Alles wat je moet weten over Apple’s nieuwe twee-staps-verificatie

© PXimport

Alles wat je moet weten over Apple’s nieuwe twee-staps-verificatie

Geplaatst: 22 maart 2013 - 08:38

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Wouter Hoeffnagel

Apple gaat Apple ID's beter beveiligen. Gebruikers moeten voortaan niet alleen een wachtwoord invoeren, maar ook een code die in een SMS-bericht naar een 'vertrouwd apparaat' zoals iPhone wordt verzonden. In dit artikel lees je alles over de nieuwe beveiliging van Apple.

De nieuwe twee-staps-beveiliging is voor Nederlandse gebruikers nog niet beschikbaar, maar is al wel ingevoerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland en Nieuw-Zeeland. Naar verwachting wordt de twee-staps-beveiliging binnenkort ook in Nederland ingevoerd, al wil Apple geen duidelijkheid over het termijn waarop dit gebeurt.

Wachtwoord en verificatiecode

De beveiliging van Apple ID's bestaat voortaan uit twee stappen. Eerst log je in met behulp van een wachtwoord. Apple verstuurt vervolgens een code naar bijvoorbeeld je iPhone. Ook deze code moet je invoeren om toegang te krijgen tot je Apple ID en persoonlijke gegevens te kunnen wijzigen. De nieuwe werkwijze moet het aanzienlijk moeilijker maken zonder toestemming toegang te krijgen tot andermans Apple ID.

Je bepaalt zelf naar welk apparaat de verificatiecode wordt opgestuurd. Apple geeft je hierbij de keuze uit al je apparaten die SMS-berichten kunnen ontvangen. Denk hierbij aan een iPhone, maar ook een iPad 3G die is voorzien van een simkaart. Het is mogelijk meerdere apparaten aan te melden als vertrouwd apparaat. Raak je in dit geval je iPhone kwijt? Dan kan je je alsnog aanmelden via je iPad.

© PXimport

Apple vraagt voortaan om zowel een wachtwoord als verificatiecode als je inlogt op je Apple ID

In de praktijk log je met grote regelmaat in op je Apple ID. Wil je bijvoorbeeld een app uit de App Store downloaden of aanschaffen? Dan vraagt Apple je het wachtwoord van je Apple ID in te voeren. Het is gelukkig niet noodzakelijke iedere keer opnieuw een verificatiecode in te voeren. Op ieder apparaat hoeft een Apple ID slechts eenmaal te worden geverifieerd, waarna Apple het apparaat herkent als vertrouwd. Verkoop je een apparaat of wordt deze gestolen? Dan kan je het apparaat eenvoudig van de lijst met vertrouwde apparaten verwijderen.

Herstelcode

Naast de twee stappen die noodzakelijk zijn om in te loggen krijgt iedere gebruiker ook een herstelcode toegewezen. Deze code biedt je de mogelijkheid toegang te krijgen tot je account als je het wachtwoord kwijt bent of als het apparaat wat je als 'vertrouwd' hebt aangemeld niet langer in je bezit is. Apple stelt door deze werkwijze zeker dat het wachtwoord alleen gewijzigd kan worden door de daadwerkelijke eigenaar van een Apple ID.

Apple waarschuwt dat het bedrijf niet langer in staat is het wachtwoord van je Apple ID te herstellen, iets wat Apple voorheen wel kon. Ben je dus twee van de drie middelen (je wachtwoord, telefoon en herstelcode) kwijt? Dan kan je het wachtwoord niet meer herstellen en kan je dus simpelweg niet langer inloggen op je Apple ID. Het is dan ook aan te raden de herstelcode die jij krijgt toegewezen goed te bewaren en deze niet kwijt te raken. Apple biedt de mogelijkheid deze code uit te printen, zodat je deze bijvoorbeeld in je administratie kan opnemen.

© PXimport

De twee-staps-verificatie maakt het aanzienlijk moeilijker een Apple ID te kraken

Ik wil helemaal geen twee-staps-verificatie!

De twee-staps-verificatie vermindert de kans dat iemand het wachtwoord van jouw Apple ID kraakt en ongevraagd informatie wijzigt of apps aanschaft aanzienlijk. Wil je toch liever geen gebruik maken van de nieuwe beveiligingsmaatregel? Apple biedt je de mogelijkheid de beveiliging uit te schakelen waardoor je niet met verificatiecodes hoeft te werken. Je kiest hierdoor zelf voor een lager niveau van beveiliging, wat betekent dat het risico dat je hierdoor loopt voor eigen rekening is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten