4 onsterfelijke computersystemen

Door: benj-edwards | 02 april 2012 12:18

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Onfeilbare computers

Wanneer je berichten in de media ziet verschijnen over kleine, op afstand bestuurbare militaire drones die spionagetaken uitvoeren en terroristen in Afghanistan en Pakistan uitschakelen, zul je ervan uitgaan dat deze systemen allemaal uit de moderne tijd stammen. Toch zijn een hoop systemen waarop het Amerikaanse leger vandaag vertrouwt, nog afkomstig uit het Vietnam-tijdperk.

De radarsystemen van de Amerikaanse marine en de aansturing van de Britse nucleaire wapens, gebeurt nog door in de jaren '70 geproduceerde PDP-minicomputers van Digital Equipment Corporation (DEC). Een andere afnemer van PDP is Airbus, de Franse vliegtuigbouwer.

De PDP maakte onderdeel uit van de tweede golf mainframecomputers en werden minicomputers genoemd omdat ze slechts zo groot waren als enkele koelkasten, in plaats van het formaat gymzaal.

De F-15 en F-18 straaljagers, de Hawk-raketsystemen, onderdelen van de Amerikaanse onderzeeërs en bepaalde testsystemen op Amerikaanse luchttransporten gebruiken DEC's VAX-minicomputers voor meerdere doeleinden, zegt beheerder Lynda Jones.

Vanwege de missiekritieke natuur, worden deze systemen ondanks hun gevorderde leeftijd nog steeds op grote schaal gebruikt, misschien nog tot halverwege deze eeuw. Zo is aan het Minuteman-raketprogramma, waarbij de VAX-systemen voor testdoeleinden worden gebruikt, onlangs nog subsidie toegekend om de levensduur tot minimaal 2030 op te rekken.

"Deze legacysystemen zijn geïntegreerd in miljarden kostende systemen als beheer- of testcomputers", zegt Jones. Het vervangen van deze oude systemen door moderne machines zou miljoenen kosten en mogelijk de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar brengen.

Zoals nu blijkt, is het vervangen van deze systemen door moderne hardware die samenwerkt met deze antieke componenten een stuk minder riskant. De werkgever van Jones houdt zich bezig met het fabriceren van systemen die de oude DEC-minicomputers kunnen simuleren met nieuwere, kleinere en minder energieslurpende onderdelen. Deze vervangingscomputers emuleren exact dezelfde functionaliteit als de originele hardware kent en gebruiken ook dezelfde vintage software. Wie het systeem gebruikt, merkt daarom niet dat er aan de achterkant iets is veranderd. Binnen de Amerikaanse krijgsmacht zijn nog duizenden computers van twintig jaar of ouder actief.

0 Reactie(s) op: 4 onsterfelijke computersystemen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.