© CIDimport

AMD overweegt ARM te omarmen

Geplaatst: 6 februari 2012 - 06:45

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Jasper Bakker

AMD overweegt andere chiparchitecturen te omarmen naast het pc-dominante x86. Mogelijk dat AMD processors naar ARM-ontwerp gaat maken. "Het antwoord is niet nee."

Technisch directeur (cto) Mark Papermaster van AMD sluit ARM zeker niet uit, zegt hij tegen tech-magazine Wired. De AMD-topman, ooit chipexpert bij IBM en toen iPhone-topman bij Apple, heeft samen met de in augustus benoemde nieuwe ceo de nieuwe koers gepresenteerd aan financieel analisten. AMD gaat voor modulaire, flexibele chipontwerpen die mogelijk ook andere instructiesets omvatten.

AMD: ARM + Ati?

Dat laatste slaat op alternatieven voor de x86-chiparchitectuur, die haast alomtegenwoordig is voor pc's en marktdominant is voor servers. AMD's omslag naar zéér modulaire chipontwerpen, moet het uitwisselen van niet alleen componenten maar zelfs van instructiesets makkelijk maken. Het gebruik van energiezuinige ARM-ontwerpen kan dan relatief eenvoudig gecombineerd worden met bestaande grafische chipelementen.

"Als onze klanten een andere instructieset-architectuur nodig hebben, dan kunnen we dat zo erin steken", stelt Papermaster. Die daarbij benadrukt dat AMD zo'n wissel kan doen terwijl het dan toch zijn overige chipexpertise en -innovatie kan benutten. Hij noemt de vergaande integratie van grafische mogelijkheden, waarvoor AMD ooit videochipmaker Ati heeft overgenomen.

Servers, smartphones, tablets

Volgens de cto zijn AMD's processors vandaag de dag al enigszins modulair. Met ingang van volgend jaar moet het basisontwerp echt Lego-achtig zijn. Chipontwerper ARM, die zijn architectuur in licentie verkoopt aan chipfabrikanten, heeft al geruime tijd ambities om op te rukken naar de servermarkt.

Daaraan tegengesteld zijn de plannen van AMD en ook processorreus Intel om voet aan de grond te krijgen in de snelgroeiende markten voor smartphone- en tabletchips. In die apparaten zijn de ontwerpen van ARM heer en meester. De top van AMD benadrukt nu dat het de wens van de klant vooropstelt, wat dan slaat op de computer- en tabletfabrikant die chips wil kopen voor zijn apparaten.

IBM's productiekracht

Via de presentatie aan financieel analisten is ook naar buiten gekomen dat AMD nu IBM voor zich heeft gewonnen als fabricagepartner, meldt techsite Xbitlabs. Tot op heden gebruikt de chipmaker de productiefaciliteiten van Global Foundries, wat vroeger zijn eigen fabrieken waren. Computergigant IBM is met zijn hypermoderne chipfabrieken en flinke chipexpertise een tweede productiebron voor AMD. Dit moet het voor Intels aartsrivaal mogelijk maken die processorreus bij te benen qua productiekracht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten