Apple ID - Eén account voor al je Apple-zaken

Door: richard-veenstra | 05 mei 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Als je een Apple-product hebt, ben je zonder meer in aanraking gekomen met het fenomeen Apple ID. Voor alles wat je bij het bedrijf doet, heb je je Apple ID nodig. Een groot voordeel, want zo hoef je geen tientallen inlogcodes te onthouden. In dit artikel lees je alles over Apple ID.

Apple is niet uniek met zijn aanpak, ook bij Microsoft en Google kun je tegenwoordig alles doen met slechts één account. Dit is niet altijd zo geweest, vroeger had je voor meerdere diensten bij hetzelfde bedrijf verschillende inlogcodes en wachtwoorden nodig, denk maar aan de tijd dat je een Gmail-adres had en een YouTube-wachtwoord (nu beide van Google), en een Hotmail-adres en een inlogcode voor Windows Live (nu beide toegankelijk met je Microsoft-account).

Bij Apple was dit niet anders, voordat iCloud bestond had je de dienst MobileMe en daarvoor heette de dienst (al dan niet in een andere vorm) .Mac en iTools. Voor elk van deze diensten kon je een apart account hebben, veel Mac-gebruikers hadden dan ook een .Mac-account, sommige een MobileMe-account en daarnaast had je nog een Apple ID om je Apple-producten te registeren. Langzaam maar zeker heeft Apple al deze accounts bij elkaar gevoegd en geprobeerd iedereen een Apple ID te geven. Vroeger was een Apple ID gewoon een gebruikersnaam, tegenwoordig is je Apple ID een e-mailadres, beveiligd met een wachtwoord.

Vanwege de vele wijzigingen en het feit dat veel mensen verschillende accounts voor verschillende Apple-diensten hadden, is het mogelijk om meerdere Apple ID's te hebben.

De voorloper van iCloud heette MobileMe.

Aanmelding en beveiliging

Als je een nieuw Apple-product koopt, wordt je meteen gevraagd je Apple ID in te geven. Heb je dit niet, dan kun je vanuit het scherm een nieuwe Apple ID aanmaken. Heb je je iPhone al in gebruik, tik dan op Instellingen / iTunes en App Stores. Ga naar Maak nieuwe Apple ID aan en volg de aanwijzingen op het scherm. Elke Apple ID moet de vorm hebben van een e-mailadres.

Vroeger was dit niet zo, je Apple ID kon dan bijvoorbeeld 'jandeboer' zijn. Je opgegeven e-mailadres wordt gebruikt voor de communicatie over je Apple ID, zorg dus dat je een geldig adres opgeeft. Het wachtwoord vereist een speciale aanpak, Apple accepteert namelijk geen slechte wachtwoorden. Dit betekent dat het wachtwoord minstens acht tekens moet hebben en er minstens één nummer, één hoofdletter en één kleine letter in moet zitten. Verder mag het wachtwoord geen drie dezelfde letters of cijfers achter elkaar hebben en mag je geen e-mailadres of wachtwoord ingeven die je het afgelopen jaar al bij Apple hebt gebruikt.

Daarnaast moet je drie vragen beantwoorden om het risico op een gehackt account te beperken. De vragen kun je helaas niet zelf uitkiezen en daarom zijn deze soms best lastig.

Een vraag als Wat is uw droombaan? is voor sommigen wellicht niet zo makkelijk te beantwoorden en onderhevig aan verandering. Het is handig de antwoorden op deze vragen ergens te noteren. Onder Optioneel hersteladres kun je vervolgens nog aangeven waar Apple je kan bereiken, mocht je de antwoorden zijn vergeten.

De veiligheidsvragen zijn niet allemaal even makkelijk.

Apps, muziek en e-boeken

Apple hamert zo op deze veiligheidsmaatregelen omdat je je Apple ID ook gebruikt om apps, muziek, e-boeken en andere dingen aan te schaffen. Je zult dus ook je betaalinformatie moeten achterlaten tijdens de registratie. Hiervoor kun je alleen een creditcard gebruiken.

Dit is iets wat op veel weerstand stuit, aangezien het gebruik van een creditcard in Nederland niet zo wijdverbreid is als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Apple biedt hiervoor een oplossing aan, het is echter nogal verstopt. Ga op je iPhone naar App Store en kies een willekeurige gratis app uit. Tik op Gratis en vervolgens op Installeer App. Tik op Maak nieuwe Apple ID aan en volg de stappen die we zonet hebben besproken. Het enige verschil is dat je nu bij de betaalinformatie de optie Geen kunt kiezen.

Een erg rare constructie, maar kennelijk wil Apple niet graag dat je geen betaalinformatie aan je Apple ID koppelt. Als je Apple ID eenmaal is gecreëerd, kun je het in de App Store gebruiken om apps te kopen, in de iTunes Store om muziek aan te schaffen en in de iBooks Store om e-boeken te lezen.

Ook de diensten Kiosk, FaceTime en iMessage maken gebruik van je Apple ID op je iPhone of iPad. Heb je een Mac, dan log je met je Apple ID in op de Mac App Store en kun je eveneens iCloud configureren met je Apple ID. Je kunt niet alleen vanaf je iPhone een Apple ID aanmaken, vanuit elke dienst op elk platform waar je een Apple ID voor nodig hebt, vind je de optie om een nieuwe Apple ID te creëren. In je browser op je computer kun je naar www.apple.com/nl/support/appleid/basics gaan en van daaruit een Apple ID aanmaken.

Als je eerst een gratis app aanklikt, krijg je de optie 'Geen' te zien.

5 Reactie(s) op: Apple ID - Eén account voor al je Apple-zaken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 mei 2014 09:43 Anoniem
  Pfffff…
  Ik dacht dat Apple erom bekend stond dat ze alles gemakkelijk maken. Maar het gebruiken en koppelen van gmail accounts is in een poep en een scheet gebeurd. Dit verhaal hierboven lijkt me zo ingewikkeld dat ik er maar niet aan begin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2014 11:00 Anoniem
  Ja, hierin herken je de afkomst nog van 'PC' redacteuren. Voorheen altijd met MS besturingssystemen gewerkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2015 00:33 Anoniem
  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided shiny transparent concept bcfeededdkddedfd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2015 00:34 Anoniem
  How To Buy Cheap Generic Ceclor 500mg faddgkaeccegeedb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2015 00:35 Anoniem
  Definitely, what a fantastic website and informative posts, I definitely will bookmark your blog.All the Best! egdbebacgfbacgdf
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.