Apple en Samsung, na-aperij versus inspiratie

Door: jasper-bakker | 21 mei 2012 15:09

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Vandaag begint het topoverleg tussen de ceo's van Apple en Samsung. Een vredesbespreking opgelegd door de rechter aan twee verbeten strijdende bedrijven met heel veel op het spel.

Samsung liet gisteren nog weten dat het best bereid is de strijdbijl met Apple te begraven. Topman JK Shin stelt tegenover persbureau Reuters: “Er is nog altijd een flinke kloof in de patentoorlog met Apple, maar we hebben diverse onderhandelingsopties, inclusief cross-licensing". Het hoofd van Samsungs divisie voor mobiele producten zei dit vlak voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten om zijn ceo Gee-Sung Choi bij te staan in het gesprek met Apple.

Geen 'nucleaire oorlog'?

Apple-ceo Tim Cook heeft eerder laten weten open te staan voor een beëindiging van de strijd met Samsung, als dat bedrijf toegeeft dat het fout zit. In tegenstelling tot zijn voorganger Steve Jobs zou Cook niet voor een 'nucleaire oorlog' gaan versus Android en Android-toestelmakers. De opvolger van de overleden Jobs heeft al openlijk gesteld dat hij een hekel heeft aan patentaanklachten, die hij ziet als een noodzakelijk kwaad.

Cook hamert er hierbij wel op dat Apple niet 'de uitvinder voor de hele wereld' is of zal worden. “Het is belangrijk dat mensen hun eigen dingen uitvinden", heeft de Apple-ceo eind april gezegd tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het lijkt er niet direct op dat Samsung bereid is 'schuld' te bekennen.

Persoonlijk beledigd

Het Zuid-Koreaanse concern ontkent met klem dat het Apple naäapt. Topdesigner Lee Minhyouk voelt zich persoonlijk beledigd door die beschuldiging. “Ik heb duizenden schetsen en honderden prototypes gemaakt [voor de Galaxy-smartphone - red.]. Betekent dat dat ik al die tijd een nepvoorstelling heb opgevoerd, dat ik maar deed alsof ik aan het ontwerpen was?", zegt de tegenhanger van Apple's Jonathan Ive tegen persbureau Reuters.

Tegelijk met het uiten van openlijke beschuldigingen en felle ontkenningen, zouden de twee bedrijven toch toenadering hebben gezocht. Ze hebben eerder dit jaar voorzichtig en stilletjes gesprekken gevoerd over schikkingsmogelijkheden, aldus het Amerikaanse zakenblad Business Week eind maart. Dit nadat Apple in 2010 met Samsung heeft gepraat over de vermeende patentschendingen en ontwerpdiefstal. Die gesprekken zijn toen op niets uitgelopen, waarna de twee verwikkeld zijn geraakt in een snel escalerende patentoorlog.

Eind april, toen Cook zijn uitspraak van 'vrede voor capitulatie' deed, stond de teller van wederzijdse rechtszaken op ruim 50 stuks, aangespannen in 10 verschillende landen. Daaronder ook Nederland en Duitsland, naast de respectievelijke thuismarkten van de Verenigde Staten (Apple) en Zuid-Korea (Samsung).

'Nog niet in zicht'

Analisten en juristen verwachten dan ook geen oplossing of zelfs een doorbraak dankzij de onderhandelingen van vandaag. “Ik denk niet dat we daar al zijn, niet in een oorlog die zo groot is als deze. Het is een wereldoorlog", zegt intellectueel eigendomsadvocaat Steven J. Henry tegen Business Week. Hij schat in dat Apple en Samsung elkaar nog veel schade berokkenen voordat ze bereid zijn om tot een andere oplossing te komen.

Rechter Lucy Koh wil escalatie voorkomen en heeft de topmannen van de twee bedrijven gesommeerd om schikkingsgesprekken te voeren. Zij wil Cook en Gee-Sung Choi laten realiseren dat het beter is om tot een zakelijke oplossing te komen, zegt jurist Henry. Dat zit er volgens hem nu nog niet in.

Ook patentblogger Florian Mueller, die consultancy-werk doet voor patentaanklager Oracle, stelt dat de tijd nog niet rijp is voor Apple en Samsung om tot een schikking te komen. Hij meent dat de vredesbesprekingen voor de rechtbank de schijn van een constructieve bijeenkomst moeten ophouden. Weigeren van dit door de rechter opgelegde overleg of dwarsliggen tijdens de gesprekken kan de rechter of de jury een bepaalde indruk geven.

0 Reactie(s) op: Apple en Samsung, na-aperij versus inspiratie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.