5 vreemde Mac-prototypes

Door: jasper-bakker | 28 november 2012 10:12

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Apple staat al jaren bekend om zijn design. Dat geldt niet alleen voor zijn producten, maar ook voor prototypes. Hier 5 van die vreemde Mac-machines.

Apple heeft met zijn computers al jaren eigen, afwijkende en vaak vooroplopende ontwerpen. Dit geldt ook voor de prototypes, die de Mac-maker voor zichzelf houdt en die maar weinig Apple-fans ooit hebben aanschouwd.

Webwerelds Amerikaanse zustersite MacWorld.com geeft een blik op de verborgen wereld van vier vreemde prototypes, plus een vroege - en zeldzame - Mac-kloon. Eentje van vóór de bekendere klonen van het officiële Apple-programma van mid jaren negentig. En van ver voor de fel bestreden en uiteindelijk begraven Mac-klonen.

Doorzichtige Macintosh SE

Een oud prototype is deze doorzichtige Macintosh SE uit 1987. Apple's hardware-ingenieurs hebben geregeld meerdere prototypes gemaakt van nieuwe computers waar ze aan werkten. Waarom zo'n prototype dan is gemaakt met een doorzichtige plastic behuizing? Niet omdat Apple intern allang bezig was met het latere iMac G3-ontwerp. Nee, de doorkijkbehuizing maakte het mogelijk om de luchtdoorstroom duidelijk te zien.

Door een beetje rook in de behuizing te geleiden, kon je letterlijk zien hoe de luchtstroom in de computer verliep. Daarbij konden de ingenieurs ook zien welke componenten wel en welke niet goed genoeg gekoeld werden. Vervolgens kon het computerontwerp hierop worden aangepast.

Naast de hier getoonde Macintosh SE zijn er ook andere Mac-machines in doorzichtige prototypevorm ontdekt. Daaronder de zeer vroege Apple ][c en de Macintosh Portable.

Macintosh met Twiggy-drive

Apple had voor zijn eerste computers met grafische interface plannen om een geheel eigen disketteformaat daarvoor te gebruiken. De vroege Mac-machines, nog lang niet met het op BSD gebaseerde OS X, zouden Apple's eigen FileWare (codenaam Twiggy) gebruiken. Dit was een bedrijfseigen formaat voor 5,25 inch floppy's. Die buigbare opslagdisks waren qua maat (en opslagvermogen) de voorlopers van de harde 3,5 inch diskettes.

De plannen voor Twiggy zijn lang aangehouden tijdens de interne ontwikkeling van de Macintosh. Voordat die baanbrekende computer eind 1983 werd onthuld, heeft Apple zijn eigen floppyformaat geïntroduceerd in de computer waarvoor het was ontwikkeld: de Lisa. Uiteindelijk is de Mac niet met Twiggy uitgekomen, maar prototypes hadden de drive voor dat floppyformaat wel aan boord.

Klik voor groot

Dit model van de vroege Mac, in bezit van verzamelaar Adam Goolevitch, is het enige bekende exemplaar wat in complete staat verkeert. Terwijl de Macintosh officieel nooit met Twiggy-drive is uitgekomen, had de gui-computer Lisa er zelfs twee.

De floppydrives bleken in de praktijk echter langzaam te zijn én gevoelig voor fouten. De Macintosh-ontwerpers, onder leiding van Steve Jobs, hebben in reactie gauw het toen nieuwe 3,5 inch disketteformaat van Sony geïmplementeerd in hun computer. Het opnemen van dit nieuwe formaat, ontwikkeld door Sony en HP, ging niet alleen in tegen het officiële beleid van Apple.

Het strookte ook niet met het plan van Jobs, die vanwege de Twiggy-problemen een eigen 3,5 inch disketteformaat (plus bijbehorende drive) wilde. De stiekeme omarming van het later universele Sony-formaat heeft er nog toe geleid dat een ingenieur van Sony zich moest verstoppen in een bezemkast, vertelt toenmalig Mac-ontwikkelaar Andy Herzfeld in een post op Folklore.org.

Kloon: Colby Classmate

De Macintosh-historie heeft vele helden, maar elektronicaman Chuck Colby is een weinig bekende legende. Zijn bedrijf Colby Systems Corporation heeft enkele van de eerste Mac-klonen gemaakt. Daaronder de draagbare computer MacColby en de Mac-compatibele tablet Classmate.

Laatstgenoemde is in 1991 gemaakt en beloofde een indrukwekkende machine te worden. De Classmate zou een Motorola 68000-processor krijgen, een floppydrive, een harde schijf met een ruime 20 MB aan opslagruimte, een trackball en touch-gevoelig membraan-toetsenbord. Het apparaat weegde nog geen 2,5 kilo, wat best licht was voor die tijd. De Classmate is uiteindelijk net niet in productie gekomen.

Foto: Chuck Colby.

Apple's woelige relatie met de zakelijke markt, heeft zijn wortels in de Mac-oertijd. Lees verder op pagina 2.

0 Reactie(s) op: 5 vreemde Mac-prototypes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.