9 nieuwe functies van OS X Mountain Lion (foto's)

Door: martin-bruining | 17 februari 2012 13:21

Nieuws

Apple presenteerde donderdag de nieuwste telg in de OS X-familie. Mountain Lion brengt een aantal functies die al bekend zijn van iOS naar de Mac.

Messages

iMessage is een sms-alternatief van Apple voor iPhone en iPad. Gebruikers van het mobiele platform kunnen onderling gratis sms'jes sturen. Vanaf nu kunnen ook gebruikers van OS X dat doen. Voor geïnteresseerden is er alvast een beta beschikbaar.

Notification Centre op Mac

Een functie die in iOS 5 werd geïntroduceerd is het Notification Centre. Alle meldingen waarmee een gebruiker zich bezig moet houden, zoals e-mail en updates, worden verzameld op één plek. In Mountain Lion komt het berichtencentrum ook naar de Mac. Met een 'swipe'-beweging schuift het bureaublad opzij en komt het berichtencentrum tevoorschijn.

Reminders

In OS X Lion zijn herinneringen nog geïntegreerd in kalenderapplicatie iCal, een stand-alone app was er nog niet. Vanaf Mountain Lion is er ook een speciale applicatie in het Mac besturingssysteem. En door middel van synchronisatiedienst iCloud blijven herinneringen ook up-to-date op mobiele apparaten.

Gate Keeper

Een bewaker in het besturingssysteem. Dat is de rol die is weggelegd voor Gate Keeper. Het beveiligingscentrum maakt het mogelijk beveiligingsinstellingen makkelijk te configureren. Zo is bijvoorbeeld aan te vinken dat alleen applicaties uit de officiële Mac App Store mogen worden geïnstalleerd.

AirPlay op de Mac

Vanaf de iPad 2 en iPhone 4S is het mogelijk het scherm van het apparaat draadloos op een tv te laten zien via AirPlay. Apple's eigen techniek om dit te doen, komt nu ook naar OS X. Het spelen van een game of het geven van een presentatie worden zo makkelijker gemaakt.

Twitter-integratie

Sinds iOS 5 zit Twitter ingebakken in het besturingssysteem. Vanuit allerlei apps is het direct mogelijk tweets te versturen. Die Twitter-integratie wordt doorgezet in Mountain Lion.

Share Sheet voor Safari

Delen vanuit Safari wordt makkelijker. Het bekende deel-knopje uit Safari voor iOS komt ook naar de desktopversie. Vanuit Safari kunnen pagina's direct per email, twitter of het nieuwe Messages worden gestuurd.

Game Centre

Statistieken en scores van spellen op iOS kunnen met vrienden gedeeld worden in het Game Centre. Apple introduceert deze applicatie nu ook voor de Mac. Daarmee is het mogelijk tegen vrienden te spelen en scores van spellen op alle Apple-platformen te verzamelen.

Notities maken en delen

Net als bij Reminders moeten ook notities gemakkelijk gedeeld kunnen worden tussen iOS-devices en Mountain Lion. Oudere OS X-versies kenden al wel de plaknotities, waarmee snel een aantekening kon worden gemaakt. Door Notes naar het nieuwe OS te brengen zijn ook aantekeningen overal beschikbaar.

0 Reactie(s) op: 9 nieuwe functies van OS X Mountain Lion (foto's)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.