4 feiten over Adobe Edge

Door: brad-reed | 04 augustus 2011 14:15

Nieuws

Adobe [urlx=http://webwereld.nl/nieuws/107480/adobe-komt-met-html5-flash-alternatief.html]presenteerde[/urlx] deze week een nieuwe tool voor het ontwerpen van geanimeerde webcontent als alternatief voor Flash. Gaat Edge straks Flash vervangen of is het enkel een opmaat naar HTML5?

Hoewel je niet hoeft te verwachten dat Adobe Edge de Flash-standaard op korte termijn gaat vervangen, ligt het wel voor de hand dat de technologie gebruikt gaat worden om ontwikkeling van HTML5-content te vereenvoudigen. Om je te helpen met de vraag wat Edge wel en niet kan doen, hebben we de belangrijkste feiten rond de nieuwste technologie van Adobe op een rij gezet.

1. Adobe Edge vervangt Adobe Flash niet

In tegenstelling tot Flash, de standaard voor YouTube video's en Facebook games, is Edge ontwikkeld om enkel "eenvoudige animaties" weer te geven, zoals bijvoorbeeld die voor advertenties. Het opvallende is dat Adobe hiermee HTML5 tegemoet treedt, de standaard die door Apple gepusht wordt als alternatief voor Adobe Flash. Mobiele apparaten van Apple zoals de iPhone en iPad ondersteunen geen Flash. Volgens CEO Steve Jobs van Apple crasht Flash te vaak en drukt de software te zwaar op de batterij van mobiele apparaten om een efficiënte standaard voor het mobiele web te kunnen zijn.

Het grote nieuws is dus dat Adobe zich waagt aan de ontwikkeling van HTML5. Of HTML5-video de Flash-standaard uiteindelijk zal verdringen voor webvideo is nog maar de vraag.

2. Edge is ontwikkeld met mobiel internet in gedachte

In reactie op de kritiek vanuit Apple, zegt Adobe dat Edge bedoeld is voor gebruik met iOS en Android-platforms, apparaten die WebKit ondersteunen en populaire browsers voor de desktop. Omdat het mobiele web voor veel gebruikers aflopen jaren enorm populair is geworden, kiest Adobe ervoor om mobiele interrnetters te voorzien van een animatiestandaard die het mobiel net zo goed doet als op de desktop.

3. Je kunt op verschillende manieren animaties creëren in Edge

Er zijn twee eenvoudige manieren voor gebruikers om hun eigen animaties in Edge te krijgen. Je kunt namelijk bestaande webgraphics vanuit bijvoorbeeld SVG-, JPG-, PNG- of GIF-bestanden importeren en deze via “bewegingselementen" aan bestaande HTML-pagina's toevoegen via een JavaScript-bestand, waarvan Adobe zegt dat deze “duidelijk onderscheid maakt tussen het oorspronkelijke HTML-bestand en de animatiecode van Edge." Daarnaast kun je animaties vanaf nul opbouwen door een combinatie van HTML-bouwstenen, tekst en grafische bestanden die vanaf internet gedownload kunnen worden.

4. Edge bevindt zich nog in de 'preview'-fase en heeft nog tijd nodig

Zoals we al eerder noemden, is Edge een van de eerste voorzichtige stapjes van Adobe op gebied van HTML5. Het is nog geen standaard die direct klaar is voor commercieel gebruik. Adobe brengt nu een voorproefje ervan voor het publiek uit om uit te vinden wat de markt ervan vindt en om tips te krijgen voor verbetering in de toekomstige routekaart van Edge. Het is wel al veilig om te zeggen dat als Edge een succes blijkt onder zowel ontwikkelaars als Web-gebruikers, Adobe naar meer manieren zal kijken waarbij HTML5 ingezet kan worden, bijvoorbeeld voor video of complexe webgames.

0 Reactie(s) op: 4 feiten over Adobe Edge

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.