4 manieren om applicaties automatisch te openen in OS X

Door: topher-kessler | 08 november 2014 09:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Hoewel Apple het openen van applicaties en documenten in OS X relatief eenvoudig maakt, kunnen er momenten zijn waarop je het zou willen automatiseren. Misschien wil je bijvoorbeeld dat Mail geopend wordt wanneer je inlogt? Of dat iedere vrijdag om 9 uur een specifieke app wordt opgestart?

Al deze dingen zijn mogelijk door middel van tools die ingebouwd zijn in OS X. Er zijn zelfs vier verschillende manieren om het openen van applicaties en documenten te automatiseren op je Mac zonder dat je tools van derden hoeft te gebruiken.

Login Items

De meest bekende methode om het openen van specifieke documenten en applicaties te automatiseren is OS X te vertellen om ze te openen wanneer je op je account inlogt. Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Ten eerste kun je met de rechtermuisknop op een programma in de Dock klikken en Open At Login kiezen in het Options submenu. Of je kunt naar het Users & Groups paneel in System Preferences gaan, het tabblad Login Items voor je gebruikersaccount kiezen en items toevoegen aan of weghalen uit de lijst met de + en - knoppen onderaan het venster.

Die Login Items lijst wordt vaak gebruikt door ontwikkelaars om achtergrondapplicaties en systeemmenu extra's te openen voor programma's van derden die je geïnstalleerd hebt. Maar je kunt vrijwel ieder item toevoegen - waaronder documenten, die (als ze aan de lijst zijn toegevoegd) in hun standaard applicatie geopend zullen worden.

Folder Actions

De tweede manier om automatisch apps en documenten te openen maakt gebruik van OS X's ingebouwde Folder Actions, waarmee je een script kunt activeren wanneer de inhoud van een gespecifieerde map wordt gewijzigd.

Om dit in te stellen, open het AppleScript Editor hulpprogramma en schakel het Show Script Menu in, in Menu Bar in het tabblad General van de voorkeurinstellingen. Open daarna het menu en kies Configure Folder Actions in het submenu Folder Actions. In het paneel dat verschijnt, zet een vinkje in het vakje dat folder actions inschakelt en klik op de + onder de linker kolom om een map toe te voegen. Selecteer nu de map en klik op de + in de rechter kolom om een script aan deze map te verbinden.

Er is een handig ingebouwd script -add-new item alert- dat de inhoud van de map in de gaten houdt en je waarschuwt wanneer er iets nieuws aan wordt toegevoegd. Je zou een kopie kunnen maken van dit script en het in plaats daarvan het nieuwe item laten openen. Of je zou je eigen folder action kunnen maken - met AppleScript Editor of Automator (selecteer Folder Action wanneer je een nieuwe workflow aanmaakt) - om de inhoud van een map te openen.

Bijvoorbeeld, je zou een Automator workflow kunnen instellen zodat elk PDF bestand dat je aan een bepaalde map toevoegt automatisch in Preview geopend wordt:

1. Maak een nieuwe workflow aan in Automator en selecteer Folder Action als het type workflow.

2. Geef bovenaan het venster aan op welke map je wilt dat deze workflow reageert wanneer er nieuwe items aan worden toegevoegd.

3. Voeg de Filter Finder Items toe aan de workflow, en stel deze in zodat alle criteria waar moeten zijn, met Kind Is PDF als enige regel.

4. Voeg de Open Finder Items actie toe, en stel de applicatie in als Preview.

Als je deze workflow eenmaal hebt opgeslagen, en nieuwe PDF bestanden aan de gespecificeerde map toevoegt zullen ze in Preview geopend worden. Met deze benadering kun je op een vergelijkbare manier andere bestandstypen en applicaties specificeren, of Automator bestanden laten verplaatsen, verwijderen, of andere ondersteunde acties laten uitvoeren op de items die aan de map worden toegevoegd.

0 Reactie(s) op: 4 manieren om applicaties automatisch te openen in OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.