Adobe Photoshop Elements 13 - Slimmer, krachtiger, behulpzamer

Door: dirk-schoofs | 16 februari 2015 10:30

Review

Adobe Photoshop Elements komt langzaam uit de schaduw van grote broer Photoshop. Versie 13 is slimmer, krachtiger en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger. Voor de thuisgebruiker en semiprofessional is Elements een volwaardig eigen programma, zonder al te veel technische hocus pocus.

Adobe Photoshop Elements 13

Prijs

€ 102,09

Taal

Nederlands

OS

Windows 7/8

OS X

Website

www.adobe.com/nl

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Professioneel
 • Raw-ondersteuning
 • Photomerge
 • Minpunten
 • Update vanaf 12 overbodig

Wanneer de dertiende versie zich op je beeldscherm opent, zie je geen enkel verschil met de voorganger. De werkomgeving, de gereedschappen, de paletten: alles oogt precies hetzelfde. Pas wanneer je ermee aan de slag gaat, ontdek je de verbeteringen onder de motorkap. Zo is er native ondersteuning voor hoge-resolutieschermen. Beschik je over een desktop of laptop met zo'n HiDPI- of Retina-scherm met hogere pixeldichtheid, dan zullen de foto's scherper in beeld komen.

Bovendien heeft Adobes nieuwste product Camera Raw 8.6-converter in het programma verpakt. Dat betekent dat je raw-bestanden van de nieuwste spiegelreflexcamera's kunt bewerken en dat recente lensprofielen worden ondersteund.

Je kunt zowel raw- als jpg- en tif-bestanden optimaliseren in de Camera Raw-converter.

Nieuwe functies

Tijdens de nabewerking is een van de meest gebruikte handelingen het maken van een uitsnede. We zijn die croptool zo gewend dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen hoe je dit basisgereedschap nog zou kunnen perfectioneren. Toch verrast Photoshop Elements met een verbetering van deze functie.

Bij de gereedschappen ontdekken we toch één nieuwkomer: Penseel Selectie verfijnen. Eerst gebruik je bijvoorbeeld het gewone Selectiepenseel voor de ruwe selectie. Daarna kun je met de nieuwe tool de selectie uitbreiden of inkrimpen door met dit penseel tegen de selectierand aan te duwen. Ook vinden we een functie terug om omslagfoto's voor Facebook te ontwerpen.

Maar het pronkstuk van Photoshop Elements 13 is ongetwijfeld Photomerge: de functie waarmee je een element uit de ene foto moeiteloos op de andere monteert.

Verbeterde Organizer

Photoshop Elements Organizer, het fotobeheerprogramma dat als tandem bij het bewerkingsprogramma komt, was al sterk in versie 12. De nieuwe Organizer is echter uitgebreid en laat zich voortaan afstemmen op jouw mailprogramma. In het programma zitten voorinstellingen voor Gmail, Yahoo!, AOL en Outlook. Instellingen voor een ander mailprogramma kun je ingeven onder de knop Overige. Wanneer je Organizer hebt geconfigureerd op jouw e-mailprovider, kun je rechtstreeks vanuit het programma foto's en zelfs diashows versturen naar vrienden en familie.

Conclusie

De tijd dat Photoshop Elements niet meer was dan een gestripte versie van de professionele Photoshop, is allang voorbij. Functies die de thuisgebruiker over het algemeen niet nodig heeft, zijn inderdaad weggelaten, maar Elements heeft een volwaardig eigen karakter gekregen en dan vooral op het gebied van ondersteuning en gebruiksvriendelijkheid. En dat je er ook nog een geavanceerd fotobeheerpakket met gezichtsherkenning bij krijgt, maakt het zijn prijs helemaal waard. Heb je versie 12 al, dan lijkt het verstandig nog even te wachten op versie 14. Daarvoor zijn de verschillen tussen 13 en 12 te klein.

Laat de afbeeldingen in Adobe Photoshop Organizer netjes aansluiten.

1 Reactie(s) op: Adobe Photoshop Elements 13 - Slimmer, krachtiger, behulpzamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 maart 2015 12:27 Roh4000
  Graag zou ik ook in ieder geval vergelijkingen willen zien met de top 5 meest gebruikte software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.