4 onsterfelijke computersystemen

Door: benj-edwards | 02 april 2012 12:18

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De stokoude programmeerassistent

Weinig antieke computers zijn zo geliefd geweest als de Tandy Color Computer 3, die in 1986 op de markt verscheen. De CoCo 3 (zoals de computers door fans liefkozend wordt genoemd) is nooit zoveel verkocht als de thuiscomputers van Atari en Commodore, maar dat gegeven maakt juist dat een grote groep gebruikers moeilijk afstand van het apparaat kan doen.

De CoCo 3 betekende het einde van een indrukwekkende lijn Color Computer-producten van de winkel RadioShack, dat het eerste model in 1980 uitbracht. Het derde model in de serie is een indrukwekkend afscheidsproduct geworden. Het biedt maar liefst 512KB aan intern geheugen en biedt geavanceerd beeld en geluid terwijl achterwaartse compatibiliteit met eerdere CoCo-software bewaard blijft.

De voormalige gameontwikkelaar John Kowalski kan mede om deze redenen geen afstand doen van zijn geliefde computer. Sterker nog, voor hem is de CoCo 3 een onmisbaar gereedschap. "Ik zet de machine aan, type wat in om snel iets te programmeren wat ik gedaan wil krijgen en krijg onmiddelijk resultaat", zegt hij. "Ik zie de pc als mijn persoonlijke assistent - soms programmeer ik 'm voor vervelende of herhalende taken. Daar gaat het dan mee aan de slag, zodat ik zelf iets anders kan gaan doen."

Kowalski begon zijn avontuur in CoCo-land in 1984, toen hij een Color Computer 2 kocht. Hij ruilde deze twee jaar later in voor een Coco 3 en is sindsdien bij het platform gebleven. Wel heeft hij de voorbije jaren de hardware geüpdate. Zo is het systeemgeheugen uitgebreid naar 2MB en is de 6809-CPU naar 3,5MHz overgeklokt.

Toen Kowalski in de jaren '90 als ontwikkelaar games maakte voor de studio Crystal Dynamics, speelde zijn CoCo 3 daarin een belangrijke rol. "Veel van de datasets die door 3D-engines werden gebruikt, werden gegenereerd op de Coco 3. Ook bepaalde texture graphics werden vertaald door een conversietool die ik op de CoCo had geschreven."

Kowalski programmeert de meeste software via de ingebouwde BASIC-interpreter van de pc. Wanneer het gaat om grote hoeveelheden data voor graphics of geluid, dan gebruikt hij assembytaal. Via een seriële kabel heeft hij de CoCo met zijn Windows-computer verbonden, die de antieke pc als virtuele harde schijf gebruikt.

De huidige baan van Kowalski als hardwareontwerper maakt dat hij de machine niet zo vaak meer nodig heeft, maar de CoCo heeft nog altijd zijn vaste plaats op het bureau behouden. Op ieder gewenst moment kan deze zoals vanouds dienst doen.

0 Reactie(s) op: 4 onsterfelijke computersystemen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.