Allereerste iPhone-virusscanner in de App Store

Door: uhro-van-der-pluijm | 13 juli 2011 11:45

Nieuws

Het Franse beveiligingsbedrijf Intego heeft de allereerste virusscanner voor iPhone en iPad gelanceerd. De software is wel behoorlijk beperkt: het kan bijvoorbeeld geen apps controleren op malware.

Intego, een Frans beveiligingsbedrijf dat vooral naam heeft gemaakt door antivirussoftware voor Mac OS X, heeft woensdag een malwarescannner voor iOS uitgebracht. Het is daarmee de eerste aanbieder van antivirus voor iOS, meldt Webwerelds zustersite PCWorld.

De scanner is toegelaten in Apple's App Store. De securitysoftware voor Apple's mobiele apparaten biedt echter geen volledige bescherming. Zo scant het alleen attachments bij e-mails en bestanden die op een externe server staan.

Geen app scannen

De app VirusBarrier, die 2,39 euro moet kosten, heeft die beperking omdat alle apps op iOS in isolatie (een sandbox) draaien. “Daarom kun je het bestandssysteem niet helemaal scannen. Omdat je het bestandssysteem van iOS niet ziet, is het enige wat je kunt scannen de attachments die via e-mail verzonden zijn of bestanden in, bijvoorbeeld, je Dropbox-map", legt woordvoerder Peter James van Intego uit.

Het is daardoor ook niet mogelijk om applicaties zelf te scannen op malwarebesmettingen. Hoewel Apple's strenge beoordeling van apps voor iOS dat eigenlijk altijd tegen moet houden, kan het in theorie toch voorkomen dat een kwaadaardige app in de officiële App Store komt. Gebruikers met een jailbroken toestel, die apps uit alternatieve app stores halen, zijn nog kwetsbaarder voor eventuele malafide apps.

Geen real-time scan

Een ander nadeel van de Intego-software is dat deze niet op de achtergrond kan blijven draaien. Bij antivirussoftware voor Mac en Windows is dat bijna standaard, zodat een gebruiker niet ieder bestand apart hoeft te controleren. Op de iPhone en iPad moeten gebruikers dat wel doen bij ieder bestand dat zij niet vertrouwen.

De combinatie van die beperkingen en het feit dat er nog geen bekende malware voor iOS is, zorgt ervoor dat de software voor veel gebruikers waarschijnlijk oninteressant is. Volgens Intego-woordvoerder James is de app dan ook vooral gemaakt voor mensen en bedrijven die controle vooraf willen voor bestanden die zij later op hun computer zetten. Dat kan ook handig zijn bij bestanden die in de cloud komen, zoals bij een storagedienst als Dropbox of een SaaS (software as a service) als Google Docs.

Dropbox en iDisk

Op die manier wordt de iPhone of iPad volgens James geen enorme virusverspreider. Om dat voor elkaar te krijgen, scant de software van Intego bijvoorbeeld Word-, Excel- en PowerPoint-documenten, PDF-bestanden, JavsScripts maar ook executables (uitvoerbare bestanden) voor Windows. Behalve bestanden in Dropbox, controleert de app ook bestanden bij opslagdienst iDisk, wat onderdeel is van Apple's clouddiensten MobileMe.

Hoewel er nog geen malware voor iOS in het wild voorkomt, kent het mobiele platform van Apple wel veel kwetsbaarheden. Met ruim tweehonderd zijn er dat veel meer dan in bijvoorbeeld Android. Recentelijk dook bijvoorbeeld een PDF-kwetsbaarheid in iOS op. Mochten daar binnenkort exploits voor komen, dan belooft Intego dat haar scanner die ook tegen kan houden.

0 Reactie(s) op: Allereerste iPhone-virusscanner in de App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.