5 vragen over Facebook Home

Door: Elmar Rekers | 16 april 2013 12:24

Nieuws

Facebook-voorman Mark Zuckerberg kondigde begin deze maand Facebook Home aan voor Android-smartphones. Maar wat is Facebook Home precies? En voor wie? Wij beantwoorden vijf prangende vragen over Facebook Home!

1. Wat is Facebook Home?

Facebook Home is een schil die gebruikers van Android-telefoons over het besturingssysteem kunnen leggen, waarmee hun toestel volledig verworven wordt met het sociale netwerk. Facebook Home is in feite een verzameling apps die ervoor zorgt dat Facebook een prominente rol gaat spelen op jouw Android-toestel.

Voorbeeld: zodra je de telefoon aanzet, zullen op het vergrendelscherm en het startscherm al berichten en foto’s verschijnen van Facebook-vrienden. Dit noemt Facebook de ‘Cover Feed’. Gebruikers kunnen hier ook direct op berichten reageren en foto’s een like voorzien, zonder dat er een aparte Facebook-app geopend hoeft te worden.

De nadruk op het scherm ligt dus niet langer op de weergave van apps en widgets, maar draait volledig om Facebook, vrienden en alles wat er op het sociale netwerk gebeurt dat voor jou interessant is. Met één druk op de knop schakel je over naar de meer traditionele app-weergave.

Benieuwd hoe dit alles in zijn werk gaan? Bekijk deze korte video van Facebook over hun nieuwe Android-dienst:

[youtube]HiqbNxRurFA[/youtube]

Zoals je in de video kunt zien, is ook Chat Heads een grote functie binnen Facebook Home. Hiermee wordt het voor gebruikers makkelijker gemaakt om Facebook Messenger te gebruiken. Het maakt niet uit wat je aan het doen bent op je telefoon, door Chat Heads zal je altijd een melding krijgen wanneer iemand via Messenger tegen je praat. Dit wordt visueel mooi gepresenteerd, waarbij ook direct de profielfoto getoond wordt. Je kunt hier vervolgens direct op reageren, zonder dat je uit de app wordt gehaald waar je op dat moment in bezig bent.

2. Komt er ook een echte Facebook-smartphone?

Nee. Veel mensen hadden verwacht dat Facebook een eigen smartphone zou lanceren, maar dat is met Facebook Home dus niet het geval. Het is geen apart toestel en ook geen eigen besturingssysteem. Met Facebook Home kunnen Android-gebruikers er dus wel voor zorgen dat hun eigen toestel volledig om Facebook gaat draaien, waardoor jouw Galaxy S III of HTC One X+ dus alsnog een soort Facebook-telefoon wordt.

In de Verenigde Staten verschijnt overigens wel een Facebook Home-telefoon van HTC (de HTC First), exclusief bij provider AT&T. Maar dit is eigenlijk niet meer dan een Android-toestel waar Facebook Home op voorgeïnstalleerd staat. Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat de HTC First ook richting Nederland komt.

3. Wanneer komt Facebook Home?

Facebook Home is in de Verenigde Staten sinds 12 april te downloaden uit de Play Store voor Android. Wanneer Home beschikbaar komt in Nederland is vooralsnog onduidelijk. De software is op het moment van schrijven enkel geoptimaliseerd voor de wat snellere toestellen, zoals de Galaxy S III, One X en Galaxy Note II. Facebook Home zal in de VS ook beschikbaar komen voor de Galaxy S4 en de HTC One zodra deze smartphones gelanceerd worden. Niet iedere Android-gebruiker kan dus simpelweg Home-downloaden uit de applicatiewinkel (de bekende omwegen daargelaten), maar Facebook zegt wel het aantal Home-telefoons snel te zullen uitbreiden.

4. Komt Facebook Home ook naar mijn iPhone?

Als het aan Mark Zuckerberg ligt komt Facebook Home ook naar de iPhone en zelfs naar Windows Phone. Het sociale netwerk laat weten dat er momenteel gesprekken worden gevoerd met zowel Apple als Microsoft, maar dat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt. Op welke manier Home naar de iPhone zal komen, hangt volgens Facebook nog in de lucht. Het is goed mogelijk dat er een afgeslankte versie naar iOS komt, waarbij bijvoorbeeld alleen het vergrendelscherm Facebook-updates weergeeft. We kunnen hier momenteel echter alleen nog maar over speculeren, aangezien Facebook eerst maar eens de goedkeuring van Apple moet zien te krijgen.

[youtube]ArFy91n1FR0[/youtube]

5. Waarom moet ik Facebook Home installeren?

Als je een grootgebruiker bent van Facebook, dan kan het weinig kwaad om Home straks uit te proberen als het beschikbaar komt in Nederland. De applicatie is immers gratis, en zorgt ervoor dat alles wat met Facebook te maken heeft een stuk sneller bereikbaar is op je telefoon. Home is dan ook vooral een meerwaarde als je de meeste tijd op je telefoon bezig bent met het bekijken van je berichtenstroom, het plaatsen van updates of likes en natuurlijk het chatten via Messenger. Check je slechts sporadisch Facebook en gebruik je het toestel verder voor andere zaken, dan is de kans groot dat Home alleen maar een extra obstakel is voor al je andere taken.

Benieuwd of jouw smartphone klaar is voor Home? Check hier de lijst met toestellen die er nu al mee aan de slag kunnen. Facebook zal het overzicht updaten zodra er nieuwe modellen worden ondersteund.

0 Reactie(s) op: 5 vragen over Facebook Home

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.