Afdrukken met AirPrint

Door: Ronald Smit | 18 augustus 2018 07:24

All-in-one printer kopen
How To

Mobiele apparaten van Apple zoals de iPhone en iPad beschikken via AirPrint over een eenvoudige manier van printen. Lees hieronder hoe je optimaal afdrukt!

Apple’s methode om direct vanaf een mobiel apparaat naar een printer af te drukken heet AirPrint. Het aardige is dat hiervoor geen drivers en andere ellende nodig zijn. Slechts een AirPrint-compatibele printer is noodzakelijk. Steeds meer moderne netwerkprinters beschikken over die mogelijkheid. En heb je pech en beschik je niet over zo’n printer? Dan hoeft dat alsnog geen probleem te zijn als je over bijvoorbeeld een NAS van Synology beschikt. Deze beschikt over een ingebouwde AirPrint-server, waarmee je vrijwel iedere printer deze functionaliteit kunt geven. De werking van de AirPrint-functie is simpel. Tik op de deelknop in een app van waaruit je iets wilt afdrukken en tik vervolgens op Druk af. Waarschijnlijk is je printer al gedetecteerd en geselecteerd; tik eventueel op het vermelde exemplaar achter Printer om een andere printer te kiezen. Mocht je meerdere printers in je netwerk hebben. De afdruk rolt na even wachten uit de printer.

Beter printen

Net als bij printen vanuit een ‘gewoon’ besturingssysteem zie je ook hier dat er bij het printen van bijvoorbeeld webpagina’s vaak een hoop overbodige pagina’s worden meegenomen. Zonde van papier, inkt en toner. Tik op Opties om het paginabereik in te stellen en kies alleen voor de echt noodzakelijke pagina’s. Ook kan je hier aangeven of je in kleur of zwart-wit wilt afdrukken of dubbelzijdig (als jouw printer dit kan). Komt een afdruk dan nog niet goed uit de verf, dan is er een andere truc. Tik bovenaan de geopende webpagina - in de adresbalk - eens op de leesweergave-knop. Je ziet nu een voor prettig lezen geoptimaliseerde pagina. En een dergelijke opmaak leent zich naar blijkt ook prima voor optimaal afdrukken. Tik je namelijk nu op de deelknop en afdrukken, dan wordt de pagina zonder opmaakfouten en overbodige opsmuk op papier gezet. Ideaal!

Maak eens een pdf met iOS AirPrint

PDF

Tot slot kan je vanuit de preview in de AirPrint-dialoog ook een PDF maken. Maak daarvoor een spreidbeweging met twee vingers op de preview; deze wordt nu groot getoond. Tik op de deelknop en selecteer een PDF-capabele app, bijvoorbeeld Acrobat Reader. Het inmiddels geconverteerde document wordt vervolgens daarin geopend. Tik op Gereed in de grote preview en dan op Annuleren in de afdrukdialoog om te voorkomen dat de pagina(‘s) (alsnog) geprint worden. Voordeel van deze methode om een pdf te maken is dat er losse pagina’s gegenereerd worden. Kies je voor de deelknop in de browser en vervolgens Maak pdf aan, dan zie je een lange PDF zonder onderverdeling in pagina’s. Nadeel van de print-preview-pdf-route is dat eventuele opmaakfouten ook meegenomen worden. Soms is de ene methode beter en soms de andere, kwestie van uitproberen.

0 Reactie(s) op: Afdrukken met AirPrint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.