4 nukken van de iPad 3

Door: jan-libbenga | 31 maart 2012 11:11

Nieuws

Een alsmaar opladende batterij, oververhitting, wifi- en schermproblemen. Er doen veel verhalen de ronde over mogelijke gebreken van de nieuwe iPad van Apple.

Het personeel van de Foxconn-fabriek in China waar de nieuwe iPad wordt geproduceerd heeft extra dagen vrij gekregen. Volgens hardnekkige geruchten zou dat te maken hebben met de tegenvallende verkoopcijfers. Eerder viel op dat de rijen voor de Apple Stores minder lang waren dan in het verleden. Apple zelf gaf aan dat in het eerste verkoopweekend ten minste 3 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Is het omdat de iPad gebruiker de voordelen van de nieuwe iPad niet meteen ziet, of zouden alarmerende berichten over mogelijke nukken van de tablet de nieuwe iPad parten spelen?

Steeds opladende batterij

Een van de berichten die vrijwel meteen opdoken in forums is een alsmaar opladende batterij. De batterij zou blijven opladen ook als het maximum van 100 procent is bereikt.

De zorgen over de batterij zijn begrijpelijk, want de lithium ion batterij van de iPad 3 is veel krachtiger dan zijn voorganger. Apple zelf zegt dat er niets aan de hand is. Sterker nog: de voorgaande versies van de iPad deden precies hetzelfde, maar dat viel blijkbaar niemand op.

Als de iPad in de houder zit en de 100 procent bereikt, zal de batterij volgens de fabrikant telkens weer even ontladen en bijladen, zodat een constant niveau wordt bereikt. "Het is een van de aardigste mogelijkheden van iOS", zo verklaarde een woordvoerder van Apple.

In de hens vliegen

De meest alarmerende berichten kwamen afgelopen weken van gebruikers die meldden dat hun iPad behoorlijk heet werd. Het Amerikaanse ConsumerReports.org noteerde zelfs een temperatuur van 47 graden Celsius na het spelen van games. Weer andere analyses zeggen dat de iPad 3 gemiddeld 5 graden warmer wordt dan zijn voorganger. Links en rechts doken warmtebeelden op die moesten suggereren dat de iPad elk moment in de hens kon vliegen.

Maar van een iPad heatgate lijkt geen sprake, zo heeft ook Webwereld na intensief gebruik moeten constateren. De warmte wordt vooral waargenomen rond de processor. Een half uurtje YouTube filmpjes warmt je iPad inderdaad op, maar echt heet wilde ook ons exemplaar niet worden.

Apple zelf zegt dat de iPad vanzelf uitschakelt bij oververhitting, en prima gebruikt kan worden bij een omgevingstemperatuur tussen 0 en 35°C. Daarin is de iPad geen uitzondering. Ook Android tablets kunnen flink warm worden, en dan met name de Asus Eee Pad Transformer Prime en Samsung Galaxy 10.1. Echt heet wordt de iPad eigenlijk alleen als er een uur lang op wordt gegamed.

Slecht werkende wifi

Het eerste onopgeloste probleem tot nu toe heeft betrekking op de wifi-ontvangst. Verschillende gebruikers melden een zwakke ontvangst, terwijl met eerdere iPads geen problemen werden geconstateerd. Ook hier hebben we zelf geen probleem kunnen constateren. De iPad zag zelfs meer hotspots in zijn directe omgeving dan de iPhone die er naast lag. Waarschijnlijk is het probleem met een simpele software-update te verhelpen, zoals ook bij andere iPads is gebeurd.

Scherm is te scherp

Een probleem dat wij daadwerkelijk zijn tegengekomen is iets dat je Apple moeilijk kunt aanrekenen: het nieuwe retinascherm is zo scherp dat websites er bij wijze van spreken wazig van lijken. De nieuwe iPad heeft een resolutie die twee keer zo hoog is als de iPad 2, met 264 ppi (pixels per inch) in plaats van 132. De nieuwe iPad heeft meer pixels dan een gemiddelde HDTV.

Dat heeft voor- en nadelen. Optometristen zeggen dat het scherm minder snel leidt tot vermoeide ogen. Maar daar staat tegenover dat websites en foto's met een lage resolutie er op de iPad minder goed uitzien. Het is hetzelfde als analoog tv kijken op een HDTV. Veel YouTube video's ogen waziger dan op de iPad 2.

De problemen zullen maar tijdelijk zijn als er meer HD video's verschijnen. Sites die bezocht worden door de nieuwste iPad, kunnen nu al hoge resolutie plaatjes voorzetten. Dat niet alle sites daar meteen mee komen is ook nog wel te begrijpen: hoge resolutie afbeeldingen betekenen meer dataverkeer en hogere kosten.

0 Reactie(s) op: 4 nukken van de iPad 3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.