5 vreemde Mac-prototypes

Door: jasper-bakker | 28 november 2012 10:12

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Apple's kantoorappliance Paladin

Apple zocht midden jaren negentig naarstig naar nieuwe markten. Enerzijds zette het bedrijf zijn officiële programma voor klooncomputers op. Anderzijds speelde het met een geïntegreerd alles-in-één apparaat voor het moderne kantoor, van de jaren negentig.

De hieruit voortgekomen Apple Paladin was een combinatie van computer, telefoon, fax, modem, printer en scanner. Dit prototype bestond uit de ingewanden van een Apple PowerBook Duo 230, inclusief het zwart-wit beeldscherm van die Mac-laptop. Die basis was gecombineerd met Apple's StyleWriter 1200-printer en in één slank, computer-beige geheel gestoken.

Foto: Jim Abeles.

De kantoorappliance was echter nog geen vlot werkend apparaat. Tests van het prototype brachten problemen aan het licht. Voordat de ontwerpers deze konden aanpakken, voerde Apple een reorganisatie door waarbij de Paladin officieel een weeskind werd. Het apparaat viel onder geen enkele divisie binnen de Mac-maker en is dus nooit op de markt gekomen.

De MultiServer van Apple

Ver voordat Apple zich - uiteindelijk zonder gevolg - waagde aan een kantoorappliance heeft het zich op de zakelijke markt begeven met een compleet Macintosh Office-systeem. Dit moest een complete bedrijfsoplossing zijn die verschillende Apple-producten omvatte. Daaronder netwerktechnologie AppleTalk, de geavanceerde laserprinter LaserWriter van Apple, én een bestandsservers met netwerkverbinding.

Dit klinkt allemaal weinig bijzonder, maar anno 1985 waren computers laat staan netwerken nog lang geen gemeengoed. Van de geplande bedrijfsoplossing zijn maar twee onderdelen echt op de markt gekomen. De wel aangekondigde fileserver is er nooit van gekomen. Apple heeft intern wel meerdere pogingen ondernomen, waaronder de MultiServer.

Het hier vertoonde zeer zeldzame prototype is van Jonathan Zufi, uitbater van Shrine of Apple. Deze machine is in wezen een 3Com-netwerkcomputer met een Apple-label erop. Inwendig was de MultiServer gewoon een 3Server van de toen grote netwerkleverancier, met een 80188-processor van Intel. Het zou dan ook waarschijnlijk gewoon de 3+ software van 3Com draaien voor bestandsdeling. Apple-software kwam hier niet aan te pas.

Ook deze veelbelovende Apple-computer is niet op de markt gekomen. Volgens Shrine of Apple is de MultiServer vlak voor de lancering geschrapt. De niet verscheepte, maar al wel geproduceerde, exemplaren zijn vervolgens ingezet voor Apple's eigen kantoren.

Vele jaren later heeft Apple in de vorm van zijn Workgroup Servers nog wel eigen servers uitgebracht. Die zijn vervolgens veel later nog opgevolgd door de op Mac OS X draaiende Xserve-machines, aanvankelijk met PowerPC-processors en later met Intel-chips. Apple heeft eind 2010 de stekker getrokken uit zijn echte servers. Zakelijke gebruikers kregen het advies om als servers de MacPro-werkstations of de consumentencomputer Mac mini te gebruiken.

0 Reactie(s) op: 5 vreemde Mac-prototypes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.