5 alternatieven voor Apples Mail

Door: harry-hol | 08 juni 2014 09:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

E-mailen is wellicht één van de belangrijkste bezigheden op een iPad. Apples eigen e-mailprogramma is echter niet de meest ideale toepassing, omdat deze app redelijk beperkt is in zijn functionaliteit. Wij zetten vijf alternatieven op een rij.

Communicatie is belangrijk, en e-mail was voor internetters van het eerste uur dan ook vaak dé reden om een aansluiting te nemen. Tegenwoordig heeft elektronische post de fax zo goed als verdreven en zijn we zelfs eerder geneigd om even een mailtje te sturen dan om een telefoongesprek te voeren.

De voordelen hoeven we je natuurlijk niet meer uit te leggen. Wat misschien wel opzienbarend is, is dat het medium tot een jaar of wat geleden nauwelijks evolueerde. Een recente golf van mailapplicaties wil echter laten zien dat er veel meer kan met e-mail. Het kan ons zelfs helpen om productiever te zijn, in plaats van dat het ons alleen maar afleidt. Op zijn minst willen deze programma's helpen om die eindeloze lijst ongelezen berichten te temmen, zodat je weer wat grip hebt op je inbox. De meeste apps in deze test kunnen daarom beduidend meer dan post opstellen en lezen. Of ze er allemaal even goed in slagen is de vraag. Soms is verandering namelijk niet altijd verbetering.

Mailbox

De lancering van Mailbox was een ware hype, met lange virtuele wachtlijsten. Inmiddels is de app overgenomen door het alomtegenwoordige Dropbox.

Het is zo simpel: je krijgt regelmatig berichten binnen waar je nu niets mee kan, maar die je straks niet wilt vergeten. Mailbox laat je berichten naar op een eenvoudige manier op 'sluimer' zetten. Ze verdwijnen uit het zich en stromen op een later tijdstip weer je inbox in. Het programma laat je berichten daarvoor naar links of naar rechts vegen om ze uit het overzicht te verdrijven.

Naar rechts vegen archiveert het bericht en met een beweging naar links kun je een bericht sluimeren. Door langzamer te vegen krijg je extra opties, zoals een bericht helemaal wissen. Het systeem werkt fantastisch en verandert je inbox in een dynamische 'takenlijst'. Het maken van de gebaren went snel.

Inbox zero

Eén van de doelen van het programma is om een 'inbox zero' te bereiken, wat wil zeggen een compleet leeg postvak. Dat betekent namelijk dat je alle binnengekomen mail ofwel hebt afgehandeld ofwel hebt gesluimerd tot je er wel wat mee kan. Voor wie nu nog met duizenden berichten zit, biedt mailbox de optie om resoluut zo veel mogelijk te archiveren, bijvoorbeeld alle gelezen post of alle berichten die je niet van een sterretje hebt voorzien. Zo is het eenvoudiger om die enorme berg tot handzame proporties terug te brengen.

Beperking

Eigenlijk heeft Mailbox maar één groot nadeel: het werkt op dit moment alleen met Gmail- en iCloud-accounts. Wie dus een andere mailprovider heeft, bijvoorbeeld van de eigen internetprovider, kan Mailbox dus niet zonder omwegen gebruiken. Al sinds de lancering belooft de ontwikkelaar om meer providers te ondersteunen, maar tot op heden is dat nog niet het geval.

De grote kracht van Mailbox: verwijder berichten tijdelijk uit het zicht.

De app helpt bij het bereiken van een lege mailbox.

Mailbox

Oordeel: 4,5 ster

Fabrikant: Dropbox

Prijs: Gratis

Pluspunten

Heel intuïtieve manier om mail te organiseren

Zeer stabiel en snel

Universele app

Minpunten

Ondersteunt alleen Gmail en iCloud

Gmail

Googles eigen maildienst was een grote stap voorwaarts: opeens was webmail beter dan een programma op je computer! Toch biedt de zoekgigant ook een echte app, die net even meer kan dan de site via Safari.

Het grote voordeel van de app is de snelheid van de zoekfunctie. Hierin verslaat de officiële Gmail-app alle andere geteste mailapplicaties. Wij hebben zelf de Gmail-applicatie al lange tijd op onze persoonlijke iPads staan, alleen voor het snel doorzoeken van de immense mailarchieven (tot zelfs 5,5 gigabyte). Het snelle zoeken komt natuurlijk doordat de app gebruikmaakt van Googles eigen machinerie en niet eerst alle mails hoeft op te halen en door te spitten.

Labels

Een andere pre van dit programma is dat het alle functionaliteit van Gmail ondersteunt en makkelijk toegankelijk maakt. Eén van die functionaliteiten is het gebruiken van labels, Gmails manier om berichten te sorteren. We kunnen labels heel eenvoudig aanmaken en in de linkerkolom selecteren. In plaats van verschillende inboxen aan te maken voor verschillende rubrieken, kan elke mail een of meerdere labels krijgen. Door op het label in de linkerkolom te tikken krijgen we een 'inbox op maat' met alleen die berichten die aan de criteria van het betreffende label voldoen.

Orde

Hoewel sommigen zweren bij deze labels, is het alleen echt handig als je als gebruiker consequent berichten blijft, eh, labelen en zo handmatig de orde handhaaft. In onze ervaring is dat zo bewerkelijk dat al snel een overvolle inbox ontstaat waarin we door de mail de berichten niet meer kunnen zien.

Werkpaard

Gmail doet het verder prima zonder fratsen en met hoge snelheid. Uiteraard ondersteunt Gmail alleen Gmail, al is het wel mogelijk om via Googles website mail van andere providers binnen te halen en zelfs om berichten vanuit die andere adressen te versturen. Maar dan geef je jezelf natuurlijk ook 100 procent over aan de grillen van Google.

Gmail ziet er degelijk en overzichtelijk uit.

De zoekfunctie is supersnel en efficiënt. Typisch Google.

Gmail

Oordeel: 3,5 ster

Fabrikant: Google

Prijs: Gratis

Pluspunten

Snel

Makkelijk in het gebruik

Minpunten

Helpt niet actief bij het organiseren

Kan geen andere IMAP-diensten gebruiken, alleen Gmail

1 Reactie(s) op: 5 alternatieven voor Apples Mail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 juni 2014 10:25 Anoniem
    Ik mis postbox in het overzicht!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.