Amazon-klanten krijgen geld terug van Apple-kartel

Door: chris-koenis | 15 oktober 2012 12:29

Nieuws

Amazon geeft mensen die de afgelopen 2 jaar een e-book hebben gekocht een gedeelte van het betaalde bedrag terug. Aanleiding is het e-bookkartel van Apple en enkele uitgevers.

Een deel van de Amazon-klanten wordt gecompenseerd voor de prijsafspraken die Apple heeft gemaakt met 5 e-bookuitgevers. Drie van deze uitgevers zijn bereid op te draaien voor de extra kosten die dit heeft opgeleverd voor kopers van e-books op de Kindle Fire.

In een door Slashgear bemachtige e-mail krijgen eigenaren van een Kindle Fire-tablet uitgelegd dat ze recht hebben op geld terug wanneer zij tussen april 2010 en mei 2012 een e-book hebben gekocht. De actie is het gevolg van een schikking in de langlopende antitrustzaak over e-books.

Apple en uitgevers willen schikken

In de antitrustzaak wordt onderzocht hoeveel schade het e-bookkartel van Apple met vijf uitgevers van e-books heeft bezorgd bij de concurrentie. De zaak loopt in Europa nog steeds, al hebben daar zowel Apple en de Europese Commissie aangegeven graag te willen schikken. Daarbij hebben ook 4 van de 5 uitgevers al aangegeven af te zien van verdere prijsafspraken en verkooprestricties, nu en in de toekomst.

Begin 2010 maakte Apple samen met 5 uitgevers de zeer omstreden deal, vlak voor de lancering van de iPad en de iBookstore. Veel uitgevers waren op dat moment bang dat Amazon de e-bookmarkt zou gaan beheersen. Omdat Amazon stuntte met bodemprijzen voor e-books vreesden de uitgevers voor hun toekomstige marges.

Geheime afspraken lekken uit

Apple kwam met de 'redding' voor de uitgevers: zij mochten zelf de verkoopprijs van e-books bepalen voor de iBookstore. De enige twee voorwaarden: Apple roomde zelf 30 procent van de inkomsten af en uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden. Daardoor werden de e-books bij Amazon ook duurder.

Al snel lekten deze afspraken uit en kwam zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie als de Europese antitrus-waakhond in actie.

0 Reactie(s) op: Amazon-klanten krijgen geld terug van Apple-kartel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.