De onrust over het ziekteverlof van Apple-ceo Steve Jobs groeit. Hoe zit het met zijn opvolging? Apple zegt een plan te hebben, maar houdt dat geheim. Webwereld neemt een voorschot. Vijf kandidaten.

Aandeelhouders van Apple muiten: ze eisen openheid van het normaal zo gesloten bedrijf. Met die geslotenheid heeft het bedrijf diezelfde aandeelhouders bepaald geen windeieren gelegd, maar toen Steve Jobs plots weer met ziekteverlof ging, raakte het die aandeelhouders ineens in de portemonnee.

De beurskoers van Apple kreeg klappen, ondanks de sluwe timing van de ziekmelding: op een Amerikaanse feestdag toen de beurzen gesloten waren, zodat de schrik kon bezinken en het aandeel Apple niet al te veel klappen zou krijgen. In theorie dan.

In de praktijk is de koers van de iPhone-maker met zo’n 6 procent gedaald, waarna het weer flink steeg (zelfs tot ver boven de slotkoers van vrijdag) om dinsdagmiddag weer te dalen, en zo nog wat na te jojo-en.

Dat alles omdat een ceo van een bedrijf ziek is en met verlof gaat. Terwijl hij goed wordt vervangen. Maar correctie: het gaat om Apple en de grote leider daarvan, dus is er angst, onzekerheid, twijfel, enzovoorts. De vraag rijst dan ook: wie kan de Apple-ceo vervangen?

Kroonprins Cook

Operationeel directeur en Apple-veteraan Tim Cook. De man die Jobs nu vervangt en die die Jobs al eens eerder heeft vervangen, toen zes maanden lang. Daarvoor is hij flink beloond, op aangeven van de toen teruggekeerde Steve Jobs. Dus blijkbaar heeft de vervanger het naar behoren gedaan.

Sterker nog: Cook is de man die Jobs al twee keer eerder heeft vervangen. Namelijk al een keer in 2004, toen er bij de ceo een tumor is verwijderd. Overigens was die eerste keer als vervangend ceo slechts voor twee maanden, maar toch.

En Cook is niet alleen een serieuze kandidaat omdat hij Jobs al eens heeft vervangen. De vermeende kroonprins werkt al sinds 1998 in leidinggevende posities bij Apple. Bij zijn benoeming tot coo in 2005 zei Jobs in het persbericht daarover al dat Cook dat werk eigenlijk al twee jaar deed. Lijkt een duidelijk geval van ‘grooming’ dus: trainen, begeleiden en kneden van de troonopvolger.

Ceo Jobs opent deze Mac-persconferentie in 2008 en draagt na nog geen minuut het podium over aan Cook:

[youtube]HwON4dwUxfY[/youtube]

Marketingman Schiller

Veel critici van Apple beweren dat het bedrijf helemaal niet zo visionair is en dat de producten ervan niet echt revolutionair of ‘amazing’ zijn, maar simpelweg slim verpakt en enorm goed gehyped. En dat is een kwestie van marketing, dus waarom geen marketeer aan het hoofd?

Apple heeft in senior vice-president Phil Schiller, verantwoordelijk voor worldwide product marketing, al jaren een goede in huis. Hij waakt ook over de relaties met developers en gaat over business marketing. Niet alleen is Schiller al jaren in dienst bij Apple, hij is in 1997 teruggekomen, net nadat Jobs is teruggekeerd naar het bedrijf.

Sinds zijn terugkeer heeft Schiller diverse Apple-successen begeleid – of: middels marketing successen gemaakt – waaronder de iMac, de iBook, de PowerBook G4, Mac OS X, de iPod en later ook de (inmiddels geschrapte) Xserve-servers, de iPhone, de MacBook en AppleTV. Daarbij heeft de marketingtopman ook al herhaaldelijk belangrijke presentaties van Jobs bijgestaan en die ook zelf verzorgd tijdens het vorige ziekteverlof van de Apple-ceo.

Overigens zijn Webwereld-lezers er niet bepaald van overtuigd dat Schiller geschikt is voor de post van Apple-leider.

Schiller als eerste Apple-topman op een Intel-bijeenkomst, over de processoroverstap:

[youtube]NysgIdW3IWE[/youtube]

iPhone-designer Ive

Waar heeft Apple het herstel na de terugkeer van Jobs aan te danken? Aan harde keuzes van die ceo en aan het succes van de kleurrijke iMac. Waar heeft Apple de enorme groei van de afgelopen jaren aan te danken? Aan de iPod, waaraan later gekoppeld de iTunes Music Store, gevolgd door de iPhone, de iTunes App Store, en sinds een jaar de iPad. Die Apple-producten, in ieder geval de hardware, zijn weer te danken aan het ontwerpwerk van één man: Jonathan Ive.

En Apple staat al jaren bekend als design-bedrijf, met design hoog in het vaandel, of waar vorm zelfs belangrijker is dan functie. Dus waarom niet een designer aan het roer? Een goede designer moet immers ook harde keuzes maken, bepaalde wijsheden juist in de wind slaan, het eigen gevoel volgen en zo producten en een bedrijf kneden.

Van ‘boring beige boxes’ naar hippe design-computers, en iPods:

[youtube]bOONhFutsrg[/youtube]

Palm-ceo Rubinstein

Pardon, de voormalige ceo van Palm? Dat is opgekocht door HP en waar Palm-baas Jon Rubinstein nu algemeen directeur van de Palm-divisie is? Ja. Want die Rubinstein is niet alleen ingenieur en hoofdontwerper van de revolutionaire – maar in de markt geflopte – Palm Pre-smartphone, met het bijbehorende ‘think different’ webOS. Rubinstein is ook een Apple-veteraan.

Jawel, voordat hij aantrad als reddende engel-ingenieur (en later ceo) bij Palm, was hij bij Apple verantwoordelijk voor het ontwerp van de toen revolutionaire iPod. Tussentijds is hij met pensioen gegaan. Rubinstein heeft Apple in 2005 verlaten om in Mexico ‘in een hangmat te luieren’, wat hij naar eigen zeggen toch een beetje beu was toen Palm hem vroeg te komen helpen.

Dus een topman die zowel Apple-ervaring, iPod-inzicht, ingenieurstalent en design-kwaliteiten bezit, en die wellicht wel weer een eigen bedrijf wil leiden, in plaats van divisiehoofd zijn binnen een ict-reus als HP.

Een eventuele terugkeer naar Apple zou dan wel pas kunnen als Steve Jobs echt uit beeld is. Want de eigengereide Apple-ceo was niet bepaald ‘amused’ toen Rubinstein 'uit pensioen' kwam om Palm uit de put te helpen. Palm, dat kort daarna concurrent van Apple zou zijn. “Ik sta zeker niet meer op de Kerstlijst”, zei toenmalig Palm-ceo tegen ict-blog TechCrunch.

Rubinstein onthult in januari 2009 op CES de Palm Pre:

[youtube]Dw3cHOEnwTw[/youtube]

Een echte buitenstaander

Een volledige buitenstaander, het lijkt ondenkbaar. Vooral omdat Apple dat eerder al heeft geprobeerd, en dat is niet bepaald bevallen. Pepsi-directeur Jon Sculley was de eerste buitenstaander, die Apple niet bepaald goed heeft gedaan. Wat hij zelf later ook heeft toegegeven.

Maar dan nog. Een buitenstaander kan toch veel goeds brengen, een frisse blik, een andere aanpak, los van interne belangen of banden. Zelfs het traditionele Nokia heeft nu een buitenstaander, zelfs een buitenlander, binnengehaald. Ok, Nokia zit op smartphonegebied in de problemen, door Apple. Maar hoe staat Apple er voor als Steve Jobs wegvalt?

Hier een buitenstaander die zich alvast voordoet als Steve Jobs (en dan – veelzeggend? - als een andere hierboven genoemde Apple-topman):

[youtube]IN2COsYqTW8[/youtube]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten