48 uur met de iPad 2

Door: tom-kaneshige | 20 april 2011 13:46

Nieuws

Na weken wachten op zijn bestelling, ontving Rob Rennie onlangs eindelijk de tablet waarnaar hij zo verlangde. Was het voor de CIO het wachten waard?

“Tot nu toe bevalt het me goed, omdat het apparaat lichter en sneller is en de FaceTime-mogelijkheden echt wat toevoegen”, zegt Rennie, die sinds 1997 als CIO werkzaam is bij een hogeschool in Florida.

De iPad 2 is meer dan een gave gadget voor consumenten. Ook in het onderwijs komt de tablet goed van pas. Rob Rennie heeft ervoor gezorgd dat er honderden iPads aan bestuurders, IT-personeel, beheerders, faculteitsmedewerkers en studenten verstrekt werden. Zij gebruiken ‘m om rapportages te maken en te lezen, projecten bij te houden en voor personeelszaken.

“Het werkt goed in ruimten als laboratoria waar een laptop niet praktisch is”, zegt Rennie. Hij vertelt verder dat de komst van de iPads past binnen de papierloze ambities van zijn hogeschool.

Als gevorderde iPad-gebruiker, koesterde Rennie veel verwachtingen van de iPad 2. Hij bestelde het topmodel met 64GB om genoeg ruimte te hebben voor zijn media. En hij had liever 3G op de tablet, omdat het werken met een iPhone als hotspot teveel zou vragen van de batterij van z’n smartphone. “Hierdoor kan m’n iPad volledig onafhankelijk functioneren”, aldus de CIO.

Wat doet een CIO die al alles van de iPad weet met een iPad 2 in zijn handen? Tijdens ons interview vertelt Rennie welke applicaties voor hem prioriteit hebben, wat hij denkt van de magnetische Apple-hoes en wat hij van iOS 5 verwacht. Dit nieuwe besturingssysteem voor iPhones en iPads wordt tijdens Apple’s World Wide Developers Conference (WWDC) op 6 juni aangekondigd.

Welke apps waren voor jou het belangrijkst?

Rennie: In aanvulling op de standaard apps die ik vaak gebruik, zoals e-mail en de kalender, ging ik voor iAnnotate PDF (een PDF-lezer en notitietool van € 7,99), Fluent News Reader (een gratis krantenaggregrator), Keynote (Apple’s € 7,99 kostende presentatie-app), Office2 HD ( € 5,99 voor een tekstverwerker en spreadsheet), Dropbox (gratis cloudopslag), Evernote (gratis notities opslaan in de cloud), Numbers (een spreadsheetprogramma van € 7,99), OmniGraffle (een € 39,99 kostende suite om grafieken mee te maken), Amplitude HD (€ 1,59, voor het versterken van geluiden) en verschillende muziekapps.

Ik gebruik, afgezien van de muziekapps, alle applicaties in mijn werk. Met Keynote, Numbers, iAnnotate, Office2 HD en Dropbox heb ik een volledige werkomgeving op mijn iPad gecreëerd. Ik heb pas een laptop nodig in uitzonderlijke gevallen.

We gebruiken een aantal custom apps voor onze organisatie waarmee we ERP-rapportages deels vervangen. Veel referentiemateriaal staan in apps. Ons technisch plan en fiscale analyses van projecten staan in iBooks. Dropbox is ideaal om onderling bestanden te delen.

Je gaf aan dat je een grote liefhebber bent van FaceTime, dat nu voor het eerst op een tablet beschikbaar is. Hoe belangrijk is deze functionaliteit voor jou?

Rennie: Met FaceTime kun je eenvoudige en snel een goede videovergadering opzetten als je over een draadloos netwerk beschikt. Het is een van onze favoriete tools geworden, maar ook tijdens trips door het land is het aardig om er mee naar huis te bellen en elkaar gewoon te kunnen zien. Ik gebruik FaceTime minimaal drie tot vier keer in de week.

Heb je voor de iPad 2 accessoires gekocht?

Rennie: Ik heb geen los toetsenbord gekocht omdat ik het virtuele toetsenbord prima vind werken. Wel heb ik een kabeltje gekocht om een digitale camera aan te sluiten en had ik de HDMI digitale AV-adapter nodig om content op grote televisies in vergaderzalen weer te geven.

En wat denk je van de magnetische ‘slimme’ hoes van Apple?

Rennie: Daar kan ik niet zo goed mee omgaan. Hoewel het een geweldig idee lijkt, verliest het zijn glans wanneer je met de iPad gaat rondlopen. Het is een klungelige hoes. Ik heb al een paar keer gehad dat de magneten soms los gaan zitten, waardoor de hele cover los gaat hangen. Ook kun je er niet zoveel mee in het vliegtuig.

Ik zie het nog even aan met deze hoes, maar als ik de problemen blijf houden, ga ik andere opties bekijken.

Vanuit jouw perspectief als CIO gezien, wat verwacht je van iOS 5?

Rennie: Ik weet dat een iPad gericht is op het individu, maar de tablet werkt in theorie ook prima voor klassikale of medische applicaties waarin je met meerdere gebruikers binnen dezelfde applicatie bezig kunt zijn. Helaas is er nog geen manier om een iPad door meerdere mensen te laten delen waarbij er meerdere gebruikersprofielen gebruikt kunnen worden.

Als de iPad door een medische afdeling wordt gebruikt, is het handig dat patientinformatie gedeeld wordt, maar zou het wenselijk zijn dat gebruikers bij een eigen kalender en e-mail kunnen. Dit zou enterprise management van de apparaten een stuk eenvoudiger maken.

0 Reactie(s) op: 48 uur met de iPad 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.