Apple-computers langs de meetlat

Door: Jeroen Boer | 27 februari 2014 10:15

Apple

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om een Mac te kopen, dan is het productaanbod een stuk overzichtelijker dan wanneer je een Windows-machine wenst. Alleen Apple maakt Mac-computers en het assortiment is beperkt. Wij hebben alle consumentenmodellen voor je bekeken.

Niet alleen heeft Apple een erg overzichtelijk productaanbod, ook valt op dat de aangeboden computers op veel punten erg vooruitstrevend zijn. Zo zijn optische media bij Apple zelfs op desktopsystemen verleden tijd. Alleen de klassieke 13inch-MacBook Pro bevat nog een dvd-brander, maar daar ligt duidelijk de focus niet meer op.

De twee notebookseries waar Apple wel zijn focus op legt, MacBook Air en MacBook Pro met Retina-scherm, zijn beide ultrabookachtige dunne notebooks die gebruikmaken van SSD's. Het dunne ontwerp is praktisch, maar heeft als nadeel dat zowel het werkgeheugen als de opslag niet door de gebruiker is te wijzigen. Het RAM-geheugen is op het moederbord gesoldeerd en de SSD's zijn in een Apple-specifiek formaat. Het lijkt er op dat ook Apples iMac deze gesloten kant op gaat.

De 21,5inch-iMac is dichtgelijmd waardoor het werkgeheugen en opslag eigenlijk onbereikbaar zijn. Het 27inch-model is eveneens dichtgelijmd, maar heeft via een klepje toegankelijke geheugensloten. De Mac mini heeft toegankelijke geheugensloten en de 2,5inch-schijf is relatief eenvoudig bereikbaar, hoewel Apple dit laatste niet ondersteunt. We hebben voor dit artikel de consumentenmodellen van Apple bekeken op uitzondering van de klassieke 13inch-MacBook Pro na.

Let op de toetsenbordindeling

Je hebt in de online Apple Store de keuze uit drie verschillende toetsenbordindelingen: Nederlands, Internationaal Engels of US. Belangrijk, want standaard krijg je waarschijnlijk niet het toetsenbord dat je gewend bent.

De indeling Nederlands heeft een smalle staande Enter en een toets met een plus/minteken en paragraafteken links van de cijfertoets 1. Het in Nederland gebruikelijke toetsenbord heeft een liggende Enter en een toets met accent grave en tilde naast de 1. Wil je deze indeling hebben? Kies dan voor de indeling US. Dit US-toetsenbord heeft nog een voordeel: de namen van speciale toetsen als Control, Option en Command zijn voluit geschreven. Het enige nadeel van een US-toetsenbord is dat er geen euroteken op de 2 gedrukt staat, maar is uiteraard wel te typen. De indeling Internationaal Engels raden we af. Je krijgt dan een Nederlands toetsenbord zonder euroteken.

Wil je achteraf een los toetsenbord kopen bij je Mac? Alle genoemde indelingen zijn in de Apple Store verkrijgbaar als Apple Keyboard of Apple Wireless Keyboard.

4 Reactie(s) op: Apple-computers langs de meetlat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 februari 2014 12:06 Anoniem
  De levensduur van Apple produkten is gewoon driewerf ruk.
  en reparatie lijkt me ook lastig als de zaak dichtgelijmd word.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2014 15:33 Anoniem
  Klets geen onzin.
  Apple hardware is beter dan die Wondoos meuk.
  Maar dichtlijmen is foute boel.
  En OSX blijft superieur aan MS.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2014 17:18 Anoniem
  dat de meeste pc gebruikers veel fouten/problemen ervaren ligt aan hen zelf
  Als je een beetje kunt configureren is een gewone pc zeer prettig om mee te werken en voor een fractie van die exorbitante apple prijzen.
  die zijn zelfs vierwerf ruk
  voor 2000 euri bouw ik een pc die apple het schaamrood op de kaken jaagt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juni 2015 16:30 Kasander
  Wordt ALLE hardware van Apple ook exclusief voor Apple geproduceerd?

  Ik weet dat er (vroeger) in B&O-apparatuur; "gewoon" Phillips-hardware geleverd werd. Dan wel alleen A-keus maar toch. Het had, in een andere vorm en voor veel minder geld, ook in de eigen apparatuur van Phillips kunnen zitten.

  Ik denk zelf dat Apple de software alleen op de geleverde hardware afstelt waardoor deze vlekkeloos kan werken. Daardoor lijkt het alsof er geen(?) fouten in zitten.

  Begrijp me niet verkeerd: Dit is niet negatief bedoeld!!

  En Gast, de mensen die teveel "problemen" hebben met Windows kunnen voor hetzelfde geld (of veel minder) beter overstappen naar Linux.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.