4 onsterfelijke computersystemen

Door: benj-edwards | 02 april 2012 12:18

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Sommige pc's kunnen decennia oud worden en nog steeds onmisbaar blijken voor deze organisaties. De tand des tijds lijkt geen vat te krijgen op deze oude beestjes.

Het is niet moeilijk om, wanneer je geconfronteerd wordt met oude technologie, nostalgische gevoelens te ontwikkelen. Dat geldt zowel voor onze eerste Apple IIe als die antieke supercomputers die nog met ponskaarten werkten. Niemand die het verstand op de juiste plek heeft zitten, waagt het nog om overjarige dinosaurussen bedrijven op de been te houden, laat staan moderne wapensystemen te beheren, toch?

Fout!

Waar veel techies een smartphone van twee jaar oud al als 'bejaard' betitelen, kom je nog grote schare antieke pc's tegen bij militaire infrastructuur, in sommige moderne bedrijven en zelfs sommige programmeurs blijven zweren bij technologie die al decennia geen update meer ontvangen heeft.

Lees ook:

16 Antieke techcadeautjes

8 tot leven gewekte fossielen

10 Vergeten gadgets

Als je in de VS een kaartje voor de metro van New York koopt of dollars uit de muur trekt bij de pinautomaat, is de kans groot dat je transactie is verwerkt door IBM's OS/2, een besturingssysteem van 25 jaar oud.

Een recente review liet zien dat de Amerikaanse geheime dienst nog met een mainframe computersysteem uit de jaren '80 uit de voeten kan. Dat systeem werkt echter slechts 60 procent van de tijd. Het is daarom voor het land te hopen dat de antieke minicomputers van het leger een grotere betrouwbaarheid kennen. De computers sturen de raketsystemen van diverse onderzeeers, straaljagers en ander wapentuig aan. Deze systemen moeten nog enkele decennia mee kunnen gaan, zeggen de consultants die helpen de computers te onderhouden.

Dit zijn een paar verhalen over computers waarop de tand des tijds geen weerslag lijkt te hebben.

Ponskaarten

Sparkler Filters (uit Conroe, Texas), gaat er prat op dat het bedrijf leidend is in chemische filteringsystemen. Maar wanneer je via de firma een geautomatiseerd filter aanschaft, wordt je transactie verwerkt door een 'computer' uit het jaar 1948.

Sparklers IBM 402 is geen traditionele computer, maar een geautomatiseerde elektromechanische typmachine die geprogrammeerd (in feite bedraad) kan worden om bepaalde resultaten uit te printen op basis van de waarden die verwerkt zijn in een stapel 80-koloms ponskaarten.

Bedrijven gebruikten de 402 voor hun administratie, omdat de machine een lange lijst aan nummers op kon tellen en hieruit een gedetailleerd geprint rapport op kon maken. Je kunt het in zekere zin een 1500kg wegende spreadsheet-machine noemen. Dit is ook precies hoe Sparkler Filters zijn IBM 402 gebruikt. Misschien is het wel de enige nog in productie verkerende 402 in de wereld. Het bedrijf verricht al meer dan een halve eeuw al zijn administratieve werkzaamheden (loonadministratie, sales en voorraad) via de IBM 402. De machine print rapportages uit op breed, door een laadsysteem ingevoerd, papier.

De gigantische ponskaartmachine is niet het enige bakbeest in het arsenaal van Sparkler. De 402 is namelijk verbonden met een 'IBM 514 Reproducing Punch', een systeem dat helaas al drie jaar defect is. Wanneer deze machine wel werkt, spuugt de 514 samenvattingen van de output van de 402 uit, die eenvoudig in de 402 opnieuw gebruikt kunnen worden. Sparkler slaat de ponskaarten op - en daarbij gaat het om vele duizenden vellen papier - op in stapels dozen.

De 402 van Sparkler is zo'n opzienbarende computerrelikwie, dat het de aandacht heeft getrokken van het Computer History Museum uit Californie. Het museum vaardigde een delegatie naar Texas af om de bestuurders van Sparkler te overtuigen dat ze maar beter op een nieuw modern systeem konden overstappen en de 402 aan het museum konden doneren. Op een dag zal dit inderdaad het laatste rusthuis voor de IBM-machine worden, maar zo lang het systeem nog werkt, zijn de Texanen niet van plan afstand van hun fossiel te doen.

0 Reactie(s) op: 4 onsterfelijke computersystemen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.