Apple heeft zich hopelijk een gênante vertoning bespaard

Door: | 23 maart 2014 10:03

Apple

OPINIE - Blijkbaar is de iPad Pro van de baan. Logisch, want wie zit daar nou op te wachten?

Het is een tak van sport in de gadgetwereld om proberen te raden wat Apple nou weer gaat doen. Een van de momenteel dominante visies van deskundologen is dat Apple met een iPad komt voor de zakelijke markt die is voorzien van een groot scherm. Maar blijkbaar is deze iPad Pro een fabeltje en dat lijkt me een goede zaak.

Het verhaal dat er een grote iPad op komst zou zijn, komt van toeleveranciers hintten op een tablet van 12,9 inch die de concurrentie zou aangaan met de Samsung Galaxy Note PRO 12.2. Maar Digitimes meldt nu dat die iPad Pro er niet aankomt. Nou is Digitimes niet altijd een even betrouwbare bron omdat het alle geruchten uit het verkoopkanaal opsomt, maar het klinkt logisch dat Apple niet met een groot tablet gaat komen.

Grote tablets verkopen niet

Waarom? Omdat niemand op een grotere tablet zit te wachten en dat wordt pijnlijk duidelijk als je naar de tabletmonitor van marktvorser IDC kijkt. De grote modellen, zoals de huidige iPad en Galaxy Note, verliezen terrein ten opzichte van de modellen van 8 inch en kleiner. DigiTimes meet het verkoopkanaal en meldt dat er maar één miljoen Galaxy Note-tablets zijn verkocht in 2014. Apple verkoopt zoveel iPads per week.

De hang naar kleinere tablets is geen nieuw concept hoor. De eerste Kindle vond gretig aftrek bij vrouwen, die het makkelijk vonden om een compacte tablet overal mee naar toe te nemen. Onderzoeksbureau NPD bleef dit verschijnsel maar herhalen. De laatste tijd zie ik hetzelfde patroon bij mannen, die tablets als de iPad Mini in een jaszak bij zich hebben.

Klein is fijn

Zo zie ik dat de iPad Mini en kleine Android-tablets vandaag de dag ook in het bedrijfsleven worden gebruikt. De aantrekkingskracht is dat ze veel makkelijker zijn mee te nemen dan een laptop. Maar als je ze zo groot maakt als een scherm van 12,2 inch - of groter - dan kun je net zo goed een laptop nemen met al die Windows-software.

Nog een voorbeeld: na het succes van e-reader Kindle, bracht Amazon ook een grotere versie uit, de Kindle DX. Deze had een scherm van 9,7 inch en was meer dan een halve kilo zwaar. Dat ding was te lomp. Ik heb genoeg mensen gezien met een Kindle, maar een DX heb ik nooit in het openbaar gezien.

Wil je een tablet of een laptop?

Hét pluspunt van tablets en smartphones is juist dat ze geen laptops zijn. Ze zijn klein, handig, makkelijk te vervoeren en licht - het ultieme mobiele apparaat. Het lijkt me dat Tim Cook en zijn bedrijf dit ook wel snappen en daarom inzien dat er maar een heel kleine markt is voor een grote iPad. Als mensen een Apple-apparaat willen van 12 inch kunnen ze misschien beter een MacBook Air kopen.