Android of iPhone 5?

Door: volkert-deen | 30 augustus 2012 11:11

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wanneer de nieuwe iPhone 5 naar Nederland komt, is nog onbekend. Wil je er op wachten, of is een Android-toestel beter?

Dilemma’s. Je moet (of je wilt) een nieuwe mobiele telefoon, maar de nieuwe iPhone 5 kan bij wijze van spreken ieder moment gelanceerd worden. Of pas over een half jaar. Je weet het niet. Toch maar Android? Toch nog even wachten? We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.

Design

Er is, zelfs na al die jaren, geen design zo strak als het iPhone-design. Er is maar één iPhone, en Apple bewaakt het ontwerp net zo streng als Porsche doet met de 911: altijd herkenbaar, altijd beter. Waar concurrenten in de beginjaren nog wel eens schaamteloze imitaties produceerden, zie je nu dat dat heilloze pad grotendeels is verlaten: de belangrijkste Android-toestellen van dit moment (de Samsung Galaxy SIII en de HTC One X) lijken inmiddels meer op elkaar dan op een iPhone.

Hoe de iPhone 5 er exact uit gaat zien is nog steeds geheim, maar afgaande op de her en der gelekte foto’s lijkt hij weer verdacht veel op een iPhone (met het bekende zilveren randje), maar dan groter en dunner. Opvallend genoeg wijzen de geruchten momenteel op een scherm van 4 inch (10,2 cm), wat toch een slagje kleiner is dan zowel de Galaxy SIII als de One X, terwijl ook de schermresolutie waarschijnlijk lager uitpakt. Verwacht een ruggetje van geborsteld aluminium en de keuze uit zwart of wit. Als je dat alles in je hoofd houdt, heb je waarschijnlijk een aardig beeld van de iPhone 5.

Wat Android daar op het gebied van design tegenover kan stellen is vooral méér, zowel in maat als in variatie. Hoewel de eerdergenoemde Android topmodellen een slag groter zijn dan de verwachte iPhone 5, zijn er voor de liefhebber ook kleinere Android-toestellen met nagenoeg gelijke specificaties. Maar een toestel zo strak als de iPhone – dat vind je alleen bij Apple.

Prestaties

Je mag hopen dat de iPhone 5 bij verschijnen de vloer aan gaat vegen met alle concurrenten, zoals we eigenlijk wel min of meer gewend zijn bij dit soort lanceringen. Maar het is maar de vraag of we dat redelijkerwijs nog van de iPhone 5 mogen verwachten. Eigenlijk zagen we dat al bij de lancering van de iPhone 4S: de Google/Galaxy Nexus (die direct na de 4S werd gelanceerd) had een aanzienlijk snellere processor, twee keer zoveel RAM en ondersteuning voor snellere draadloze netwerken. Eigenlijk bleef alleen de 64GB opslag van het duurste iPhone-model als voorsprong over, en in de Galaxy SIII prik je dat er inmiddels zo bij.

Wat de iPhone 5 precies gaat brengen is nog enigszins koffiedik kijken, maar het lijkt er sterk op dat Apple inzet op een quad-core (net als de beide Android-toppers) of misschien zelfs nog een dual-core processor, waarbij de winst waarschijnlijk zal zitten in batterijduur; de batterij van de iPhone 5 lijkt nauwelijks (10mAh) groter te zijn dan die van de iPhone 4. Het lijkt er bovendien op dat Apple ditmaal geen gedoe wil met de antenne en geprobeerd heeft de ontvangst verder te verbeteren, en als het even meezit krijgt de 5 standaard een HDMI-poort. Maar de grootste winst waar de meeste bronnen het over eens lijken te zijn, is dat de iPhone 5 waarschijnlijk geleverd zal worden met ondersteuning voor 4G/LTE – en daar hebben we hier in Nederland voorlopig helaas helemaal niets aan.

Apps

De koppeling van de iPhone aan iTunes is in een aantal opzichten geniaal geweest. Hoewel niet iedereen gecharmeerd is van iTunes als programma, had Apple met iTunes wel een dijk van een platform in huis waarmee het op één centrale plaats alle content voor het iPhone platform kon controleren. De hoeveelheid en de kwaliteit van de apps voor de iPhone is ook nog steeds onovertroffen.

Google heeft grote stappen gezet om de verschillen op dit vlak kleiner te maken. De Android Market werd omgetoverd in Google Play, waar nu ook, naast de apps, films, boeken en muziek zijn te downloaden, zodat je op een centrale plaats terecht kunt voor al je content. Helaas geldt dat vooralsnog alleen voor de Amerikaanse markt, dus als je het gemak wilt van een centrale plaats waar je al dat soort aankopen doet, ben je hier in Nederland voorlopig nog aangewezen op de iPhone. Daar staat tegenover dat je het als een serieus pluspunt van Android kunt beschouwen om niet aangewezen te zijn op iTunes, zodat je zelf kunt bepalen op welke manier en uit welke bron je je media naar je telefoon overzet.

Het oude pluspunt dat de apps in de Apple App Store beter gecontroleerd worden en dus veiliger zouden zijn, lijkt nauwelijks nog gewicht in de schaal te leggen; niet alleen is Google beter op gaan letten op wat er via de eigen service wordt aangeboden, ook Apple zelf is niet geheel onfeilbaar gebleken. Maar belangrijker is wellicht nog dat de meeste gebruikers zich maar weinig aan veiligheid gelegen laten liggen; het lijkt in elk geval nauwelijks een rol te spelen in de keuze voor een bepaald toestel. Zelfs voor beheerders lijkt de beweerde veiligheid van de Apple OS maar een zeer beperkte rol te spelen: voor hen is de grotere flexibiliteit van Android als het gaat om de keuze van beheertools vaak een stuk interessanter.

Het app-aanbod begint ook steeds minder een onderscheidende factor te worden. Hoewel Apple nog steeds meer apps kan aanbieden, loopt Google nu snel in: beide platformen hebben ergens tussen de 600.000 en 700.000 apps in de aanbieding – wat praktisch gezien lood om oud ijzer is. En hoewel het nog steeds zo lijkt te zijn dat er voor Android meer goede gratis apps voor handen zijn, ligt de gemiddelde prijs voor betaalde apps weer lager bij Apple; het iOS is nog steeds het platform met de meeste ontwikkelaars, en wellicht dat de grotere concurrentie en volwassenheid van het platform de prijs wat drukt.

0 Reactie(s) op: Android of iPhone 5?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.