8 Judaskussen in de IT-wereld

Door: redactie-computertotaal | 28 maart 2013 14:50

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7
  8. pagina 8

Verraad vind je niet alleen in Mattheüs terug: de techwereld staat er bol van: bedrijven die klanten verraden, CEO’s die elkaar een pootje lichten, zakelijke partners die elkaar een mes in de rug steken of overnames die leiden tot een bloedbad. Hier zijn 8 voorbeelden van de Judaskus in de techwereld.

Judaskus 1: Microsoft verraadt IBM

IBM sloot in 1985 een overeenkomst met Microsoft om een graphical userinterface (GUI) te ontwikkelen. Maar de computergigant had er geen idee van dat Microsoft een eigen GUI ontwikkelde die de concurrentie zou aangaan. OS/2 flopte jammerlijk in vergelijking met gouden greep Windows. Toen de twee hun samenwerking in 1991 beëindigden, waren er 13 miljoen exemplaren van Windows in omloop, tegenover 600.000 van OS/2.

Bedrijven die stevig hadden ingezet op OS/2 om nieuwe software te ontwikkelen, zoals Lotus en Wordperfect, zagen de bodem onder hun plannen wegvallen. Tegen de tijd dat ze nieuwe producten hadden voor Windows waren ze te laat, te traag en zaten ze vol bugs. Microsoft was inmiddels heer en meester van de pc-omgeving en sneed andere bedrijven de pas af met eigen kantoorsoftware. Microsoft ontpopte zich van een ongevaarlijk ogende schelm in de softwarewereld tot een hardvochtige monopoliebezitter.

Het is geen toeval dat OS/2 veel op Microsofts Windows lijkt.

0 Reactie(s) op: 8 Judaskussen in de IT-wereld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.