iOS 7: 5 dingen die je nog niet wist

Door: Martin Gijzemijter | 12 november 2013 11:18

How To

Werken met een nieuwe versie van iOS is altijd een avontuur. Niet zozeer vanwege alle foefjes die Apple heeft aangekondigd, maar vooral vanwege de nieuwe functies die Apple niet heeft aangekondigd, maar wel aanwezig zijn. Ook iOS 7 heeft zulke juweeltjes, en we lichten er vijf voor je uit.

Camera bounce

Nee, geen functie waarbij je de camera uit je handen laat kletteren, maar een speelse en zeer stoere functie om je camera vanuit stand-by-modus voor de dag te halen. Dat je vanuit stand-by-modus je camera kunt starten door het camera-pictogram naar boven te slepen, wist je waarschijnlijk al. Het kan echter ook een stukje stoerder. Wanneer je namelijk het pictogram een stukje omhoog sleept en daarna hard naar beneden 'gooit' dan stuitert het scherm weer omhoog en kun je de camera gebruiken. Compleet nutteloos, maar extreem cool.

Autocorrect

Dat de autocorrect-functie van Apple niet helemaal werkt zoals zou moeten, bewijzen sites als damnyouautocorrect.com met hilarische voorbeelden van autocorrect-blunders. In iOS 7 is autocorrect sterk verbeterd. Er wordt nu niet alleen meer gekeken naar het woord dat je typt, maar ook naar de daaropvolgende woorden, aan de hand waarvan de zin wordt gecorrigeerd. Zo kan het dus zijn dat tijdens het typen, een woord eerder in de zin ineens wordt aangepast. Het werkt vooralsnog fantastisch.

Nummers blokkeren

Een functie die uiteraard veel eerder aanwezig had moeten zijn in iOS, maar we zijn blij dat hij er eindelijk is. Wanneer je voortdurend wordt lastiggevallen door een (onbekend) nummer, dan kun je dat nummer nu eenvoudig blokkeren. Open de lijst met recente nummers en druk op het pictogram met de letter i naast het nummer dat je wilt blokkeren. Vervolgens kies je voor de optie Blokkeer deze beller. De persoon in kwestie zal niet meer in staat zijn om contact met je op te nemen via dit nummer.

In iOS 7 kun je eindelijk mensen blokkeren.

Agenda-items toevoegen vanuit iMessage

In iOS is de samenwerking tussen de diverse apps aanzienlijk vergroot. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit iMessage een afspraak toe te voegen aan je Agenda. Wanneer iemand je een bericht stuurt met daarin een datum, dan kun je op deze datum drukken en vervolgens op Maak activiteit. De datum wordt automatisch toegevoegd aan je Agenda, alleen de details moet je uiteraard nog wel zelf verstrekken.

Agenda-items voeg je nu direct toe vanuit iMessage.

Hoofdgebaren

De functies die we in dit artikel noemen zijn leuk, maar soms duikt er een functie op waarvan je denkt: verrek, kan mijn iPhone dat? Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de functie om je iPhone te besturen met hoofdbewegingen. Zo kun je bijvoorbeeld Siri starten door je hoofd naar rechts te bewegen, berichtencentrum door je hoofd naar links te bewegen enzovoort. Eigenlijk is dat bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om de iPhone met hun handen te besturen, maar het is natuurlijk ook gewoon een coole functie. Je vindt deze optie in Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid /Schakelbediening.

Je iPhone besturen door je hoofd te bewegen. Bizar!

4 Reactie(s) op: iOS 7: 5 dingen die je nog niet wist

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 november 2013 11:26 Anoniem
  Apple is druk bezig om ideeën van Android en Samsung te jatten zeg. Hoofdgebaren, contacten blokkeren, samenwerking tussen apps… En dan noemen ze "die aziaten" jatters… ;)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2013 11:41 Anoniem
  Contacten blokkeren onder Android is geen Android feature, maar iets dat individuele fabrikanten inbouwen. Het werkt bij ieder weer anders en het heet dan ook elke keer anders, van redirection via call barring, call rejection tot call blocking.
  Head gestures zijn er gewoon nog niet, wordt aan gewerkt, maar is geen standaard feature van Android. Er zijn wat apps waarmee je wat kunt, meer niet. Ook hier: zeker geen standaard Android mogelijkheid. Dat apps samenwerken is niks nieuws, dat doen ze altijd al. Google Maps kan niks zonder GPS bijv. en hoe had je een foto op Facebook willen zetten als je Camera- en Facebook-apps niet samenwerken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 08:31 Anoniem
  Zoals gewoonlijk gaat iedereen dit natuurlijk weer vergelijken met android en de andere telefoonmerken… Als we dit nou gewoon niet doen.. Misschien zouden de bedrijven dan kunnen samenwerken en aan betere ideeën komen. Dit gaat nooit gebeuren maargoed het is een idee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 11:40 Anoniem
  Ik heb een ipad 4 IOS 7.03. Sinds die ios 7.0: er op staat gaan mijn mailtjes weg als ik mijn computer windows XP aanzet.
  Ze verdwijnen gewoon en zijn op mijn ipad nergens te vinden, gelukkig staan ze nog op mijn computer.
  Graag een bericht. Met dank
  Héléna Léonard. Email: helena.leonardt@skynet.be
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.