Met meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren is Apples iPad een commercieel succes, maar zakelijke gebruikers hebben nog weinig aan de standaardversie. In de App Store zochten we daarom deze handige tools uit.

Sommige van deze apps zijn geschikt voor één taak, zoals Network Utility waarmee snel de netwerkinfrastructuur van een bedrijf kan worden doorgelicht. Software als Office² HD heeft verschillende functionaliteiten waarmee je zakelijke documenten kunt maken en aanpassen. Voor de reizende zakenman zijn er specifieke apps als FlightTrack Pro. Samen kunnen deze apps je iPad omtoveren tot een Zwitsers officiersmes.

Pages, Numbers en Keynote

Apples iWork-pakket voor de Mac bevat een tekstverwerker (Pages), spreadsheetprogramma (Numbers) en een presentatietool (Keynote). Deze onderdelen functioneren prima en hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals compatibiliteit met 8 verschillende talen en de mogelijkheid om 200 laatste wijzigingen ‘ongedaan’ te maken. Je kunt recente Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden importeren, maar slechts opslaan in het Office 97-formaat.

Pages, Numbers en Keynote zijn voor de iPad alleen afzonderlijk te krijgen. Hierdoor loop je de voordelen mis van het geïntegreerde pakket. Om een eerder opgeslagen tekst aan een presentatie toe te voegen, moet je bijvoorbeeld op de Home-knop van je iPad drukken, Pages openen en de tekst kopiëren. Ten slotte moet je nogmaals op de Home-knop drukken, Keynote openen en de tekst plakken.

Ondanks die omslachtige werkwijze heeft iedereen deze drie programma’s nodig als kantoorsoftware. Het apart betalen, downloaden en installeren van de apps loont de moeite.

Pages

Met Pages (9,99 dollar) gemaakte documenten zien er prachtig uit en je kunt ze op veel manieren presenteren. Je kunt teksten laten inspringen, de kantlijnen aanpassen of tekst rond plaatjes laten lopen. Er zijn 16 templates beschikbaar en om een eenvoudige grafiek te maken, tik je gewoon de cijfers in. Pages past de tekstbreedte automatisch aan aan het iPad-scherm, of dit nu horizontaal of verticaal wordt vastgehouden.

Wees wel geduldig, want het kan even duren voordat een stevig opgemaakte tekst op je scherm verschijnt. Andere apps, zoals Office² HD, reageren sneller.

Pages werkt met Word-bestanden en kan prima lettertypen vervangen. Helaas ontbreekt de redigeerfunctie van Microsoft Word, dus aangeven welke auteur iets heeft gewijzigd is niet mogelijk. Bij iedere wijziging slaat Pages een nieuwe versie op. Plaatjes binnenhalen is zo gebeurd, evenals roteren of aanpassen van een afbeelding. De app werkt prima op externe toetsenborden, zoals mijn draadloze Matias Folding Keyboard.

Pages-bestanden kunnen worden gedeeld op Apples iWork.com website. Hieraan wordt nog gesleuteld, maar de site was stabiel genoeg om te gebruiken. Apple biedt nu ook ondersteuning voor het synchronisatiesysteem van MobileMe.

Numbers

Deze app heb je nodig als je met cijfers wilt werken. Met Numbers (9,99 dollar) kun je één actief werkblad op je scherm hebben en tabs voor 5 andere. Er zijn maar liefst 250 functies beschikbaar: meer dan het dubbele dan het aantal in Office² HD.

Met Numbers kun je 9 verschillende soorten grafieken maken, door met je vinger data te selecteren en een format te kiezen. Het programma gebruikt dezelfde soorten templates als Pages.

Keynote

Zakelijke reizigers zijn vaak onderweg om presentaties te geven. Met Keynote (9,99 dollar) kunnen ze onderweg eenvoudige presentaties in elkaar zetten of complexe presentaties bewerken.

De interface ziet er bekend uit voor wie bekend is met de Mac-versie, maar Keynote is speciaal ontwikkeld voor de iPad, waarbij het beeldscherm goed wordt benut. Zo kun je ver inzoomen op een afbeelding, als je er moeite mee hebt om het plaatje op de juiste plek te plaatsen.

Op de iPad kun je een presentatie geven aan 2 of 3 personen, maar voor grote groepen heb je een projector of monitor nodig. Je hebt een vga-adapter van 29 dollar nodig om Keynote op groot scherm te draaien. Met Numbers and Pages is dat trouwens niet mogelijk.

Keynote heeft standaard 12 thema’s, terwijl Pages en Numbers er 16 bieden, maar de mogelijkheden voor bewegende tekst en plaatjes zijn geavanceerd. Door tekst of afbeeldingen aan te raken kun je de grootte aanpassen. Binnen 5 minuten had ik een slideshowpresentatie in elkaar gezet, inclusief tekstanimatie om de aandacht van het publiek te behouden.

Conclusie

Als je onderweg met documenten moet werken, zijn Pages, Numbers en Keynote prima apps. Ze zouden alleen onderling beter moeten samenwerken.

Office² HD

Met Office² HD van Byte² maak je van je iPad een documentenfabriek. Voor slechts 7,99 dollar, minder dan een derde van de kosten voor de drie iWork-programma’s, biedt de app tweederde van de functionaliteiten: tekstverwerking en spreadsheets.

Office² HD verwerkt Word doc- en Excel xls-bestanden, Apples Pages- en Numbers-bestanden en bestanden van het gratis NeoOffice-pakket. Bij mijn test van Office² HD had het programma geen moeite met een keur aan formaten, zoals PDF en Microsofts nieuwere .DOCX-bestanden. Je kunt ook documenten opslaan als PDF’jes.

Met Office² HD kun je formaten, kantlijnen, lettertypes en fontgrootte aanpassen en een afbeelding invoegen. Tot 100 stappen kun je ongedaan maken en het programma slaat bestanden automatisch op als je ze afsluit, dus niet na een wijziging met Pages.

Net als Pages kan Office² HD documenten importeren die zijn bewerkt met Microsofts redigeerfunctie, maar de commentaren verschijnen ook hier in platte tekst. Je kunt verschillende spreadsheets tegelijkertijd bewerken en eenvoudig rijhoogte en kolombreedte aanpassen met je vingers. Met één vingerbeweging kun je wisselen tussen verschillende spreadsheets, wat erg handig is.

Office² HD heeft 112 spreadsheet functionaliteiten: van eenvoudige rekenkundige bewerkingen tot ingewikkelde statistische analyses. Met Numbers heb je twee keer zoveel mogelijkheden. Office² HD kan geen grafieken maken, wat veel gebruikers zullen betreuren. Een aardige functionaliteit is nog wel dat je bestanden kunt plukken van online diensten als Google Docs, Apple's MobileMe, iDisk of Box.net zonder de applicatie te hoeven verlaten.

Conclusie

Een grote misser van Office² HD is dat je geen presentaties kunt bekijken of bewerken, maar wat de app wel doet is goed en tegen een redelijke prijs.

Roambi Pro

Met een jaarlijkse contributie van 99 dollar is MeLLmo's Roambi Pro de duurste iPad-app die ik hier bespreek. Het programma biedt toegang tot de business intelligence-gegevens van je bedrijf en heeft een fraaie interface waarmee je dor cijfermateriaal of allerlei grafieken op je scherm kunt krijgen.

De hier onderzochte Pro-versie accepteert bestandsformaten als xls, csv, html en doc. De enterprise-versie (Roambi ES3) is bedoeld voor grotere organisaties en is compatibel met tools als IBM's Cognos-applicaties, SAP’s crm-producten en andere software. Dit kost 795 dollat per licentie voor 50 personen. Een gratis Lite-versie is alleen geschikt voor xls-, csv- en html-bestanden.

Na een testperiode van een maand was ik tevreden over de manier waarop Roambi cijfermateriaal op de iPad brengt, maar de app schoot ook tekort. Zo kon ik niet een spreadsheet uit een e-mail of van een website halen en evenmin gegevens bewerken die al waren geopend met Numbers of ander iPad-apps. Alle data moet eerst door Roambi Publisher, wat een omslachtige methode is.

Met een beetje hulp van de helpdesk van Roambi kon ik verschillende bestanden bewerken van mijn Google Docs-account. Hierna was het eenvoudig daarvan updates te krijgen.

Roambi kan bescheiden analyses maken in 8 verschillende soorten grafieken. Naast bekende grafische technieken kun je gebruikmaken van prima mogelijkheden als curve-smoothing. Binnen een tel zie je de resultaten. Op ieder moment kun je screenshots of grafieken mailen aan collega’s of invoegen in een presentatie of rapport.

Mijn favoriete onderdeel is de zogenaamde Cardex view, waarmee op Rolodex-achtige manier in verschillende databronnen kunt grasduinen. Met al deze data binnen handbereik is het prettig dat je ook bookmarks kunt maken, voor als je geheugen je in de steek laat.

Conclusie

Roambi Pro is duur, maar is zijn geld meer dan waard.

Fax Print & Share Pro

De iPad heeft gen knopje om te printen. Wanhopige gebruikers leggen het apparaat onder het fotokopieerapparaat, maar met de Fax Print & Share Pro (FPSP) (8,99 dollar) van Ndili Technologies is dat niet meer nodig. In november volgt Apples iOS 4.2 upgrade, waarbij printen mogelijk wordt, dus tot die tijd is FPSP een waardevolle toevoeging.

Via het hoofdmenu van FPSP kun je printmateriaal toevoegen. Selecteer het te printen of te faxen bestand uit bekende formaten als .DOC- en .pdf-documenten en jpg- en gif-plaatjes.

Helaas kost het printen erg veel tijd. Elk bestand moet in het programma worden geïmporteerd voordat het kan worden geprint. Om een webpagina te printen moet je die eerst binnenhalen de Downloader van de app en dan terugkeren naar het hoofdmenu. Het zou een verbetering zijn als FPSP gewoon print wat op het scherm staat.

Met FPSP kun je pagina’s rechtstreeks naar een netwerkprinter sturen die is verbonden met een router. Ik heb drie verschillende printers getest en het werkte prima met twee draadloze - de Epson Stylus NX510 en Brother HL-2170W. In kleur printen met een Oki Data C6050-printer was echter onmogelijk. Ndili sleutelt momenteel aan de drivers.

De app kan ook een ouderwetse brief of ansichtkaart versturen, als je vooraf de portokosten betaalt. Ik verzond een brief die er uitstekend uitzag en een week later in een witte envelop op zijn bestemming arriveerde.

Conclusie

FPSP is soms wat lastig in het gebruik, maar de mogelijkheid om documenten te printen met je iPad is onontbeerlijk voor zakelijke gebruikers.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Brian Nadel en gepubliceerd op Techworld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten