5 nieuwe Safari-features in iOS 7 onder de loep

Door: wouter-hoeffnagel | 21 juni 2013 16:43

Nieuws

Safari krijgt in iOS 7 een flinke update. Apple kondigde op de WWDC aan de webbrowser te voorzien van een aantal nieuwe features, zoals iCloud Keychain en Shared Links. Safari krijgt echter meer nieuwe functionaliteiten. Een overzicht!

De betaversie van iOS 7 is inmiddels beschikbaar voor ontwikkelaars. Onze concullega's van AppleInsider hebben deze betaversie bemachtigd en op een iPhone geïnstalleerd, waardoor we alvast een aantal features nader kunnen bekijken.

1. Schermvullende weergave

Het is al langer mogelijk Safari op de iPhone, iPad of iPod touch schermvullend weer te laten geven. Deze feature is echter alleen beschikbaar in portretmodus. Hier komt in iOS 7 verandering in. Het nieuwe besturingssysteem biedt de mogelijkheid Safari ook in landschapsmodus schermvullend weer te geven.

Webpagina's worden voortaan standaard schermvullend weergegeven

De schermvullende weergave moet in de huidige versie van iOS 6 handmatig worden ingeschakeld. De feature is in iOS 7 altijd ingeschakeld. Alle afleidende elementen verdwijnen automatisch uit beeld zodra je een webpagina naar beneden veegt.

2. Slimme zoekmachine

Safari is in de beta van iOS 7 voorzien van een nieuwe slimme zoekbalk. De zoekbalk kan slimmer zoeken dan de zoekoptie die we kennen uit Safari op iOS 6. De zoekmachine biedt opties als "Top zoekresultaten", "Gesuggereerde sites", "Google Search", "Bladwijzers en geschiedenis" en functie om alleen op de openstaande webpagina te zoeken.

De verschillende opties worden vertoond zodra je begint te typen in de zoekbalk en kunnen worden geselecteerd door er simpelweg op te klikken. Gebruik je niet alle opties die de zoekbalk biedt? Dan is het mogelijk in de instellingen bepaalde opties uit te schakelen zodat je deze niet door de zoekbalk continu aangeboden krijgt.

Op de linkerafbeelding de slimme zoekbalk van Safari in iOS 7 (bron: AppleInsider)

3. iCloud Keychain/AutoFill

Het is niet veilig voor ieder profiel dat je op internet hebt hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Het aantal wachtwoorden dat je moet onthouden loopt hierdoor echter flink op. iCloud Keychain is een nieuwe feature van iCloud je helpt de verschillende wachtwoorden niet te vergeten. De feature biedt je de mogelijkheid wachtwoorden, betaalgegevens, persoonlijke gegevens en andere belangrijke data op te slaan in iCloud. De gegevens zijn beschermd met een hoofdwachtwoord, waardoor je zeker weet dat alleen jij bij de wachtwoorden en betaalgegevens kunt. Dit wachtwoord moet je dus wel zelf onthouden.

Safari is in iOS 7 uitgerust met een 'AutoFill'-functie. Deze functie vult op webpagina's automatisch allerlei gegevens voor je in die je eerder al hebt ingevoerd. iCloud Keychain is geïntegreerd in AutoFill. Safari vult hierdoor automatisch de juiste betaal- of persoonsgegevens of het goede wachtwoord in. De feature bespaart je dus veel tijd en voorkomt daarnaast fouten bij het invullen van belangrijke gegevens.

Safari kan automatisch gegevens uit iCloud Keychain voor je invullen

4. Nieuwe manier om tabbladen te bekijken

Tabbladen van Safari worden in iOS 7 op een geheel nieuwe wijze weergegeven. Safari in iOS 6 toont een 2D-overzicht waarbij alle tabbladen naast elkaar zijn geplaatst. Je kunt hierdoor slechts één tabblad gelijktijdig bekijken, waardoor je soms even moet zoeken voor je het juiste tabblad gevonden hebt. iOS 7 brengt hier verandering in. De nieuwe Safari geeft tabbladen in 3D achter elkaar weer. Je krijgt hierdoor in één oogopslag een indruk van de inhoud van meerdere tabbladen, waardoor je razendsnel het juiste tabblad te pakken hebt. De nieuwe manier van werken maakt het wisselen tussen tabbladen dan ook een stuk eenvoudiger.

Tabbladen worden voortaan achter elkaar in een 3D-overzicht weergegeven

Soms zoek je thuis informatie op die je onderweg nodig blijkt te hebben. Heb je op je Mac in Safari een tabblad open laten staan die je op bijvoorbeeld je iPhone wilt bekijken? Open dan het overzicht met tabbladen en scroll helemaal omlaag. Je krijgt nu de mogelijkheid iCloud Tabs te gebruiken, waarmee je tabbladen die openstaan op bijvoorbeeld je Mac kunt overzetten naar je iPhone, iPad of iPod touch. Je hoeft informatie die je thuis bent vergeten dus niet langer nogmaals op te zoeken zolang je het tabblad open laat staan.

5. Shared Links

Twitter wordt in iOS 7 nauwer in Safari geïntegreerd. Shared Links is een nieuwe feature die alle links die mensen die jij volgt in hun Twitter-timeline plaatsen in een overzicht verzameld. De volledige post wordt inclusief de URL en afzender vertoond, zodat je goed kunt beoordelen of je de link wilt openen. Je kunt de webpagina vervolgens direct in Safari oproepen.

Links die via Twitter met je worden gedeeld verschijnen automatisch in de feature Shared Links

0 Reactie(s) op: 5 nieuwe Safari-features in iOS 7 onder de loep

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.