5 grootste Apple-blunders van 2012

© CIDimport

5 grootste Apple-blunders van 2012

Geplaatst: 23 november 2012 - 12:10

Aangepast: 16 november 2022 - 10:10

Redactie ID.nl

Apple had dit jaar zijn ups en zijn downs. Het heeft geweldige stappen gemaakt, zoals de lancering van de iPhone 5 en de iPad Mini. Maar eigenlijk lopen de struikelpartijen meer in het oog.

Hier volgen vijf van de grootste Apple-blunders van dit jaar.

Verdwaald in kaartenland

Het debacle met de Maps app dwong CEO Tim Cook zelfs tot excuses, een grote zeldzaamheid voor het eigengereide Apple. Het was dan ook een verschrikkelijk slechte app, die mensen de verkeerde kant op stuurde, waarin cruciale mogelijkheden misten, zoals openbaar vervoer. Erger nog, Apple Maps werd het lachertje in de talkshows in de VS. En als je daar eenmaal de boksbal bent, dan heb je echt een probleem.

De Maps app is om een aantal redenen de grootste blunder van Apple van het afgelopen jaar. Maps is gewoon een van de belangrijkste apps op de iPhone en andere mobiele apparaten, daarin mag je geen fouten maken. Bovendien stond het nogal kleinzielig dat Apple Google Maps uit de App Store verwijderde om plaats te maken voor zijn eigen gemankeerde app.

Het mantra van Apple is altijd geweest dat de ervaring van de gebruiker voorop moet staan. Deze Maps app, die krap een jaar na de dood van Steve Jobs uitkwam, doet niet veel goeds vermoeden over de nieuwe mensen die nu aan het roer staan.

De niet zo nieuwe Nieuwe iPad

Als Apple met een volgende iPad kwam, bestond er over twee dingen geen twijfel: het marketingapparaat van Apple deed zijn werk tot in de puntjes en blies de media hype op tot een crescendo; daarnaast stelde Apple nooit teleur en kwam na de hype ook echt met mooie en vernieuwende producten.

De originele iPad schiep eigenhandig de tabletmarkt. De tweede generatie iPad was veel lichter en sneller. De derde generatie bracht geweldige verbeteringen in de allesbepalende graphics.

Afgelopen najaar kondigde Apple de vierde generatie aan. Maar misschien heb je dat helemaal gemist, want het was niet meer dan een voetnoot bij de introductie van de iPad mini.

Het ontslaan van Forstall

Afgelopen maand dreef Apple Scott Forstall de poort uit, een protégé van Steve Jobs, en zijn taken werden verdeeld onder de verschillende leidinggevenden. Cook verklaarde dat de veranderingen in de leiding (lees: het ontslaan van Forstall) de 'samenwerking nog meer zouden bevorderen'.

Net als Jobs was Forstall gepassioneerd over de producten en hij was moeilijk om mee te werken. Het schijnt dat hij weigerde om excuses te maken voor de tekortkomingen van Apple Maps. Het ontslaan van Forstall lijkt te wijzen op een nieuw soort van post-Jobs Apple, dat wordt geleid door een kanaal-guru die gelooft in samenwerking. Wordt Apple week? Daar lijkt het wel op.

Lightning treft de randapparatuur

Toen Apple met Lightning kwam, de nieuwe connector voor de iPhone 5 en de vierde generatie iPad, kon je van alle kanten de zuchten en steunen horen van klanten die hele vrachtladingen aan randapparatuur hadden gekocht. En bedrijven als hotels die de kamers hadden uitgerust met iOS randapparatuur zuchtten nog harder.

Zo gaat het in de wereld van Apple, waar Apple heerst over de massa, niet alleen in hardware maar ook in software. Apple bepaalt welke apps in de App Store komen en behoudt zich het recht voor om naar eigen goeddunken te verwijderen wat het wil.

Ondertussen ronken de fabrikanten van iOS randapparatuur van tevredenheid. Oude klanten zijn weer nieuwe!

De grote Facetime-iMessage storing

Deze maand gingen iMessange en FaceTime van Apple onderuit, wel twee keer in vier dagen. Natuurlijk, storingen zijn niet altijd te voorkomen. Alleen gaat dit regelrecht in tegen wat Apple zijn klanten altijd voorhoudt: 'Het werkt gewoon'. Nou ja, niet altijd dus.

De storing zelf is niet zo'n groot probleem, maar wel de onderliggende boodschap: Apple wordt een gewoon techbedrijf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten