Aan de slag met Safari in iOS 13 en iPadOS

Door: Ronald Smit | 18 oktober 2019 14:38

Aan de slag met Safari 12
How To

Safari wekt in iOS 13 en iPadOS net wat anders dan voorheen. Je moet soms even zoeken naar functies. Maar als je het eenmaal weet, went het snel.

Of het verplaatsen van sommige onderdelen van Safari in het nieuwe iOS 13 en iPadOS soms niet wat te veel van het goede was? Tja, smaken verschillen nu eenmaal. Feit is dat er dingen gewijzigd zijn. Want waar is bijvoorbeeld die handige leesmodus gebleven? Nou, die vind je tegenwoordig onder het knopje AA, helemaal links op de adresbalk. Tik daarop en er verschijnt een menu met daarin onder andere de tekst Toon Reader-weergave. Na een tik daarop opent een pagina in de vertrouwde leesmodus, maar het kost helaas wel een extra tik. Overigens een tipje tussendoor: die leesmodus is ook ideaal om af te drukken. Je krijgt dan een strakke layout ontdaan van allerlei overbodige zaken. Ook bewaren als pdf vanuit de leesmodus – maak een spreidbeweging met twee vingers op het afdrukvoorbeeld en exporteer vervolgens naar een PDF-reader – zorgt voor schone en leesbare pdf’jes. Handig, want lang niet alle pagina’s printen goed vanuit de standaard webweergave; ook het converteren naar PDF levert soms een puinhoop op.

Zo bewaar je een webpagina als PDF in iOS 13 en iPadOS

Meer opties

Goed, terug naar dat AA-menu. Je ziet daar ook een kleine en een grotere A, daarmee vergroot of verklein je de pagina; een tik op 100% keert weer terug naar het origineel. Verder geldt dat Safari voor de iPad (onder iPadOS) websites standaard in desktopweergave toont. Dat kan makkelijk op het ruime scherm en de hardware is meer dan snel genoeg om de zaak niks trager dan op een ‘echte’ computer te renderen. Maar mocht je om wat voor reden ook toch de mobiele weergave willen zien, tik dan in het AA-menu op Vraag om mobiele website. Wil je voor een bepaalde site de weergavemodus instellen, tik dan eens op Website-instellingen. Je kunt nu aangeven in welke modus de website voortaan geopend wordt en of bijvoorbeeld reclameblokkering wel of niet aan staat. Alles kan dus per pagina geregeld worden, wat erg mooi is.

Opslaan als PDF

We noemden net al even de optie om een webpagina te bewaren als pdf via afdrukken. Maar in oudere versies van iOS was ook de optie aanwezig om een site als PDF te bewaren via de deelknop. Het werd dan één lange lel (als de pagina lang was…), maar wel met (meestal) volledig behoud van opmaak. Het kan nog steeds, maar werkt anders. Je moet nu namelijk een screenshot maken (op de iPad en oudere iPhones bijvoorbeeld door de home en aan/uit-knop samen in te drukken; op de nieuwere iPhones door de aan/uit-knop samen met de volumeknop in te drukken. Doe dat eens bij een in Safari geopende webpagina en tik meteen op het voorbeeldje dat onderin beeld verschijnt. Tik in de voorbeeld- annex bewerkingsweergave bovenaan op Paginavullend en dan op Gereed. Tik op Bewaar pdf in Bestanden en kies een map, bijvoorbeeld de documentenmap van je favoriete PDF-viewer. Als je dit bestand nu opent zul je zien dat het een ‘echte’ PDF is, dus met selecteerbare tekst!

0 Reactie(s) op: Aan de slag met Safari in iOS 13 en iPadOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.