6 symptomen van Apple's onstuitbare opgang

Door: sebastiaan-bareman | 30 januari 2012 14:19

Nieuws

Kreeg Apple 15 jaar geleden nog het advies zichzelf failliet te verklaren. Inmiddels lopen de verkopen harder dan ooit en lijkt het bedrijf niet te stuiten in zijn opmars.

Michael Dell raadde in 1997 Steve Jobs nog aan het bedrijf op te doeken en aandeelhouders hun geld terug te geven. Dit tot grote woede van Steve Jobs, die in 2006 via e-mail zijn werknemers er fijntjes op wees dat de waarde van Apple in werkelijkheid groter was dan die van Dell op de aandelenbeurs.

De laatste jaren ontstijgt het bedrijf uit Cupertino zichzelf en boekt het ene na het andere omzetrecord. Wat cijfers op een rijtje.

Verdubbeling verkopen

Het afgelopen kwartaal verkocht Apple 15,4 miljoen iPads. Daarmee overtrof Apple de pc-verkopen van de topfabrikanten HP, Dell en Lenovo. De 15 miljoen verkochte iPads betekenen een verdubbeling van het aantal iPads in hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. Ten opzichte van het 3e kwartaal in 2011 boekte Apple een groei van 39%.

Ceo Tim Cook maakte van deze gelegenheid gebruik om afgelopen dinsdag zijn gelijk te halen met de voorspelling dat de tablet groter zou worden dan laptops en desktops. "Zoals ik eerder heb gezegd, ik geloof echt, met velen anderen in het bedrijf, dat er een dag komt dat de tabletmarkt groter wordt dan de pc-markt", aldus Cook.

40 miljoen iPads

Cook krijgt nog niet helemaal gelijk. Gedurende het gehele jaar 2011 verkocht Apple minder iPads dan de grote concurrenten pc's. Apple verkocht in 2011 40,7 miljoen iPads en belandt daarmee achter de pc-verkopen van HP (62,3 miljoen), Lenovo (44,3 miljoen) en Dell (44 miljoen). Toch verwacht HP ceo Meg Whitman dat Apple de koppositie als grootste pc-leverancier overneemt in 2012, voornamelijk vanwege de iPad-verkopen.

46 miljard omzet

Apple boekte afgelopen kwartaal een recordomzet van 46,3 miljard dollar. Het is daarmee de eerste keer dat Apple in omzet de belangrijkste pc-maker ter wereld, HP, overtreft. Met een behaalde monsterwinst van 13 miljard dollar zet Apple concurrent Google kinderlijk eenvoudig opzij. Google boekte slechts een omzet van 10,6 miljard dollar in het laatste kwartaal. Verder is de winst van Apple groter dan de optelsom van de winsten van tech-reuzen Microsoft, Intel en Google bij elkaar. Daar past trouwens de omzet van Yahoo overigens ook nog bij.

37 miljoen iPhones

Apple verkocht het afgelopen kwartaal 37 miljoen iPhones. Daarmee verplettert het bedrijf de verkopen van de iPhone uit het derde kwartaal, die neerkwamen op een totaal van 17 miljoen. Het verschil is grotendeels te verklaren door de lancering van de iPhone 4S, die begin van het vierde kwartaal (oktober) werd onthuld. Volgens Tim Cook had de omzet en winst van Apple nog groter kunnen zijn als het bedrijf de grote vraag naar de iPhones had kunnen bijbenen. Maar de fabrieken in China konden niet meer produceren.

5 miljoen Macs

Naast de warme iPadbroodjes groeide het aantal verkochte Macs ook mee. De groei ten opzichte van het derde kwartaal nam toe van 4,9 miljoen tot 5,2 miljoen computers. Vergeleken met jaar daarvoor steeg het aantal verkochte Macs met 26%, meldt Computerworld.

4 miljard dollar aan ontwikkelaars

Het afgelopen kwartaal betaalde Apple 700 miljoen dollar uit aan app-ontwikkelaars. In totaal betaalde Apple de afgelopen jaren 4 miljard dollar aan ontwikkelaars. Apple ontvangt van elke app-verkoop 30% aan commissie. Daarmee komt de winst uit verkopen via de app store uit op 1,71 miljard dollar sinds 2008, toen de app store werd opgezet.

Google topman, Eric Schmidt voorspelt echter dat mobiele app-ontwikkelaars in de eerste helft van 2012 Apple's iOS in de steek zullen laten en gaan kiezen voor volume, gefaciliteerd door het open source Android-platform. Op dit moment lijken de ontwikkelaars vooral opbrengsten boven volume te kiezen. Met de verwachte komst van de iPad 3 en iPhone 5 dit jaar is het de vraag wat de concurrenten zullen doen om Apple naar de kroon te steken.

0 Reactie(s) op: 6 symptomen van Apple's onstuitbare opgang

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.