4 redenen voor de iPad-obsessie van je peuter

© PXimport

4 redenen voor de iPad-obsessie van je peuter

Geplaatst: 15 augustus 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:02

Redactie ID.nl

Heb je even? Er zijn zoveel redenen. Laten we beginnen met de aantrekkingskracht van 'mama nadoen'. Ja ik ben er zelf ook schuldig aan. Ik weet het; volledige aandacht voor je kind, dus niet halfslachtig eten geven en met een schuin oog op je iPad. Maar soms... is dat een tikje lastig.

iPad? Ja graag mama!

Maakt mij dat tot een slechte moeder? Nee, dat geloof ik niet. Als ik dit altijd zou doen, tja, dan zou het naar mijn mening een ander verhaal zijn. Maar dat is een oordeel. En ik oordeel liever niet over andere mensen. Afijn, los van het feit dat de peuter zijn moeder wil nadoen, is ook het formaat een grote trekpleister voor peuters. De tablet is handiger, groter en overzichtelijker dan mijn iPhone. Ja ook peuters kunnen hier beter mee omgaan dan het kleine smartphonescherm.

Een beetje jammer is wel dat de hoesjes (die met de magneetsluiting) zo makkelijk losschieten als je de iPad daar aan optilt. En ja, dat is ook mij al eens overkomen. Gelukkig is er niets onoverkomelijks gebeurd met mama's iPad.

Apps, apps, apps

Wat is er nog meer interessant? Al die leuke (kinder)spelletjes die je in de App Store kan vinden èn kopen. Heel makkelijk te realiseren. Gelukkig moet je als laatste handeling nog wel even je wachtwoord invullen, anders had mijn iPad volgestaan met allerlei apps. Inmiddels heb ik maar een mapje 'peuter' aangemaakt, zodat ik niet allerlei rondzwervende spelletjes op mijn thuisscherm vind.

Iets anders kijken

Kind tevreden, zou je denken. Niets is minder waar. De volledig verantwoorde apps die wij hebben uitgezocht zijn namelijk lang niet altijd interessant voor haar. Zoals de peuter het op haar manier uitdrukt: "mama, ik wil iets anders kijken". Oftewel, geen Dikkie Dik, Nijntje of Bumba. Nee, het liefst een van de apps van mama. Of de Fotostream. Of FaceTime.

"Kinderen leren ook veel door spelletjes op de iPad te spelen."

Het is mij al een paar keer gebeurd dat ik bijna dingen kwijt ben geraakt op die manier. Aan de andere kant heeft ze op een gegeven moment onbewust wel iets moois ontdekt wat ik met mijn foto's kon doen. Het reproduceren van deze feature is me echter nog niet gelukt...

Spelen doet leren

Ons kind speelt veel buiten. Als je de bladen mag geloven is dat ook veel belangrijker dan binnenshuis tijd doorbrengen met tablet of tv. Op zich mee eens. Buitenlucht is fris en gezond. Met buitenspelen leren ze belangrijke dingen zoals klauteren, omgang met andere kinderen en evenwichtsvermogen. Maar vergis je niet! Ik ben ervan overtuigd dat kinderen ook veel leren door spelletjes te spelen.

Door zich vertrouwd te maken en voelen met diverse media kunnen ze ook zeer nuttige dingen leren. Zoals verbanden leggen. Logisch nadenken. En eerlijk is eerlijk, we leven in andere tijden en dit hoort er nu eenmaal ook bij. Resumerend. Alles wat té is, is niet goed. Vertrouw op je moeder- of vaderinstinct en laat je kind af en toe (kort) spelen met de iPad.

Wat denk jij? Is het goed om je peuter met de iPad te laten spelen?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten