Android doet alarmbellen rinkelen

Door: kristian-van-tuil | 12 januari 2011 10:06

Nieuws

Trend Micro waarschuwt voor de gevaren van Android. Het mobiele besturingssysteem van Google is volgens de antivirusleverancier een stuk kwetsbaarder dan bijvoorbeeld Apple’s iOS, wat op de iPhone en iPad draait.

“Android is open-source, wat betekent dat een hacker sneller inzicht heeft in de onderliggende architectuur en sourcecode”, zegt oud-CEO Steve Chang van Trend Micro. Over concurrent iOS is hij aanmerkelijk minder kritisch: “We moeten Apple complimenteren, want zij zijn erg voorzichtig. Voor bepaalde soorten virussen is het onmogelijk op de iPhone te draaien.”

Meer vrijheid betekent ook meer risico’s

Google levert Android gratis aan telefoonfabrikanten en geeft ontwikkelaars volledig de ruimte om voor Android-gebaseerde smartphones software te schrijven. Apple houdt zijn mobiele besturingssysteem beduidend minder open, levert het besturingssysteem alleen op eigen hardware en publiceert pas software (apps) in de App Store na goedkeuring door de firma zelf.

Chang verwacht dat Android-gebruikers komend jaar vaker beveiligingsproducten zullen installeren om hun smartphone of tablet tegen malware en virussen te beschermen. Maandag werd bekend dat het beveiligingsbedrijf een virusscanner voor het Android-platform uitbrengt. Deze scanner werkt volledig via de cloud en is daardoor niet afhankelijk van lokaal gedownloade virusdefinities. Naast bescherming voor malware en virussen, claimt Trend Micro ook bescherming tegen phishing en frauduleuze websites en webapplicaties.

Android-virussen steeds vaker gesignaleerd

Intussen duiken er her en der virussen voor het platform van Google op. Vorig jaar was er een app die bankgegevens buit maakte en werd ook een trojaans paard ontdekt dat dure sms’jes naar telefoonnummers stuurt. Eerder werd ook een Chinees Android botnet in het wild gesignaleerd.

“Smartphones zijn de volgende pc. Zodra ze bij bedrijven gemeengoed zijn, zal het risico op verlies van data een probleem gaan vormen”, zegt Chang. “Apple heeft een sandbox concept dat het platform isoleert waardoor virussen zichzelf niet kunnen verspreiden of van vorm kunnen veranderen om detectie door virusscanners te voorkomen.” Daarmee wil Chang overigens niet zeggen dat iOS volledig immuun is. De oprichter van Trend Micro waarschuwt dat gebruikers van iPhones en iPads wel degelijk kwetsbaar zijn voor social engineering praktijken.

0 Reactie(s) op: Android doet alarmbellen rinkelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.