Een van de kritiekpunten op de iPhone is dat 'er zo weinig mag'. Met name het feit dat het opslaan van bestanden niet kan, is een steeds weer terugkerend argument om niet voor het 'gesloten' iPhone-OS te kiezen. Maar waarom lokaal opslaan, als het ook 'in the cloud' kan? Een van de diensten die dit – zij het gedeeltelijk – mogelijk maakt, is Dropbox.com. En inderdaad: there's an app for that!

App van de Week: Dropbox-15082296

© CIDimport

Tijdens de installatie kun je eenvoudig een Dropbox-account aanmaken.

Synchronisatiemap

Op je computer wordt een map aangemaakt. Hier kopieer je de bestanden waar je altijd toegang toe wilt hebben naartoe. Ook kun je natuurlijk submappen aanmaken. Alles wat in de Dropbox-map staat, wordt vervolgens automatisch gesynchroniseerd met de online opslagruimte op www.dropbox.com.

Via deze site kun je trouwens ook altijd bij je bestanden, door in te loggen met het zojuist aangemaakte account. Wil je mappen of bestanden delen met anderen, dan kan dit ook. Maar dit wijst zich allemaal vanzelf.

Dropbox voor de iPhone

Uiteindelijk gaat deze rubriek natuurlijk om apps voor de iPhone. En zoals gezegd: Dropbox heeft ook een (gratis) iPhone-app. In principe verzorgt de app een directe verbinding met je online opslagruimte. Alle bestanden die je hebt gesynchroniseerd kun je zo via de app ook benaderen.

De interface is simpel. Als je Dropbox start, kom je in het overzicht met je mappen die je op je computer hebt aangemaakt.

App van de Week: Dropbox-15082296

© CIDimport

Dropbox toont na het starten het overzicht met je mappen en bestanden.

Onderin zijn drie knoppen te vinden: Favorites, My Dropbox en Settings. Als je veel bestanden hebt, is het handig om een of meerdere bestanden die je vaak nodig hebt een ster toe te kennen. Deze bestanden vind je vervolgens in je Favorites. My Dropbox toont het overzicht met mappen en bij Settings vind je voornamelijk informatie over hoe Dropbox werkt. Wel handig is dat je hier ook ziet hoeveel opslagruimte je reeds gebruikt.

App van de Week: Dropbox-15082296

© CIDimport

Bij Settings zie je hoeveel opslagruimte je reeds gebruikt.

Dropbox in de praktijk

De iPhone-app biedt dus hoofdzakelijk toegang tot je online bestanden. De enige bestanden die je vanaf je iPhone online kunt opslaan, zijn foto's en video's (alleen iPhone 3GS). Wil je foto's of video's dus veiligstellen, dan kan dit wel. Ze komen dan tevens automatisch op je computer terecht.

App van de Week: Dropbox-15082296

© CIDimport

Je kunt alleen foto's en video's vanaf je iPhone uploaden naar Dropbox.

Helaas is het niet mogelijk om vanuit Dropbox bestanden te versturen via e-mail, wel kun je bestanden delen. Wil je bijvoorbeeld een Word-document met iemand delen, dan kun je vanuit Dropbox met een paar keer klikken een link naar het document doorsturen. Deze link blijft twee dagen actief, hierna vervalt hij automatisch. Een work-around is natuurlijk om de tekst uit het Word-bestand te kopiëren en vervolgens te plakken in een e-mailtje.

App van de Week: Dropbox-15082296

© CIDimport

Via e-mail kun je een tijdelijke link naar het bestand delen.

Conclusie

Dropbox is met name erg handig om documenten, foto's en video's online op te slaan. Deze zijn vervolgens heel simpel te benaderen op je iPhone, om in te zien en te delen met anderen, wanneer en waar je wilt. Ook kun je foto's en video's vanaf je iPhone uploaden naar je Dropbox en zo veilig backuppen. Je krijgt 2 GB gratis online opslagruimte en ook de app is gratis.

Dropbox downloaden

Download Dropbox voor de iPhone hier.

App van de Week: Dropbox-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten