7 extreem prijzige hardwaregrapjes

Voor sommige IT-beslissers maakt het niet uit hoeveel een server moet kosten, als deze maar de beste prestaties denkbaar kan leveren. Toch is voor maar een kleine groep mensen het prijskaartje onbelangrijk als het om specificaties of 'state-of-the-art design' gaat. Zeven voorbeelden van hardwareproducten die een gewone sterveling zich niet kan veroorloven. De totale waarde van deze koopjes: 1.509.500 euro.

De huidige financiële crisis wordt het snelst opgelost wanneer consumenten besluiten niet langer op hun spaarcenten te blijven teren. Ben jij een vermogende IT'er op zoek naar een nieuwe gadget? Doe de economie een lol en overweeg dan een of meerdere van deze investeringen.

1. Een SSD in een monsterlijk snel jasje

De echte snelheidsfetisjist neemt geen genoegen met een snelle SSD-schijf op basis van een SATA-interface. Ook moet hij of zij niets hebben van een snelle schijfopstelling in RAID. Nee, wie echt monsterprestaties wil bereiken, kiest voor een 3,2TB RM88 Z-Drive van 20.000 euro. Dit insteekkaartje van geheugenfabrikant OCZ kost een paar lieve duiten, maar levert prestaties die gewone computergebruikers pas over een aantal jaar zullen benaderen. Wat dacht je van een theoretische lees- en schrijfsnelheid van 2800 megabyte per seconde en overdrachtssnelheid van 64Gbit/s? Dat zul je met een gemiddelde SSD van honderdvijftig euro, die blijft hangen rond de 400-500 MB/s, echt niet gaan halen. Uiteraard is het niet alleen snelheid de meerprijs van deze SSD rechtvaardigt. Het NAND-flashgeheugen kent acht geheugencontrollers, werkt met ECC-foutcorrectie en kan data 'on-the-fly' versleutelen in 256-bit AES-encryptie. OCZ positioneert dit type SSD's voor de zakelijke markt, maar zo'n kaartje doet ook een hoop consumenten watertanden.

2. Televisie kijken zal nooit meer hetzelfde zijn

Echte bioscoopliefhebbers lachen om reclames waarin met tv's met een lousy 42 inch schermdiagonaal de ervaring van een thuisbioscoop wordt gepropageerd. Wie echt wil genieten, koopt een tv die de hele muur bekleedt en je werkelijk de ervaring geeft middenin de spannende actie te zitten. Zo'n tv is de ook bij diverse winkels in Nederland verkrijgbare NEC LCD8205, een full HD LCD-televisie met een beelddiagonaal van maar liefst 82 inch (oftewel 208 centimeter). Deze televisie kost slechts 45.000 euro, weegt maar 132kg en verstookt in gebruik ongeveer 740 watt. Wil je echt uitpakken, dan kun je zestien van deze joekels in een matrixopstelling ophangen. Ideaal voor een flightsimulator.

Helaas in Nederland niet verkrijgbaar, maar nog een stukje groter is de WD-92840 92" 3D televisie van Mitsubushi. Omdat dit apparaat met projectietechniek en niet met LCD/LED/Plasma werkt, is 'ie met een prijs van ongeveer 3500 euro aanzienlijk goedkoper.

3. Een mobieltje van 1 miljoen euro

Het is al even geleden, maar het record staat nog steeds. Het Russische JSC Ancort zette in 2006 een handgemaakte Windows CE-smartphone op de markt met een prijskaartje van 1 miljoen euro. De Diamond Crypto Smartphone kostte zo'n berg geld vanwege een aantal redenen. Ten eerste was het toestel ontworpen door de Oostenrijkse juwelier Peter Aloisson, die het nodig vond het apparaat te verfraaien met 78 diamanten. De rest van de buitenkant bestaat uit onder andere goud en platina. Verder kende het apparaat voor die tijd behoorlijke specificaties: een scherm van 5,6cm met touchscreen en 256-bit versleuteling van gesprekken en dataoverdracht. Volgens JSC Ancort bood deze versleuteling bescherming tegen "kidnapping, technologische chantage, financiële gangsters en corrupte staatsofficials". Kijk voor meer met diamanten versierde kekke smartphones eens op de site van Peter Aloisson.

4. Een paar filmpjes en muziekjes opslaan

Niet iedereen heeft de resources waarover een reus als IBM beschikt. Zo is het voor consumenten niet te doen om een supercomputer met 200.000 conventionele schijven te bouwen waardoor een machine met een opslagcapaciteit van 120 petabyte mogelijk wordt. Wel kun je voor een luttele 55.000 euro een fileserver kopen met een Blu-ray jukebox, waardoor je in een handomdraai een schijfcapaciteit van 69 terabyte beschikbaar hebt. Dat moet toch ruim voldoende zijn voor een leuk lijstje MP3's voor de iPod.

5. Grafische krachtpatserij

Voor CAD/CAM-achtige toepassingen kom je al snel uit bij de Nvidia Quadro-lijn qua grafische kaarten. Deze kaarten zijn bedoeld voor zware grafische pakketten die vertrouwen op het OpenGL-raamwerk, waarvoor deze op Geforce-chips gebaseerde hardware geoptimaliseerd is. De Nvidia Quadro 6000 is op dit moment het neusje van de zalm en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld onderstaande Porsche in realtime levensecht getekend kan worden. Zo'n kaartje kost weliswaar 4500 euro, maar dat is een schijntje vergeleken met de kosten van de licentie van de softwaretoepassingen waarvoor je een Quadro goed kunt gebruiken.

6. De Wii van koning Midas

Ontwerper Stuart Hughes heeft een opvallende hobby. Hij houdt er namelijk van om allerhande gadgets van een gouden of diamanten coating te voorzien, waarmee velen van zijn creaties direct de duurste gadgets ooit zijn. Een van zijn ontwerpen is de Nintendo Wii Surpreme. De 'upgrade' naar een gouden variant maakt dat de 22-karaats Wii Surpreme 2,5 kilogram weegt en er maar drie exemplaren van gemaakt zijn. Het prijskaartje bedraagt zo'n 360.000 euro, een bedrag dat niet alleen in het gebruikte materiaal is gaan zitten, maar ook in de zes maanden handwerk die nodig waren om deze spelcomputer om te bouwen. Wie deze gouden spullen prachtig vindt, maar op de portemonnee wil letten, kan bij dezelfde ontwerper voor een schamele 3800 euro een 24-karaats gouden iPad 2 aanschaffen.

7. Blij dat je geen buren hebt

Wie zich over geld geen zorgen hoeft te maken, heeft met zijn of haar alleenstaand paleis of kasteel ook geen last van klagende buren. Precies voor deze doelgroepgroep is de recente gigantische iPod-dock van fabrikant Behringer bedoeld. Dit stukje hardware (de 'iNuke Boom') meet 2,5 meter in de lengte en 1,2 meter in de hoogte en is in feite niet veel meer dan een speaker met een vermogen van 10.000 watt en een volumeknop die tot 11 kan. Een ding is zeker: feestjes zullen nooit meer hetzelfde zijn met deze joekel in het stopcontact. Voor slechts 25.000 euro is deze ultieme gehoorbeschadiging van jou.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten