Adobe: AIR komt op Windows 8 Metro

Door: jasper-bakker | 15 februari 2012 09:41

Nieuws

Adobe praat met Microsoft om zijn Flash-platform AIR te laten draaien op de Metro-interface van Windows 8. De Flash-maker is ervan overtuigd dat dit er wel van komt.

“AIR komt in Metro, ja. Microsoft staat namelijk op achterstand op mobiel gebied en het wil andere developer communities aanspreken", zegt Flash-evangelist Michael Chaize van Adobe. Hij vertelt aan Webwereld dat Adobe ongeveer een jaar geleden met Microsoft over AIR (Adobe Integrated Runtime) is gaan praten. AIR laat daarvoor geschreven applicaties platformonafhankelijk draaien, net zoals Java, zolang de benodigde ondergrond maar is geïnstalleerd.

Vanwege Windows Phone

De AIR-gesprekken met Microsoft zijn volgens marketingman Chaize geen plotse toenadering: “Wij praten altijd met Microsoft", stelt hij. AIR is sinds begin 2011 gespreksonderwerp, naar aanleiding van Windows Phone 7, vertelt de Flash-evangelist. Dat mobiele besturingssysteem heeft de Metro-interface geïntroduceerd die Microsoft ook doorvoert voor zijn desktop- en tabletbesturingssysteem Windows 8.

Over Microsofts smartphonebesturingssysteem zegt Chaize dat dat “maar een klein marktaandeel" heeft. “Maar Windows 8 is niet klein." Voor Windows Phone is Flash nog altijd niet uitgekomen, hoewel Microsoft ontkent dat dit een 'religieuze keuze' zou zijn 'zoals bij Apple'. Dit betreft dan Flash als browser plug-in én als op zichzelf staande applicatie die Flash-content kan weergeven.

Metro overal

De bredere doorvoering van de Metro-interface gebeurt wel op een geheel ander onderliggend besturingssysteem. Voor Windows 8 is Metro namelijk de reguliere desktoplijn van Microsofts platform. Dit geldt ook voor de aankomende Windows 8-variant voor tablets met ARM-processors. Windows Phone-toestellen gebruiken ook ARM-chips.

De nieuwe touch-interface Metro is de standaard in beide varianten van Windows 8. Bovendien dienen html5 en JavaScript als platform voor apps. Developers kunnen Metro-apps ook maken in C#, C++, C of Visual Basic in combinatie met XAML (Extensible Application Markup Language). Adobe wil daar met zijn AIR-platform een positie verkrijgen.

Flash, Silverlight in de ban

Microsoft doet voor Windows 8 echter applicatieplatformen als Flash en het eigen Silverlight in de ban. Die technologieën zijn alleen toegestaan binnen de klassieke desktopinterface, die Windows 8 wegmoffelt in een apart te starten omgeving. Bovendien is die aloude Windows-desktop op apparaten met ARM-chips alleen beschikbaar voor Microsofts eigen apps zoals Office en IE. Laatstgenoemde staat op ARM-apparaten plug-ins zoals Flash weer niet toe.

Toch is Adobe ervan overtuigd dat zijn AIR-platform een plek kan krijgen als onderlaag in de Metro-interface. Het is niet duidelijk of dit concreet op stapel staat of dat de wens de vader is van de gedachte. Vragen van Webwereld aan Microsoft leveren vanuit het hoofdkwartier in de Verenigde Staten uiteindelijk de reactie op dat “we op dit moment verder niets hebben om te delen". Microsoft houdt de lippen stijf op elkaar wat de plannen voor Windows 8 betreft.

Flash-exit

Eerder heeft Adobe al met stelligheid beweerd dat Flash naar diverse mobiele platformen zou komen. Dat is na veel wachten en uitstel voor slechts een handjevol platformen gebeurd. Flash-evangelist Chaize wijst op Android en RIM's PlayBook-tablet. Daarnaast is er nog Flash-support voor oudere besturingssystemen zoals Symbian, Palm OS en webOS.

Onlangs heeft Adobe zelf de plug-in voor mobiele browsers ten grave gedragen. Chaize erkent dat het bedrijf de Flash-exit niet goed heeft aangepakt. “Dat was niet het beste communicatieplan ooit, nee." Hij vertelt dat er ten onrechte de indruk is ontstaan dat Adobe de technologie geheel laat vallen voor mobiel. “Er zijn twee manieren om Flash-content te draaien. Als plug-in in een browser, dát is nu exit. En in Adobe AIR, wat nu onze focus heeft."

Codeconversie

Die nieuwe focus is al wel gelijk aangekondigd bij het schrappen van Flash voor mobiele browsers. Adobe biedt developers en designers ook tools om bestaande Flash- en AIR-content te converteren, naar code die op zichzelf (native) draait op mobiele besturingssystemen waaronder ook Apple's iOS. Apple heeft zulke gehercompileerde code aanvankelijk verboden, maar moest daarop terugkomen.

Dat hercompileren van code en dus extra ontwikkelwerk dreigt voor AIR de norm te worden, tenzij Adobe inderdaad Microsoft zo ver krijgt om dat applicatieplatform toe te staan in Metro. De Windows-producent verwijst voor vragen slechts naar informatie die tot op heden al is vrijgegeven. Die informatie komt van de Build-conferentie waar Windows 8 is onthuld en van het blog van Microsoft-topman Steven Sinofsky die de ontwikkeling van Windows 8 overziet.

0 Reactie(s) op: Adobe: AIR komt op Windows 8 Metro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.