Adobe maakt Flash klaar voor html5

Door: jasper-bakker | 08 maart 2011 10:55

Nieuws

Adobe brengt een tool uit om Flash-code om te zetten naar html5. Een preview is nu beschikbaar.

De conversietool (codenaam Wallaby) is zelf een AIR-applicatie (Adobe Integrated Runtime) en beschikbaar in een variant voor Windows (13,5 MB) en een voor Mac OS X (29,6 MB). Het is gratis te downloaden bij Adobe Labs, hoewel de downloadserver nu erg langzaam is.

De softwarefabrikant wil met deze “experimentele technologie” apps op zijn Flash-platform geschikt maken voor systemen waar Flash niet op draait. Het voornaamste doel hierbij is Apple’s iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad. Een publieke demonstratie werd in oktober vorig jaar al gegeven op de developersconferentie Adobe MAX.

iOS en webbrowsers

Wallaby converteert beeld, geluid en animatie in een Flash Professional-bestand (.fla) in html5. “Hierdoor kun je je content hergebruiken en het bereik ervan uitbreiden naar apparaten die geen Flash-runtimes ondersteunen. Zodra deze bestanden zijn geconverteerd naar html, kun je ze bewerken met elke html-editor, zoals Adobe Dreamweaver”, meldt Adobe. Ook handmatig bewerken van de conversie-output is mogelijk, merkt het bedrijf nog op.

Naast iOS kunnen Flash-developers hiermee ook mikken op reguliere webbrowsers, mits die html5 en webtechnologieën als svg (scalable vector graphics) en css (cascading style sheets) voldoende ondersteunen. De geconverteerde code levert webapps op die kunnen draaien op browsers die zijn gebaseerd op WebKit, zoals Chrome en Safari, zegt Adobe-productmanager Tom Barday tegen InfoWorld.com.

Niet volledig

Overigens is de conversie op dit moment nog niet volledig. Niet alle functies van Flash Professional worden ondersteund in het html5-formaat, schrijft Adobe. Het heeft al verschillen ontdekt tussen de diverse ondersteunde browsers.

Voor wat die verschillen en ontbrekende functies dan zijn, en welke browser ondersteund worden, verwijst Adobe naar de Release Notes voor Wallaby. Dat document staat bij het publiceren van dit artikel echter nog niet live bij Adobe Labs. Een zoektocht op ‘Wallaby’ levert nul resultaten op.

Alleen Chrome en Safari

Productmanager John Nack van Adobe blogt dat de support voor webbrowsers alleen Chrome en Safari omvat, draaiend op Mac OS X, Windows en iOS (iPad, iPhone en iPod Touch). De tool ontbeert nu ook nog conversiemogelijkheden voor ActionScript.

0 Reactie(s) op: Adobe maakt Flash klaar voor html5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.