© CIDimport

8 Judaskussen in de IT-wereld

Geplaatst: 28 maart 2013 - 12:50

Aangepast: 14 december 2022 - 15:57

Redactie Computer!Totaal

Verraad vind je niet alleen in Mattheüs terug: de techwereld staat er bol van: bedrijven die klanten verraden, CEO’s die elkaar een pootje lichten, zakelijke partners die elkaar een mes in de rug steken of overnames die leiden tot een bloedbad. Hier zijn 8 voorbeelden van de Judaskus in de techwereld.

Judaskus 1: Microsoft verraadt IBM

IBM sloot in 1985 een overeenkomst met Microsoft om een graphical userinterface (GUI) te ontwikkelen. Maar de computergigant had er geen idee van dat Microsoft een eigen GUI ontwikkelde die de concurrentie zou aangaan. OS/2 flopte jammerlijk in vergelijking met gouden greep Windows. Toen de twee hun samenwerking in 1991 beëindigden, waren er 13 miljoen exemplaren van Windows in omloop, tegenover 600.000 van OS/2.

Bedrijven die stevig hadden ingezet op OS/2 om nieuwe software te ontwikkelen, zoals Lotus en Wordperfect, zagen de bodem onder hun plannen wegvallen. Tegen de tijd dat ze nieuwe producten hadden voor Windows waren ze te laat, te traag en zaten ze vol bugs. Microsoft was inmiddels heer en meester van de pc-omgeving en sneed andere bedrijven de pas af met eigen kantoorsoftware. Microsoft ontpopte zich van een ongevaarlijk ogende schelm in de softwarewereld tot een hardvochtige monopoliebezitter.

Het is geen toeval dat OS/2 veel op Microsofts Windows lijkt.

Judaskus 2: Jobs verraadt Apple-fans

De wederkomst van Steve Jobs bij Apple begon met een drama. In de jaren 80 trok de Apple-oprichter hij aan het kortste eind van een bedrijfscoup, maar zo’n tien jaar later kocht Apple Steve Jobs’ nieuwe bedrijf NeXT op en in 1997 werd hij CEO. Als een van zijn eerste acties trok hij de stekker uit de Newton Messagepad, de PDA die de wereld moest veroveren en waar Apple jaren werk in had gestoken.

Steve Jobs had een heel andere visie voor de toekomst van de PDA en werkte in de jaren erop aan de ontwikkeling van de iPhone. Maar de Newton-moord was ver voor die tijd en boze Newtonians demonstreerden bij Macworld-conventies en schreven lange overlijdensberichten voor het apparaat. Zelfs vandaag de dag hebben veel Apple-geeks warme herinneringen aan de Newton en het zomaar beëindigen van het apparaat werd eind jaren 90 als hoogverraad gezien.

Het apparaat wat gezien wordt als de voorloper van de iPhone stierf een ongemeen snelle dood.

Judaskus 3: Nina Brink verraadt aandeelhouders

In de jaren 90 leken de bomen tot in de hemel te groeien met nieuwe internetproviders, diensten, software en alle fantastische mogelijkheden die het web leek te bieden. Op 17 maart 2000 ging de Nederlandse provider World Online naar de beurs. Op dat moment was er al scepsis: demonstranten waren voor de Amsterdamse beurs bellen aan het blazen en voorspelden een barstende internetzeepbel, precies in de periode dat de alsmaar Nasdaq krakend tot stilstand kwam en begon in te zakken. Ze kregen gelijk, de koers duikelde in enkele dagen omlaag van meer dan 50 euro tot minder dan 30. In de laatste week voordat het doek definitief viel voor WOL was de koers onder 10 euro gezakt.

De prospectus die aandeelhouders raadpleegden bleek misleidend te zijn. Het feit dat Nina Brink enkele maanden vóór de beruchte beursgang haar aandelen had verkocht was bijvoorbeeld niet vermeld. Ze deed dat tegen een prijs van ongeveer 6 dollar per aandeel, een aardige indicatie dat World Online misschien wel eens flink minder waard kon zijn. Na de roerige beursgang trad ze af als voorzitter van het Raad van Bestuur van WOL.

Nina Brink trad af en kwam in gevecht met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die de schade van aandeelhouders op WOL wilden verhalen. Overigens houdt Brink vol dat ze aandeelhouders niet heeft misleid met haar niet-onthulde verkoop. De Hoge Raad oordeelde in 2009 dat de prospectus wel degelijk misleidend was omdat de informatie over de aandelendump van Brink niet was vermeld. Gedupeerden kregen pas onlangs hun geld terug.

Nina Brink brengt haar internetbedrijf World Online naar de beurs; de verwachtingen na de beursgang van de Nederlandse internetprovider zijn hooggespannen, maar al snel storten de koersen in en verdampt de 'waarde' van het bedrijf...

Judaskus 4: Microsoft verraadt Vista-klanten

Om Microsofts nieuwe Windows Vista te draaien, moesten computerfabrikanten (OEM’s) voldoen aan specifieke hardware-eisen en deze computers werden uitgerust met het merkteken ‘Vista Capable’. Een van de eisen waren ferme grafische chips, maar Windows-partner Intel kon niet genoeg chipsets produceren die voldeden aan de vraag van OEM’s voor hardware die Vista kon draaien. Intel zag zijn koers dalen en overtuigde Microsoft ervan de eisen voor het keurmerk te verlagen, zodat ze hun moederborden 915-chipsets konden verkopen aan OEM’s als zijnde Vista Capable.

Tienduizenden klanten spanden een rechtszaak aan tegen Microsoft om dit bedrog. Daarbij kwam door de opgeëiste correspondentie tussen Windows-topmensen de waarheid al snel boven tafel. Kopers van Vista-machines bleken dus pc’s gekocht te hebben die eigenlijk niet geschikt waren om Vista te draaien. Microsoft behaalde de overwinning in de juridische veldslag, maar de oorlog werd verloren want het OS met het slechte imago werd een van de grootste flops van de softwarereus.

Het gewraakte stickertje...

Judaskus 5: Aandeelhouders verraden Yahoo-CEO’s

Yahoo heeft de afgelopen jaren flink geleden onder Romeinse toestanden. Aandeelhouders slijpen maar steeds de messen om deze in de in de rug van de CEO’s van de internetgigant te steken. Carl Icahn, nu weer in het nieuws door zijn pogingen om Dell van Michael Dell af te pakken, deed het al in 2008. Microsoft had interesse in een overname, maar alleen met andere leiding bij Yahoo. Icahn probeerde daarom CEO Jerry Yang uit het bestuur te verwijderen. Yang zou proberen een deal te sluiten met Google om Microsoft dwars te zitten. De twee begroeven later de strijdbijl.

Nog geen vier jaar later was er weer een gevecht om de hoogste plek bij Yahoo. Investeerder Dan Loeb wilde CEO Scott Thompson laten vervangen. Thompson nam in zijn ogen verkeerde beslissingen na al het gedoe rond de overnamepogingen van Microsoft en advertentiedeals met Google en Facebook. Loeb ontdekte dat Thompson had gelogen op zijn CV over een Bachelor computerwetenschappen. Die bleek hij niet te hebben. Dat kostte de CEO de kop slechts vijf maanden na zijn aantreden. Ons advies aan de huidige CEO Marissa Mayer: slaap met één oog open en houd een mes onder je kussen.

Judaskus 6: Oracle verraadt open source-gemeenschap

Sun Microsystems had het zo’n vijf jaar geleden moeilijk. Ontslagrondes dreigden en geruchten van overname door IBM hingen in de lucht. Het was in die dagen dat een toonbeeld van rebelse vrijheid werd overgenomen door een boosaardig keizerrijk. Sun was voorvechter van open source-projecten als Java, MySQL en Open Office. Maar Oracle was van bezitterige eigenaar van proprietary software Larry Ellison, die door open source-gemeenschap als boze Farizeeër werd gezien. En Oracle kocht Sun.

Oracle begon direct een rechtszaak tegen Google over Java-patenten die zouden worden geschonden in Android. (Oracle verloor, maar dit jaar dient het hoger beroep.) In 2010 hadden de meeste OpenOffice-ontwikkelaars de software verruild voor een Oracle-loze variant: LibreOffice. En Sun’s MySQL-grondlegger Michael Widenius beschuldigde Oracle ervan zijn open source-baby te willen verdrinken. Zijn fork MariaDB is momenteel in opkomst bij Linux-distributies als Fedora, Arch, OpenSUSE en Slackware, die het Oracle-platform laten voor wat het is.

LibreOffice is voortgekomen uit ongenoegen over Oracle's open-source strategie.

Judaskus 7: HP verraadt Palm

Palm heeft een roerig verleden met bedrijfsopsplitsingen en het zoeken naar een eigenaar. In 2010 leek het eindelijk goed te komen met de PDA-producent toen HP Palm kocht voor een slordige 1,2 miljard dollar. Palm-fans haalden opgelucht adem: ’s werelds grootste computerfabrikant kon het bedrijf makkelijk huisvesten en daarbij telefoons en tablets produceren met het veelbelovende, op Linux-gebaseerde WebOS. Maar het jubelverhaal eindigde in tragedie.

HP introduceerde de tablet Touchpad met Palm’s WebOS, maar klanten lieten de iPad-killer van HP links liggen. Een van de problemen van WebOS was dat het z’n tijd vooruit was en een HTML5-platform bood in een tijd waarin ontwikkelaars nog liever even de kat uit de boom keken en native apps bouwden voor bijvoorbeeld iOS en Android. Ook was het platform te traag omdat Palm en HP het systeem snel op de markt wilden zetten en daardoor te kort door de bocht gingen in de ontwikkelingsfase.

Navelstaren achteraf terzijde, HP zag de Touchpad gigantisch floppen en haalde het product na slechts 7 weken van de markt. Lange tijd waren er geruchten van een opvolger en HP liet doorschemeren het besturingssysteem te willen gebruiken voor printers en pc’s. Maar niets van dat alles kwam ervan en HP dumpte het geesteskind van Palm onlangs bij LG. Die ziet een toekomst voor WebOS met smart-tv’s.

Fans van Palm vinden het doodzonde dat HP buiten de TouchPad verder niets met WebOS heeft proberen te doen.

Judaskus 8: Google verraadt Apple

Het is anno 2013 nog moeilijk voor te stellen, maar Apple en Google waren jarenlang goed bevriend. Eric Schmidt zat samen met Steve Jobs in het bestuur van de iPhone-fabrikant en de twee konden het naar verluidt goed vinden. Google en Apple konden op dat moment ook prima door één deur, want Google was nog steeds een internetgigant en Apple zat in de combinatie hard- en software.

Maar dat veranderde met de komst van Android. Google stapte in de markt die Apple had ontdekt en begon in het aandeel van Apple te happen. Schmidt zat sinds 2006 in het bestuur van Apple en was daarnaast CEO van Google sinds 2001. Steve Jobs was razend over Google’s pogingen de iPhone te ondermijnen en richtte een aanzienlijk deel van zijn woede op Schmidt die in 2009 terugtrad uit de Raad van Commissarissen van Apple. Schmidt wilde vrede sluiten, maar Jobs wist van geen wijken en zwoer Android te zullen vermorzelen.

Met de G1 begon enkele jaren geleden het Android-avontuur van Google.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten