Apple: alle Macs krijgen eigen ARM-processor, einde voor Intel

Door: Rens Blom | 22 juni 2020 21:48

Nieuws

Er komt een Apple processor voor Mac, bevestigt de fabrikant. De komende twee jaar krijgen alle nieuwe Mac-systemen een eigen ARM-processor, en gaat Intel de deur uit. Dit moet je weten.

Alle moderne MacBooks, Mac Mini's, Mac Pro's en iMacs draaien op een Intel-processor. Daar komt verandering in. Eind dit jaar verschijnt er een - nog onbekend - Mac-model met een ARM-chip voor consumenten.

Een Mac Mini met A12Z-processor - uit de iPad Pro - komt deze week al beschikbaar voor ontwikkelaars. Die moeten hun programma's geschikt maken voor de ARM-chips, waarover zo meteen meer.

De zogeheten Apple Developer Transition Kit gebruikt naast de A12Z-processor 16GB werkgeheugen, een 512GB-ssd en draait op macOS Big Sur (developer bèta) met Apple's Xcode.

Sneller én energiezuiniger

Apple spreekt van een historische dag voor de Mac en noemt vandaag de eerste dag van de transitie van Intel naar ARM. Binnen twee jaar moet van alle Macs een versie met ARM-processor te koop zijn. Apple wil dus zijn hele Mac-portfolio overzetten van Intel naar ARM.

Volgens de fabrikant zijn de nieuwe ARM-chips sneller en energiezuiniger dan bestaande Intel-chips. Voor de Mac Pro, Mac Mini en iMac betekent dit vooral snelheidsverbeteringen. Laptops zullen ook profiteren van een langere accuduur, aldus Apple.

Apple gaat zijn ARM-chips zelf ontwikkelen. Intel gaat helemaal de deur uit, maar Macs met een Intel-processor krijgen nog 'jaren' updates. Het nieuwe macOS Big Sur, dat vandaag is aangekondigd, werkt zowel met Intel-chips als ARM-chips.

Apple-apps zijn al ARM-geschikt

Alle Mac-programma's van Apple zelf zijn al geschikt gemaakt voor ARM. Denk aan Mail en Safari, maar ook Logic Pro en Final Cut Pro. Andere ontwikkelaars werken aan de overstap. Apple toonde tijdens de presentatie twee belangrijke voorbeelden: Microsoft en Adobe. Microsoft's Office-pakket is al bijna klaar en Adobe werkt aan Creative Cloud. Straks werken populaire programma's als Lightroom en Photoshop zoals je nu gewend bent, maar beter, aldus Apple.

iOS-apps draaien op macOS

Een interessante vernieuwing aan de overstap van Intel naar ARM is dat je straks iOS-apps kan draaien op macOS. De iPhone en iPad maken namelijk al jaren gebruik van ARM-chips, dus die apps zijn ontwikkeld voor ARM. Volgens Apple werken 'de meeste' apps direct en zonder problemen op een Mac met ARM-processor. De apps zijn te installeren uit de Mac App Store.

Tweede leven voor Rosetta-emulatiesoftware

Apple presenteerde naast macOS Big Sur en de overstap naar ARM-chips meer nieuws. Zo krijgt emulatiesoftware Rosetta een tweede leven. Rosetta 2 stelt ontwikkelaars in staat om Intel X86-apps te draaien op een Mac met ARM-processor. Volgens Apple draaien apps stabiel en snel, en kun je ook games via emulatie draaien. Tijdens de presentatie demonstreerde Apple een emulatie van Shadow of the Tomb Raider in full-hd-resolutie. Hoewel de stream vloeiend oogde, heeft Apple niet aangeven op welke instellingen de game draaide.

Virtueel Linux draaien wordt ook mogelijk, aldus Apple. Hoewel Microsoft ook een ARM-versie van Windows 10 aanbiedt, heeft Apple nog niet gezegd of je straks op een Mac met ARM-processor Windows 10 kan gebruiken. Als dit zou gebeuren, zal het via Boot Camp gebeuren, schrijft onder meer Tweakers.

0 Reactie(s) op: Apple: alle Macs krijgen eigen ARM-processor, einde voor Intel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.