6 manieren om met je mooiste foto's te pronken op de Mac

Door: lesa-snider | 01 december 2014 08:01

How To

Als je jouw foto's wilt laten zien, heb je als Mac-gebruiker verschillende opties. En gelukkig hoef je voor de meeste geen cent te betalen. Of je nu iets voor het lokale fotoclubje organiseert, een feestje geeft, of familie op bezoek krijgt - de volgende opties zullen je foto's laten stralen.

Quick Look

Deze gratis methode biedt een kale slideshow, zonder controle over de lengte van de weergave, overgangen, bijschriften of muziek (hoewel je altijd iTunes zou kunnen gebruiken om op de achtergrond muziek te draaien).

Selecteer in de Finder de bestanden die je wilt bekijken - Command-A om alle foto's in een open map te selecteren natuurlijk, en Command-Shift om opeenvolgende bestanden te selecteren en Command-klik voor niet opeenvolgende bestanden. Je kunt ook binnen een Finder venster slepen om meerdere foto's te selecteren (begin met het slepen aan de linker- of rechterkant van de bestandsnamen).

Druk vervolgens op de spatiebalk om de eerste foto te vergroten en ga daarna naar de volledig scherm modus door op het dubbele pijl icoon rechts bovenaan het nieuwe venster te klikken (omcirkeld). Klik in de donkere werkbalk die tevoorschijn komt op de Play-knop of gebruik de pijltjestoetsen om door de show heen te bladeren.

Preview

Net als met QuickView kun je een Preview slideshow niet aanpassen, maar het klaart de klus snel (en gratis). Open Preview en kies File > Open. Selecteer in het dialoogvenster dat verschijnt meerdere foto's, of een map met foto's, en klik op Open (je kun ook een map of bestanden naar het Preview icoon slepen in je Dock of Applications map). Als de afbeeldingen eenmaal in een enkel document geopend worden, kies View > Slideshow of druk op Shift-Command-F; de slideshow wordt dan automatisch afgespeeld.

iPhoto

De slideshows van iPhoto bieden een grote controle over onder meer het thema (visuele animatiestijl), duur van de presentatie, muziek, overgangen, bijschriften en veel meer. Om te beginnen, selecteer een aantal foto's in iPhoto, of beter nog, selecteer een album omdat je dan de volgorde van de foto's kunt kiezen. Klik voor een directe slideshow op de Slideshow knop in de werkbalk van iPhoto, en kies in het paneel dat verschijnt een thema, muziek, enzovoorts. Klik op Play om de voorstelling te laten beginnen, en beweeg met de muis om een werkbalk op het scherm te laten verschijnen. In de Faces weergave kun je een directe slideshow beginnen door met Control-klik op een Faces album te klikken en Play Slideshow te kiezen in het snelkoppelingenmenu.

Je kunt echter ook een opgeslagen slideshow aanmaken door een album of meerdere foto's te selecteren en File > New Slideshow te kiezen. Opgeslagen slideshows verschijnen als aanklikbare iconen in je Source lijst, zodat je ze nu of later eindeloos kunt aanpassen. Je kunt zelfs voor elke slide verschillende overgangen en snelheden instellen. Opgeslagen slideshows kunnen naar iOS apparaten gesynchroniseerd worden door ze in iPhoto te exporteren als QuickTime movie, je iOS apparaat aan je Mac te koppelen en vervolgens Include Videos in te schakelen in het Photos tabblad van iTunes voordat je begint met synchroniseren (zie het stukje over Apple TV hieronder voor meer).

Screen Saver

Kies in het Apple menu op je Mac System Preferences en klik op het Desktop & Screen Saver icoon. Klik in het venster dat tevoorschijn komt op het Screen Saver tabblad, en vervolgens op een van de veertien thema's in de lijst aan de linkerkant. Wanneer je dat doet verschijnt er een Source menu onder het voorbeeld van het thema; kies Photo Library (het duurt een paar minuten voordat alles in dit menu staat) en er verschijnt dan een nieuw paneel aan de linkerkant met je iPhoto spullen. Klik op een album om te zien welke foto's erin staan, en klik op Choose. Terug in het Desktop & Screen Saver venster wordt aan de rechterkant een miniversie van je nieuwe schermbeveiliging afgespeeld.

Mac naar Apple TV

Als je een Apple TV hebt, kun je deze gebruiken om op een indrukwekkende manier op je TV met je foto's te pronken. Als je een iCloud account hebt, log er dan op in op je Apple TV, en kies iCloud Photos of Photo Stream in het hoofdmenu. Als je geen iCloud hebt, open dan iTunes op je Mac en kies File> Home Sharing > Turn On Home Sharing (voor iTunes 10.7 en eerder, kies Advanced > Turn On Home Sharing). Voer je Apple ID en wachtwoord in, en kies File > Home Sharing > Choose Photos to Share with Apple TV.

Het iTunes venster verandert zodat het een lijst met je albums, Events, en Faces albums weergeeft. Zorg ervoor dat het hokje bij Share Photos from is aangevinkt, en gebruik vervolgens de knoppen om je foto's te delen - vanuit iPhoto of afbeeldingen die in een map op je harde schijf zijn opgeslagen. Schakel Include videos in om ook geëxporteerde iPhoto slideshows mee te nemen, en klik op Apply. Kies op de Apple TV Settings > Computers > Turn On Home Sharing. Voer je Apple ID in, en kies uit de iTunes libraries die worden weergegeven (die kunnen van meerdere Macs zijn) wat je wilt zien; zolang de Mac met daarop de gedeelde library aanstaat en iTunes draait zal het goed gaan.

iPhone of iPad naar Apple TV

Met een iOS apparaat en een Apple TV op hetzelfde draadloze netwerk kun je het scherm van je iOS apparaat op je TV projecteren. Neem eerst je iOS apparaat en veeg omhoog vanaf de onderkant van je scherm. Druk op het AirPlay icoon (omcirkeld) en kies in de lijst de Apple TV waarop je wilt projecteren. Schakel Mirroring in, en druk op Done. Nu verschijnt het scherm van je iOS apparaat op je TV.

Om een slideshow af te spelen, open de Photos app en druk op een album. Op een iPad moet je op de Slideshow knop drukken die rechtsboven verschijnt. Op een iPhone moet je op een foto in het album drukken en vervolgens op het Share icoon drukken dat linksonder verschijnt. Druk daarna op de Slideshow knop die onderaan tevoorschijn komt (omcirkeld) en kies een weergave-apparaat in het volgende scherm. Klik op Start Slideshow om alle foto's in het album te zien.

Natuurlijk kun je ook iMovie (€ 13,99), Keynote (€ 17,99; hoewel de handige SmartBuild functie verdwenen is in versie 6), of andere tools van derden. Als je geavanceerdere beeldbewerkingssoftware hebt zoals Adobe Photoshop (gebruik het Automate > PDF Presentation commando), Photoshop Elements (gebruik de Organizer), Bridge (gebruik het View > Slideshow commando), en Lightroom (gebruik de pro-level Slideshow module), kun je ook mooie slideshows maken. En zodra je slideshow geëxporteerd is naar QuickTime of PDF formaat kun je iTunes filesharing gebruiken om een versie in volledige resolutie op je iOS apparaat te zetten.

0 Reactie(s) op: 6 manieren om met je mooiste foto's te pronken op de Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.