4 manieren om applicaties automatisch te openen in OS X

Door: topher-kessler | 08 november 2014 09:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Calendar

Je beschouwt de ingebouwde Calendar app misschien alleen maar als een manier om je planning te organiseren, maar je kunt hem ook gebruiken om documenten en applicaties op bepaalde tijden te openen. Om dit te doen:

1. Maak een nieuw event aan.

2. Stel een alarm voor dit event in.

3. Kies Custom in het Alert menu.

4. Selecteer Open File als het type waarschuwing.

5. Kies de applicatie, het document of de Automator of AppleScript applicatie die je wilt openen.

6. Stel een dag en een tijd in waarop de waarschuwing getriggerd moet worden, en sla het op.

Hierna zal het gespecificeerde bestand geopend worden wanneer je waarschuwing getriggerd wordt. Het handige aan het gebruik van Calendar is dat je snel events kunt verplaatsen en dupliceren. Bovendien kun je als je ze toevoegt aan een speciale Automated Tasks kalender, het vinkje bij die kalender weghalen om deze events te verbergen.

Launch Agents

Je kun teen heleboel gedaan krijgen door Login Items, Folder Actions en Calendar te gebruiken. Maar soms heb je meer controle nodig over de manier waarop programma's worden gedraaid, vooral als het gaat om achtergrondtaken die op specifieke tijdstippen moeten worden uitgevoerd of onder specifieke voorwaarden.

In dergelijke gevallen kun je profiteren van het aanmaken van scripts, Launch Agents genaamd, die de systeem launcher configureren om taken op specifieke tijden te laten draaien en onder een aantal optionele voorwaarden. Launch Agents kunnen nogal ingewikkeld zijn om te configureren; maar simpele Launch Agents kunnen relatief eenvoudig in te stellen zijn. Het enige lastige is het leren van de syntaxis voor het script.

Op zijn meest elementaire, een Launch Agent script is een standaard property list (plist) XML bestand dat twee belangrijke key-value eisen heeft: de eerste is een label zodat het kan worden opgenomen in de lijst en in de systeem launcher kan worden geïdentificeerd, en de tweede is een programma argument dat wijst naar een uitvoerbaar bestand op je Mac. Verder zul je moeten aangeven wanneer het programma geopend moet worden.

Je kunt Launch Agent bestanden aanmaken met een tekstverwerker, maar je kunt ook online tools gebruiken zoals Launchd Plist Generator. Op deze site kun je het label aanleveren dat je wilt gebruiken, gevolgd door het volledige pad naar een programma in het Program Arguments veld. Daarna kun je de voorwaarden voor het openen van het programma instellen voordat je de gegenereerde plist in je gebruikersnaam > Library > LaunchAgents map opslaat. (Als deze map niet bestaat zul je hem moeten aanmaken.)

Merk op dat programmabestanden die eindigen in .app in OS X eigenlijk mappen zijn, dus om deze apps te laden zul je het uitvoerbare bestand binnen de map moeten specificeren. Dit is bijvoorbeeld het volledige pad naar de Calculator applicatie op zijn standaardlocatie in OS X, en hoe het eruit hoort te zien als de Program Argument waarde in een Launch Agent bestand: /Applications/Calculator.app/Contents/MacOS/calculator.

Deze benadering lijkt misschien ingewikkeld, maar je kunt hem gebruiken om scripts en programma's op de achtergrond te draaien, wat heel handig is voor back-ups, onderhoud, en andere routinematige taken.

Direct en Indirect starten

De bovengenoemde benaderingen kunnen gebruikt worden om applicaties direct te openen, maar je kunt ook overwegen om ze een script te laten openen dat op zijn beurt de gewenste applicaties start. Hoewel het gebruik van een script de boel complexer maakt, kun je de ingeplande routine instellen en vergeten, en vervolgens simpelweg het script updaten om te veranderen wat er geopend wordt en hoe dat gebeurt.

Scripting kan intimiderend klinken, en shell scripts en zelfs AppleScript kunnen een hele uitdaging zijn om goed te krijgen. Maar Apple's Automator programma maakt het relatief eenvoudig om elementaire workflows aan te maken. Je kunt deze workflows vervolgens opslaan als kleine applicaties, en vervolgens de bovengenoemde methodes gebruiken om die volgens het schema of onder de voorwaarden die jij hebt ingesteld te openen.

0 Reactie(s) op: 4 manieren om applicaties automatisch te openen in OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.