zou de iPhone bijvoorbeeld via een KPN-abonnement automatisch contact kunnen leggen met hotspots van KPN als je daar toegang tot hebt. In theorie zorgt dit voor sneller internet, waarbij de iPhone van 3G op WiFi overstapt wanneer dat beschikbaar is.

Alle bestanden via AirDrop

AirDrop is al best interessant. Je verplaatst foto’s naar vrienden in de buurt via Bluetooth of WiFi Direct: geen draden, koppelingsellende of tikken van apparaten tegen elkaar vereist. Maar AirDrop ondersteunt nog meer formaten. Volgens de site van Apple zijn er ook Passbook-passes en contacten te versturen. Omdat er ook een API voor AirDrop is voor ontwikkelaars, is het te verwachten dat ook andere bestandstypen ondersteund gaan worden.

Je kunt de toegang tot AirDrop beperken tot alleen je contacten, jezelf of simpelweg iedereen toegang geven. Standaard kunnen alleen je contacten zien dat jouw apparaat via AirDrop beschikbaar is, maar je kunt deze zichtbaarheid uitzetten of zelfs wijd openzetten.

Nieuwe features in Maps

De interface van Apple Maps is in iOS 7 veranderd en de app kan nu contact leggen met de applicatie op OS X. Maar er is meer. Drie nieuwe dingen in Maps die gisteren nauwelijks zijn belicht.

Navigatie bij het lopen

Voor wandelaars heeft de Maps-app een handige feature gekregen. De turn-by-turn-navigatie is uitgebreid met een wandelmodus. Nu is het dus mogelijk om in een vreemde wijk de iPhone in de zak te laten terwijl je de weg zoekt in een onbekende buurt.

Nachtmodus

Ik pas constant de helderheid van m’n toestel aan als ik hem ’s nachts als navigatietoestel gebruik. Daarom lijkt een nachtmodus voor Maps nou echt iets voor mij. Apple ging verder niet in op de implementatie hiervan, maar een schuifje om van wit thema naar zwart te schakelen zou heel fijn zijn.

Synchronisatie bladwijzers

Sinds het begin van iCloud zijn bladwijzers te synchroniseren met Safari, maar met iOS 7 kun je voor het eerst pinnen op de kaart in Maps synchroniseren. Dus als je je favoriete sushitent toevoegt aan Maps op de iPhone ben je er ook meteen zeker van dat de locatie op je Mac en iPad is opgeslagen.

Communicatie

In de eerste plaats is de iPhone natuurlijk een communicatieapparaat, dus het is logisch dat er op dit gebied een aantal dingen wordt gewijzigd. Vijf kleine tweaks die we dit najaar tegemoet kunnen zien.

Slimme postbus en zoekfunctie

iOS kon in het verleden niet bij de slimme postbus[/urlc] van de Mac maar daar lijkt verandering in te komen. (Betekent dit ook dat deze postbussen binnenkort via iCloud gesynchroniseerd kunnen worden?) De verbeterde zoekfunctie is behoorlijk vaag omschreven, maar het zou erg handig zijn als je door alle mappen tegelijk kon zoeken als je naar een bericht zoekt. Deze feature ontbreekt nu nog en je moet eerst naar de specifieke map gaan waar je in wilt zoeken.

PDF-aantekeningen

Op de dia ‘More features’ zagen we dat je voortaan aantekeningen bij PDF’s kunt weergeven. Maar via welke applicatie? Ik denk dat iBooks een logische keuze is als de standaard PDF-lezer in iOS. Deze app komt dus mogelijk ook met de aantekeningentool, maar dat moeten we nog even afwachten.

Chatopties

De contacten-app zal volgens de website van Apple binnen de contactgegevens alle diensten weergeven die je kunt gebruiken om die mensen te contacteren. Als je iemand in deze lijst hebt staan die iMessage gebruikt via zijn of haar e-mailadres, dan duikt deze contactoptie op naast het adres.

Oproepen blokkeren

Nog een functie die vaak wordt ingezet via apps wordt een standaardfunctie in iOS 7. Blijft er maar iemand bellen of berichten sturen waar je liever geen contact mee hebt? In de nieuwe versie van het besturingssysteem kun je oproepen, e-mails en berichten van deze persoon blokkeren.

Do Not Track

Op OS X heeft Safari al een tijdje een Do Not Track-functie. Met deze feature geef je bij adverteerders aan dat je geen cookies wenst te ontvangen waarmee informatie over jou wordt verzameld. Het lijkt erop dat deze functie ook in de mobiele versie van Safari wordt opgenomen.

Verbeteringen aan foto en video

Dit is een onderdeel die meestal wat sterker wordt belicht bij een presentatie. Welke coole features heeft Apple niet gedemonstreerd? Drie vernieuwingen die je bijna zou missen.

Geen gezichten meer taggen

Het tijdperk van gezichten taggen is wat iOS betreft voorbij. Een nieuw tabblad in de galerij, ‘Moments and Collections’ richt zich nog steeds op locatie: bij Moments worden kaartgegevens van individuele plaatsen gekoppeld. Helaas voor degenen die graag gezichten taggen lijkt ‘Gezichten’ geen belangrijke plek meer in te nemen in de fotobibliotheek.

Écht delen

De fotostream om te delen was altijd een beetje beperkt. Je kon foto’s naar vrienden sturen en zij naar jou, maar daarvoor moest een aparte stream worden aangemaakt. Dat is verleden tijd geworden. Fotostreams worden nu gezamenlijke projecten in plaats van alleen-lezen-streams en ook video wordt eraan toegevoegd.

Video met 60 FPS

Als je video’s met een hoge framerate wilt hebben, zal je gelukkig zijn met de [urlx= http://www.apple.com/ios/ios7/features/#camera ]nieuwe camera-app die 60 FPS zou schieten. (Zouden er ook 24 en 30fps-modi zijn? We moeten tot de herfst afwachten.)

Siri’s trukendoos

Dus Siri heeft nieuwe stemmen in het Engels, Duits en Frans – meer talen zouden volgen –, een nieuwe interface die op het homescreen blijft hangen, je kunt Wikipedia, Twitter en Bing bevragen en er zijn een hoop nieuwe spraakopdrachten te geven. Maar allemaal enkel in het Engels, Duits en Frans. Siri speelt ook een rol bij het nieuwe ‘iOS in the Car’. De stembesturing heeft gekeken naar Google Now en weet waar je mogelijk heengaat en voorziet je van verkeersinformatie en verwachte reistijden.

Internationaal appeal

Het iOS-besturingssysteem komt met nieuwe woordenboeken voor Nederlands, Italiaans en Koreaans. Ook is er een tweetalig Chinees-Engels woordenboek, handschriftherkenning voor Chinese tekens en ondersteuning voor de Chinese microblogdienst Tencent Weibo.

API’s voor ontwikkelaars

Apple vertelde op de openingstoespraak gisteren dat ontwikkelaars toegang zouden krijgen tot 1500 nieuwe API’s voor iOS 7. We zullen je niet met al die technische informatie vermoeien, maar hier zijn vijf API’s die ons opvielen.

iBeacons

Apple’s iBeacons maakt gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) voor microplaatsbepaling. Dit betekent dat je iOS-apparaat locatiegegevens kan ontvangen met verbonden apparaten en sensors die de exacte kunnen weergeven, ook al hebben deze apparaten geen gps-systeem. Dat gezegd hebbende, ik ben geen grote Bluetooth-kenner en de API’s zelf worden onder een geheimhoudingsplicht gebruikt, dus de uiteindelijke implementatie van iBeacons kan er anders uitzien.

Downloaden op achtergrond

Dit werd ook even kort aangestipt bij de toespraak. Downloads in de achtergrond zorgen ervoor dat apps informatie op bepaalde momenten van de dag kunnen binnenhalen, ook als ze dan niet actief draaien. In theorie zorgt dit ervoor dat je bijvoorbeeld de Twitter-feed kunt cachen voordat je in het vliegtuig zit en geen internettoegang meer hebt.

Gamecontrollers

Er zijn al een aantal gamecontrollers die je met iOS kunt gebruiken, zoals de iCade, maar het lijkt erop dat Apple van plan is gamencontrollers breder te willen ondersteunen. Dat is goed nieuws voor gameontwikkelaars op iOS die losse controllers eenvoudiger willen ondersteunen.

Apple Maps

Er zijn mensen die liever zien dat Apple Maps uit de buurt blijft van andere apps. Maar als je hier wel van houdt, voegt de API features toe aan apps van derden in de vorm van onder meer functionaliteiten met routebeschrijvingen en foto’s van kaarten.

Xcode 5

Dit niet onbelangrijke onderdeel voor ontwikkelaars werd verder niet genoemd tijdens de openingstoespraak, maar de nieuwe versie van het app-ontwikkelprogramma Xcode komt er ook aan. Een developer preview is al beschikbaar en de volledige app moet later dit jaar volgen. Je kunt op de site van Apple over de nieuwe features lezen.

En nog veel meer

Dit is al veel, maar er komt waarschijnlijk nog meer beschikbaar. Het is duidelijk dat iOS 7 aan de kant van ontwikkelaars een grote stap is en zowel app-ontwikkelaars als gebruikers kunnen binnenkort aan de slag met nieuwe functionaliteiten. Door de nieuwe opties die ontwikkelaars nu kunnen benutten liggen er waarschijnlijk nog meer mooie dingen in het verschiet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten