Qualcomm, Intel of Huawei: wie biedt 5G voor de iPhone?

Door: Justin Doornekamp | 17 april 2019 10:14

5G in Nederland server
Blog

Het was lange tijd onduidelijk wie de 5G modems zou gaan leveren. Apple werkt momenteel samen met Intel. Maar nadat de vredespijp gerookt werd met Qualcomm na een heftige patentstrijd, lijkt dat bedrijf 5G op de iPhone te leveren. Er is ook een derde partij die dat kan: Huawei.

Het Chinese Huawei, inmiddels de tweede grootste smartphonefabrikant ter wereld, stort zich volledig op de ontwikkeling van een 5G-modem genaamd Balong 5000. Deze technologie werkt nu al in de Mate 20X en is eveneens te vinden in de opvouwbare Mate X.

Het bedrijf is volgens de Amerikaanse techwebsite Engadget bereid om het 5G-modem te verkopen aan Apple, waardoor de iPhone tegen 2020 kan profiteren van de snelle internetsnelheden die 5G biedt.

Ruzie

En dat aanbod komt op een goed moment. Apple heeft het om te beginnen aan de stok met chipleverancier Qualcomm. Begin 2017 heeft Apple het bedrijf aangeklaagd wegens een financieel conflict tussen de twee partijen. Volgens Apple-topman Jeff Williams wil Qualcomm "hoe dan ook" geen chips meer aan de onderneming. Daar komt mogelijk verandering in, sinds beide partijen onlangs uit het niets de ruzie bijlegden en schikten in hun patent-rechtszaken.

Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de komende iPhone, vooral op het punt van 5G. De iPhone XS (Max) en XR moeten het nu allemaal doen met Intel-chips, maar Intel gaat niet met een 5G-chip komen. Nadat Qualcomm en Apple de ruzie bijlegden besloot Intel namelijk te stoppen met 5G-smartphonemodems. En dus zou het aanbod van Huawei nog wel eens interessant kunnen zijn voor Apple, mochten Williams nog altijd voet bij stuk houden om geen Qualcomm-chips meer te gebruiken.

De iPhone XR moet het doen met chips van Intel.

Opvallend is dat Huawei doorgaans geen chips verkoopt aan andere ondernemingen, zoals Qualcomm wel doet. De HiSilicon Kirin- chipset van het Chinese bedrijf vind je bijvoorbeeld alleen in de Mate 20 en de P30 Pro.

Maar van liefdadigheid zal geen sprake zijn. Huawei zal veel geld te verdienen aan een 5G-modem in de 2020-versie van de iPhone. Vraag maar aan Samsung, dat de toestelschermen maakt voor Apple-producten en daar goed mee boert.

Weinig andere opties

Intel kan niet meer leveren en of Qualcomm weer op goede voet ligt met Apple is te bezien. Zo zijn er niet veel andere opties over. Alleen Samsung en MediaTek kunnen 5G gaan leveren, maar dit lijken geen geschikte partners, hoewel Apple wel gesprekken heeft gehad met beide bedrijven volgens analisten van de Zwitserse zakenbank UBS.

Apple heeft nog niet gereageerd op het aanbod van Huawei. Door in te gaan op het aanbod stopt het de concurrent geld toe. Bovendien zal de Amerikaanse overheid niet blij zijn met een dergelijke deal. De regering heeft de verkoop van Huawei-toestellen aan banden gelegd, vanwege zorgen over diefstal, fraude en spionage door het Chinese bedrijf.

Apple heeft wel eens eerder de Amerikaanse overheid dwarsgezeten, maar de keuze voor chips van Huawei kan het bedrijf duur komen te staan. Een 5G iPhone-modem van een Chinese fabrikant die onder vuur ligt vanwege het risico dat hun netwerkapparatuur wordt misbruikt voor spionagedoeleinden en cyberaanvallen? Dat is vragen om problemen met de Amerikaanse overheid.

0 Reactie(s) op: Qualcomm, Intel of Huawei: wie biedt 5G voor de iPhone?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.