Amazon ontwijkt Apple’s ‘belasting’ met eigen online muziekwinkel

Door: wouter-hoeffnagel | 19 januari 2013 17:05

Nieuws

Amazon gaat de strijd aan met Apple’s iTunes Store. Een nieuwe muziekwinkel van Amazon is via een webbrowser beschikbaar voor iPhone- en iPad-gebruikers en biedt hen de mogelijkheid rechtstreeks bij Amazon muziek aan te schaffen. Amazon hoeft hierdoor geen 30 procent van zijn inkomsten af te staan aan Apple.

De online MP3-winkel is beschikbaar door met een webbrowser naar amazon.com/mp3 te surfen. Gebruikers kunnen in de winkel het muziekaanbod van Amazon bekijken en muziek aanschaffen. De muziekbestanden worden opgeslagen in Amazon’s clouddienst en kunnen vanuit deze dienst naar je iPhone of iPad worden gedownload.

Geen opbrengsten voor Apple

Apple eist dat ontwikkelaars 30 procent van de opbrengst die via in-app aankopen wordt gegenereerd afstaan aan het bedrijf. Dit betekent dat als Amazon zijn MP3-winkel als native app lanceert het bedrijf 30 procent van zijn inkomsten uit de verkoop van muziek via de app moet afstaan aan Apple. Door de muziek via een webgebaseerde winkel aan te bieden voorkomt Amazon dit en steekt het bedrijf de volledige opbrengst van de muziek in eigen zak. Het ligt dan ook voor de hand dat Apple niet gelukkig is met de stap van Amazon.

Amazon’s MP3-winkel is gebouwd in HTML5 en hierdoor beschikbaar op alle mobiele apparaten. iPhone- en iPad-gebruikers kunnen via een webbrowsers als Safari of Google’s Chrome de online muziekwinkel bezoeken. De winkel maakt gebruik van de Amazon Cloud Player-app voor het downloaden van muziek. Het downloaden van een aankoop zonder dat deze app is geïnstalleerd leidt tot een foutmelding.

Concurrentie met iTunes

Door de lancering van de webgebaseerde muziekwinkel gaat Amazon de concurrentie aan met Apple’s muziekwinkel iTunes. Amazon is in Nederland niet actief. Het bedrijf verkoop in het buitenland muziek doorgaans voor een lager bedrag dan de iTunes Store.

0 Reactie(s) op: Amazon ontwijkt Apple’s ‘belasting’ met eigen online muziekwinkel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.