Alles over iPadOS 13.1

Door: Justin Doornekamp | 24 september 2019 15:04

iPad Mini
Blog

De iPad krijgt een eigen besturingssysteem, namelijk iPadOS. Vanaf 24 september wordt iPadOS 13.1 uitgerold. De reden? De iPad heeft zich enorm ontwikkeld in de afgelopen jaren en het is niet langer meer logisch om één besturingssysteem te gebruiken voor zowel de iPad als de iPhone. Welke veranderingen aan iPadOS kun je zoal verwachten?

De eerste versie van iPadOS wordt naar gewone iPads, iPad Air, de iPad Pro en iPad Mini uitgerold. De versienummering gaat gewoon verder waar het gebleven was met iOS 13. Op 24 september start Apple met de uitrol van iPadOS 13.1.

Een van de eerste veranderingen die je direct op zal vallen, is de aanpassing van het thuisscherm. Het scherm biedt nu ruimte aan maar liefst dertig apps, verdeeld over vijf rijen. Dat zijn tien meer icoontjes dan je in iOS op je thuisscherm kan zetten. In combinatie met de achttien icoontjes die je kwijt kunt in de Dock onderaan het scherm, heb je direct toegang tot 48 apps.

Dankzij iPadOS kan de iPad beter gebruikt worden als pc-vervanger.

Today View

Als je naar rechts swipet op je thuisscherm, vind je Today View, dat in een nieuw jasje is gestoken voor iPadOS. Hier vind je al je widgets terug. Bovendien blijven al je apps op het thuisscherm zichtbaar, alleen staan de icoontjes nu iets dichter tegen elkaar aan. Je hebt in iPadOS ook de optie om de Today View altijd actief te houden op het thuisscherm.

Verder heeft Apple het nog gemakkelijker gemaakt om te multitasken door de Slide Over-functie wat te verbeteren. Met deze functie kun je snel een tweede app openen, die vervolgens slechts een klein deel van je scherm in beslag neemt. In het nieuwe besturingssysteem kun je meerdere apps tegelijk open hebben staan in de Slide Over en tussen deze apps kun je gemakkelijk scrollen om de app op te zoeken die je wilt gebruiken.

Ook kun je het scherm in tweeën splitsen om twee apps tegelijk te gebruiken. Dit kon al in Safari, met het openen van twee verschillende tabbladen op één scherm, maar nu kan dat eveneens met andere apps. Zo kun je bijvoorbeeld de muziekapp tegelijk op één scherm gebruiken met Safari of je Mail-app.

Apple Pencil

Apple voerde verder wat verbeteringen door aan de latentie van de Apple Pencil, die nu nog maar negen milliseconden bedraagt. De pen reageert dus sneller op de bewegingen die je op het scherm maakt. Met de pencil maak je nu screenshots, door de pen vanuit de benedenhoeken van het scherm naar boven te trekken.

Verder is het setje met tekengereedschappen vernieuwd, waarbij je nu onder meer een liniaal en een nauwkeuriger gummetje kunt gebruiken. Het tekensetje kun je nu ook op andere plekken van het scherm zetten of minimaliseren.

iPad Mini (2019)
Apple heeft de latentie van de Pencil sterk verbeterd.

Beter voor zakelijk gebruik

Het nieuwe besturingssysteem moet het tevens gemakkelijker maken om op je iPad te werken. Zo zal het voor het eerst mogelijk zijn om een muis aan te sluiten op je tablet en is er een kleiner toetsenbordje beschikbaar genaamd QuickPath. Dit toetsenbordje kun je alle kanten van het scherm opvegen en maakt het makkelijker om met één hand te typen.

Ook heb je binnen iPadOS meer mogelijkheden om lettertypes te downloaden en is de browser verbeterd. Zo werkt Safari meer als een desktopbrowser, wat onder meer terug is te zien in hoe de browser omgaat met al je downloads. Als je bestanden downloadt, gaan die namelijk direct naar de eveneens vernieuwde Bestanden-app. In deze app zie je meer details over je bestanden en zijn er meer opties om deze te bewerken. Bovendien kun je mappen delen, zodat je beter kunt samenwerken met bijvoorbeeld collega’s.

Voor welke modellen?

Alle iPad Pro-modellen zullen iPadOS ondersteunen, naast de iPad Air 2, iPad Air 2019, 9,7-inch iPad, de iPad mini 4 en de iPad mini 2019. Heb je een oudere iPad, dan moet je het blijven doen met iOS 12.

iPad OS was al langer beschikbaar voor ontwikkelaars en in de zomer volgde een publieke bèta. Op 24 september is de uitrol van de definitieve versie om 19:00 (Nederlandse tijd).

1 Reactie(s) op: Alles over iPadOS 13.1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2019 16:07 chrislaarman
  1) Bij "alles" mis ik dan toch de verandering in (de weergave van?) de plaatsing van bestanden, verwijderbare hardware inbegrepen. (Ik las ergens, dat losse harddisks met NTFS (nog) niet ondersteund worden. Kan in een volgende beta nog komen.)

  2) Zoals ik elders al zei over muis-ondersteuning in iPadOS: "Hoera, je kunt nu ook paarden voor je auto spannen." Mobiele besturingssystemen zijn immers ontworpen voor gebruik middels een aanraakscherm, met je vinger als muis.
  Voorts kun je al lang de spatiebalk van het scherm-toetsenbord gebruiken om de invoegplek in tekst te verplaatsen.
  Ik vind het terecht, dat de mogelijkheid onder Toegankelijkheidsopties komt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.