Aan de slag met iMovie: Een project aanmaken

Door: christopher-breen | 15 januari 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Met de feestdagen achter de rug is het niet onwaarschijnlijk dat je iMovie wilt gebruiken om filmpjes van familie en vrienden samen te stellen. Daarom laten we je zien hoe je in iMovie een nieuw project aanmaakt, hoe je de video's bewerkt en hoe je het eindproduct voor iedereen toegankelijk maakt.

Een filmpje aanmaken en clips toevoegen

Met iMovie 10 kun je in grote lijnen twee soorten projecten creëren: een filmpje of een trailer. Hier willen we een filmpje maken. Om dat te doen, kies File > New Movie of druk op Command-N. Er verschijnt een Create venster met de thema's van iMovie. Thema's zal ik in een volgende les bespreken. Kies voorlopig No Theme, klik op de knop Create onderaan in het venster, en geef je filmpje een naam.

We laten stilstaande beelden voorlopig even zitten, en kijken in plaats daarvan naar het toevoegen van videoclips aan de tijdlijn van je filmpje. Selecteer een event in het Libraries paneel, en alle clips die bij dat event horen verschijnen in het Browser paneel aan de rechterkant. Je kunt op verschillende manieren clips toevoegen. Om een volledige clip toe te voegen, klik op de clip en druk op X op je toetsenbord. Klik op de Plus (+) knop die verschijnt wanneer je je cursor over de clip beweegt, en hij wordt aan de tijdlijn eronder toegevoegd. Als alternatief kun je op de E op je toetsenbord drukken om de geselecteerde clip toe te voegen. Of als je het liever op de ouderwetse manier doet, kun je de geselecteerde clip naar de tijdlijn verslepen.

Als je in plaats daarvan simpelweg in een clip klikt en deze vervolgens toevoegt, worden de 4 seconden na de selectie aan de tijdlijn toegevoegd. Om een specifiek gedeelte van een clip toe te voegen, klik en sleep over het gedeelte van de clip dat je wilt toevoegen en druk op de E toets, klik op de Plus knop, of versleep de clip naar de tijdlijn. Blijf dit doen tot je klaar bent.

Zoals ik al zei, kun je ook stilstaande clips toevoegen. Dit kan het beste door iPhoto Library te selecteren in het Libraries paneel en in het pop-up menu dat in de linkerbovenhoek van het Browser paneel verschijnt een beeldclassificatie te kiezen - Events, Faces, Places, Albums, Facebook, Flickr, of Smart Albums. Zoek naar je gewenste afbeelding en versleep deze naar de tijdlijn.

Wanneer je dit doet en de clip afspeelt, zul je zien dat het programma een Ken Burns pan-en-scan effect heeft toegevoegd. Zelf heb ik dit effect al veel te vaak gezien. Je kunt het verwijderen door op de afbeelding te dubbelklikken, op de Crop tool die in het Viewer paneel verschijnt te klikken en op de Fit knop in de linkerbovenhoek van de afbeelding te klikken. Of je kunt op Crop klikken en het gedeelte van de afbeelding kiezen dat je in de filmpje wilt hebben. (Let op: Het bijsnijden is wordt beperkt door de beeldverhouding van de frame van je filmpje - 16:9 voor filmpjes die afkomstig zijn van HD clips, bijvoorbeeld.)

iMovie hoeft niet aan alle stilstaande beelden een Ken Burns effect toe te passen. Om aan te passen hoe stilstaande beelden behandeld worden, klik in het Viewer paneel en kies Window > Movie Properties (Command-J). Klik op de Settings knop rechtsboven in dit paneel en klik op het Photo Placement pop-up menu aan de linkerkant. Je zult zien dat je hier naast Ken Burns ook Fit of Crop kunt kiezen.

Eenvoudig clips bewerken

In latere lessen zal ik dieper ingaan op bewerking. De volgende tips zijn voor mensen gewoon een aantal basisstappen willen weten.

Clips herschikken: Om een clip of afbeelding naar een nieuwe locatie te verplaatsen, klik erop en versleep het naar de gewenste plek.

Clips verkorten of verlengen: Wanneer je voor het eerst een selectie maakt in het Browser paneel is de selectie misschien niet zo precies als je had gewild. Dat is eenvoudig te corrigeren. Klik gewoon op een van de randen van de clip en versleep deze naar het midden van de clip om hem te verkorten, of van het midden weg om hem langer te maken. Als je een deel van een langere clip uit het Browser paneel hebt versleept, kun je deze zo lang maken als de volledige lengte van de oorspronkelijke clip. (Als je de volledige clip al geïmporteerd hebt kun je deze natuurlijk niet langer maken.) Je kunt stilstaande beelden zo lang of zo kort in beeld brengen als je wilt door de randen te verslepen.

Audio verkorten of verlengen: Stel dat je een clip in de tijdlijn hebt die audio bevat. Stel verder dat je wilt dat de audio van die clip langer blijft spelen dat de video van de bewerkte clip - je wilt bijvoorbeeld dat het over het begin van de volgende clip blijft spelen. Je kunt dit doen door de audiotrack van de video te scheiden. Kies Modify > Detach Audio (Command-Option-B). Als je audio van video scheidt kun je de clips los van elkaar bewerken, om bijvoorbeeld een kuch in de audiotrack weg te halen.

Overgangen toevoegen

Videotransities dienen als overgang van de ene clip naar de andere. Veelvoorkomende transities zijn vervagingen en clips die in elkaar oplossen. Minder gebruikt (en een beetje opzichtig) zijn rotaties, mozaïeken, en bladzijden die worden omgeslagen. Transities helpen om het tijdsverloop of de overgang van het ene onderwerp naar het andere te benadrukken. (Of soms zijn ze gewoon een manier om de kijker een soepelere overgang naar de volgende clip te bieden.)

Om transities aan je filmpje toe te voegen, selecteer Transitions onder de kop Content Library (of druk op Command-1). Het Browser paneel laat nu alle ingebouwde transities van iMovie zien. Selecteer de transitie die je wilt gebruiken en versleep deze naar het begin of het einde van een clip. Standaard duren ingevoegde transities een halve seconde, maar je kunt die lengte aanpassen door de transitie te selecteren en een nieuwe lengte in te voeren in het veld rechts van het Transitions pop-up menu in de linkerbovenhoek van de Viewer.

Zoals ik eerder al zei, er zijn smaakvolle en minder smaakvolle transities. Over het algemeen zien vervangingen en oplossingen er het meest gelikt uit. Wanneer je echter types transities toepast die professioneel gebruikt werden op de televisie in de jaren '70, krijg je een video die er erg amateuristisch uitziet.

Titels toevoegen

Een titel aan het begin van je filmpje kan voor extra verfijning zorgen. Om dat te doen, selecteer Titles onder de kop Content Library (of druk op Command-2). De titels van iMovie zullen vervolgens in het Browser paneel verschijnen. Als je een thema op je filmpje hebt toegepast verschijnen titels voor dat thema in het titelgedeelte. Daaronder zie je de standaard collectie titels van iMovie.

Om een titel toe te voegen hoef je hem alleen maar naar de gewenste plek te verslepen - aan het begin of het einde van je filmpje, bijvoorbeeld. Selecteer de titel in de tijdlijn en je ziet een tijdelijke tekst zien staan; dubbelklik erop om je eigen titel in te voeren. Om het lettertype, het formaat, de uitlijning en de opmaak aan te passen, klik op de Adjust knop bovenaan het iMovie venster. Er verschijnen dan opties om de kenmerken van de titel aan te passen.

Niets weerhoudt je ervan om de titels tussen clips in te voegen, behalve dan goede smaak. Het is geen slecht idee als je de kijker kennis wilt laten maken met een nieuwe locatie of als je het verstrijken van de tijd wilt aangeven ("Drie weken later..." bijvoorbeeld). Maar je wilt waarschijnlijk niet telkens wanneer de hond in beeld komt een nieuwe titel laten zien. (Tenzij je heel erg dol op je hond bent, of een heel erge hekel hebt aan de mensen die je video gaan bekijken.)

15 Reactie(s) op: Aan de slag met iMovie: Een project aanmaken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 februari 2015 17:33 Anoniem
  Dit is cool
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2015 18:00 Anoniem
  JA OKE, MAAR HOE MOET JE HET DOWLOADEN ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2015 14:02 Anoniem
  hoi, ik gebruik vaak imovie. ik kom er alleen steeds niet achter hoe je muziek van een project die je in imovie gemaakt hebt. ook gelijk kan door kopieren naar een ander project…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2015 15:30 Anoniem
  hoi ik vind het een leuk programma maar hoe moet je beginnen en het is ook verassend jullie zijn goed .
  pleas antwoord reageer snel alsjeblief en kan dit op een archos tablet want het kan wel op een iPad
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 13:37 Anoniem
  Duidelijk artikel! Ik heb filmpjes in het theater gezet. Zijn deze nu afgerond als film om op dvd te zetten Kan ik het gebruikte beeldmateriaal uit het project vernietigen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 augustus 2015 18:11 Anoniem
  Ik kan mijn film in Imovie niet langer maken dan 30 minuten, kan ik dit oplossen ?
  Dank voor antwoord
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 16:23 Anoniem
  kan ik ook een clip toe voegen aan een bestaande film in theater ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 januari 2016 20:57 Anoniem
  Jammer dat als je standaard muziek toevoegd uit iMovie deze meteen van FB wordt afgehaald ivm rechten…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 14:30 Anoniem
  ik wil twee versies maken van een een project. hoe fopieer ik in godsnaam een timeline of een project?
  dankeva
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juli 2016 20:29 Anoniem
  hallo ik heb een vraag. Ik wil heel graag mijn filmpje uploaded naar youtube maar dat doet hij niet via die rechtstreekse link en ook niet via een bestand wat kan ik doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juli 2016 17:44 Anoniem
  ik heb een vraag:
  hoe film je jezelf met imovie graag een antwoord
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 mei 2018 22:17 AnnekeD
  Als je een filmpje in het theater zet, geeft deze automatisch een beeldfragment weer. Hoe kan je dat beeldfragment wijzigen in een ander beeld?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 augustus 2021 17:19 JaquanOriol
  cinema hd latest version a great movie watching app
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 september 2021 18:17 LouiseThorpe
  @JaquanOriol Rokkr een app om films en tv-series te kijken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2021 05:42 hraasic8as
  Epic Sports Download

  The Epic Sports app is a great way to follow the latest sports events. The user interface is very simple and intuitive. It allows you to view live streaming of over 1000 channels. If you want to watch a match without a subscription, you must first download the APK and enable Unknown Sources. This will enable you to install apps from untrusted sources. The app can be found in the Downloads folder. After installing the app, you should accept the advertisement.

  The app comes with features that allow you to track the latest news, scores, and stats. It's easy to browse through the sports you enjoy, as well as get match results with a single click. The interface is also very intuitive and friendly. You can use it for a variety of purposes, so you can find the right app to keep up with your favorite sport. You can also check the latest matches and news with the help of this app.

  Users can install the app on their devices without rooting them. It's also safe to install on older versions of Android. It's easy to install, and it lists all the sports that you can watch. It's easy to navigate, and it's divided into different categories so you can find exactly what you're looking for. It even lets you choose your favorite teams and players. This makes the app an essential tool for watching sports.

  You can download the Epic Sports app for free from the official website. There are two methods you can use to install it on your device. The first method is by navigating to the game's page and then clicking on "download" or "insert". In either case, you'll need to make sure that your device has enough space to accommodate the app. In addition, you'll need to enable the option for Unknown Sources on your phone's security settings.

  If you have an Android device, you can install the Epic Sports app to your device. The app offers HD quality video of games. The app also offers highlights and other details of the teams. If you're a fan of international football, you'll love the app's football highlights and live stats. It's also easy to install on older versions of Android. The app's UI is very user-friendly, so you can easily navigate and find your favorite teams.

  Another useful feature of the Epic Sports app is that it can be used for free and can be downloaded from third-party sites. In addition, the app provides you with regular cricket scores and information about the airtime of the match. Furthermore, it can be downloaded from the browser without the need to install any additional software. Once installed, the app is completely free. Moreover, it's available on all major platforms. You can also download the apk for free from the official website of the app.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.