8 dingen die je moet weten over Google’s Chromecast

© PXimport

8 dingen die je moet weten over Google’s Chromecast

Geplaatst: 22 augustus 2013 - 10:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Redactie Computer!Totaal

De Chromecast. Een kleine, zeer eenvoudige media streamer voor je tv die slechts 35 dollar kost. Klinkt intrigerend, toch? Wij zetten acht interessante feiten over deze mogelijke tv-revolutie voor je op een rij.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite Computerworld.com, geschreven door JR Raphael (@jr_raphael). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

De Chromecast is letterlijk een stick (zo’n 5 centimeter lang) die je in de hdmi-poort van je tv plugt, waarmee je content van het internet kunt streamen. Je kunt vrijwel elke smartphone, tablet of computer gebruiken om de stick te bedienen. Android, iOS, Windows, Mac OS, het wordt allemaal ondersteund.

Er valt veel te vertellen over dit simpele apparaatje. Hier volgen acht interessante dingen die je misschien nog niet wist:

1. De Chromecast heeft geen gebruikersinterface

Eén van de dingen die de Chromecast zo interessant maken, is het feit dat er - in tegenstelling tot de meeste media streaming-apparaten - echt geen gebruikersinterface is. Het apparaat werkt gewoon met apps die al op je telefoon, tablet of computer staan. Als het eenmaal is ingesteld, hoef je alleen maar op een icoontje in de hoek van een app te klikken om de content op je tv af te spelen. Er zijn geen onhandige menu’s of moeizame processen; je apparaat is bij wijze van spreken zelf de settopbox en gebruikersinterface.

2. De Chromecast werkt met YouTube, Google Play, Netflix en Chrome

De Chromecast heeft een directe YouTube, Google Play en Netflix-integratie vanuit apps, en er komt in de toekomst ondersteuning voor meer apps, waaronder Pandora. Maar het grootste voordeel is dat je met de stick ook direct vanuit de Chrome-browser content af kunt spelen.

Dat betekent dat alles wat je in Chrome kunt afspelen ook draadloos naar je pc gestuurd kan worden – video van Hulu of HBO, foto’s op Facebook, et cetera. In sommige gevallen zal je in plaats van een telefoon of tablet een laptop nodig hebben om dit voor elkaar te krijgen, maar alles wijst erop dat het kan.

3. Gebaseerd op Chrome OS

Google zegt dat het apparaat technisch gezien een ‘vereenvoudigde versie’ van hun lichtgewicht computerplatform Chrome OS draait.

 

© PXimport

4. Content wordt direct vanuit de cloud afgespeeld

Je telefoon, tablet of computer fungeert als afstandsbediening voor de Chromecast, maar de content komt direct vanuit de cloud en loopt dus niet via je apparaat. De Chromecast selecteert automatisch de hoogste kwaliteit die beschikbaar is, tot 1080p met video.

(Voor wie het zich afvraagt: dat houdt in dat de Chromecast exclusief ontworpen is voor cloud-gebaseerde content – niet voor lokaal opgeslagen content op je telefoon of tablet. Dus als je dat wilt, zal je je content naar bijvoorbeeld Google Play Music moeten uploaden.)

5. Multitasken

Zodra je op de Chromecast content begint af te spelen kun je je telefoon, tablet of computer gewoon voor andere dingen blijven gebruiken; je kunt andere apps openen, webpagina’s bekijken, enzovoorts. Dat is waarschijnlijk een direct gevolg van de cloud-gebaseerde weergave die ik net besproken heb (in tegenstelling tot apparaat-gebaseerde weergave).

6. Een controller voor de Chromecast instellen is eenvoudig

Zodra je de Chromecast hebt ingesteld, hoef je alleen maar een telefoon, tablet of computer op hetzelfde wifi-netwerk aan te melden om het als afstandsbediening te kunnen gebruiken. In tegenstelling tot de Nexus Q hoeven er geen speciale apps geïnstalleerd te worden.

 

© PXimport

7. De Chromecast ondersteunt YouTube-afspeellijsten

Met een optie in YouTube genaamd “Add to TV queue” kun je de Chromecast een volledige afspeellijst met clips laten draaien. Zodra je de afspeellijst start, gaat de Chromecast aan het einde van een clip automatisch verder met de volgende clip in de lijst.

8. De Chromecast heeft externe stroomvoorziening nodig

De Chromecast stick zelf wordt in de hdmi-poort van de tv geplugd – maar er is nog een stap nodig: je moet de gadget via usb in een stroombron pluggen. Maar maak je geen zorgen: Het product wordt geleverd met zowel een usb-adapter als een voedingsadapter. (Er zit ook een hdmi verlengstuk bij.)

Google heeft de Chromecast al gelanceerd in de Verenigde Staten, waar het apparaatje momenteel zo’n beetje overal is uitverkocht. Wanneer Google de media streamer naar Nederland brengt is nog onduidelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten