De 5 grootste blunders van Apple

© PXimport

De 5 grootste blunders van Apple

Geplaatst: 12 oktober 2017 - 07:11

Aangepast: 14 december 2022 - 11:36

Redactie ID.nl

Apple heeft door de jaren heen fantastische producten gemaakt. Het bedrijf slaat echter ook wel eens de plank behoorlijk mis. We kennen allemaal de verhalen van de Apple Newton, de Macintosh TV en de hamburgermuis. Maar ook in de recente geschiedenis heeft Apple met regelmaat geblunderd. We zetten de vijf grootste blunders van de afgelopen tien jaar op een rij.

iPod Shuffle zonder knoppen (2009)

Dat Apple gelooft in minimalisme is algemeen bekend. Soms slaat het bedrijf daar echter behoorlijk in door. Bijvoorbeeld in 2009, toen Jobs en consorten besloten dat het een goed idee was om een iPod Shuffle uit te brengen zonder knoppen. Zonder knoppen? Maar hoe bedien je zoiets dan? Met de knoppen op de koptelefoon van je iPhone natuurlijk. Een innovatief idee, maar de uitvoering was rampzalig, vooral omdat het apparaatje zonder koptelefoon van Apple een waardeloos stukje plastic was. Deze Shuffle is maar een jaar op de markt geweest voordat Apple besloot dat het een mislukt project was.

Media has no description

© PXimport

Ping (2010)

Met zoveel successen op zak en een gestaag groeiende community, dacht Apple zelf wel even een sociaal netwerk uit de grond te kunnen stampen. Ping werd de naam, en volgens Steve Jobs was het geen Facebook, geen Twitter, maar heel iets anders. Dat laatste bleek absoluut waar, want Ping bleek vooral een grote mislukking. Het sociale netwerk dat aan iTunes gekoppeld was, zat niet goed in elkaar en had geen enkele spamfilter, waardoor het al snel spamlinks regende en de dienst onbruikbaar werd. Bovendien blokkeerde Facebook al snel de integratie van Ping, waardoor gebruikers geen enkele mogelijkheid hadden om hun vrienden te zoeken.

Media has no description

© PXimport

Apple Maps (2012)

Wie anno 2017 gebruik maakt van Apple Maps zal weinig problemen ondervinden. Maar vijf jaar geleden, toen Apple Google Maps de nek omdraaide ten gunste van z’n eigen navigatie-app, lagen de zaken wel even anders. De app was absoluut nog niet klaar voor prime time, stuurde mensen massaal de verkeerde kant op, liet soms wegen over water lopen, en meer van dit soort afschuwelijke missers die (letterlijk) dodelijk zijn in een app die draait om navigatie. De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat Apple-medewerker Scott Forstall, die jarenlang hoofd iOS was, werd ontslagen omdat hij weigerde zijn handtekening te zetten onder een excuusbrief van Apple aan de gebruikers van Apple Maps.

Media has no description

© PXimport

Gratis U2 Album (2014)

Geen goede daad blijft onbestraft luidt het spreekwoord, en dat heeft Apple in 2014 aan den lijve ondervonden. Het ging zo goed met het bedrijf dat Apple besloot om al z’n gebruikers een cadeautje te geven in de vorm van een splinternieuw album van U2. Hartstikke tof natuurlijk, maar de manier waarop Apple het cadeautje gaf, zorgde voor veel commotie. Het nummer werd namelijk automatisch op álle iPhones ter wereld gedownload, zonder dat gebruikers daarvoor gekozen hadden. Gebruikers over de hele wereld waren woest omdat Apple ongevraagd iets op hun iPhone had gezet, en beschuldigden het bedrijf van digitale spam. Hoewel we die reactie nog steeds een tikje overtrokken vinden, trok U2 zanger Bono zich de kritiek behoorlijk aan en bood publiekelijk zijn excuses aan voor de stunt.

Media has no description

© PXimport

iPhone Smart Battery Case (2015)

Hoewel je je kunt afvragen of het geen zwaktebod is om een hoesje met een ingebouwde batterij op de markt te brengen voor je eigen smartphone (je geeft immers aan dat de batterij wel wat versterking kan gebruiken), is het natuurlijk wel slim om de concurrentie op die manier buitenspel te zetten. Het probleem met de iPhone Smart Battery Case was echter dat het hoesje niet alleen veel duurder was (en is) dan vergelijkbare hoesjes van concurrenten, maar dat dat modellen van de concurrenten ook nog eens vele malen mooier zijn qua ontwerp. Nu is dat niet moeilijk, want die smart battery case is echt foeilelijk. In een interview liet Tim Cook zich ontvallen: ‘Ik zou het nu niet direct The Hump noemen’ waarna de batterijhoes voor eeuwig gedoemd was om die naam te dragen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten