Apple iMac 27 inch (2019) - Bijna een Pro

© PXimport

Apple iMac 27 inch (2019) - Bijna een Pro

Geplaatst: 21 mei 2019 - 02:32

Aangepast: 14 december 2022 - 13:30

Jeroen Boer

Zeg je all-in-one-pc, dan zeg je iMac. Al jarenlang is de Apple iMac dé standaard als het gaat om een combinatie van scherm en computer. Dit jaar introduceerde Apple een nieuwe variant. Wij hebben de 27inch-uitvoering getest.

Het uiterlijk van de iMac (met 5K-scherm) is sinds 2014 eigenlijk niet meer veranderd en die iMac is qua uiterlijk weer niet te onderscheidenen van de iMac uit 20102 als het scherm uitstaat. Het enige uiterlijke verschil tussen 2019 en 2012 is dat de Thunderbolt(2)-poorten in 2017 plaatst maakten voor Thunderbolt 3-poorten. Of een zeven jaar oud ontwerp erg is? Wat ons betreft niet. Je krijgt een prachtige computer vervaardigd uit aluminium voorzien van een nog altijd groot 27inch-scherm. De bouwkwaliteit is bewezen uitstekend.

Wel blijft het af en toe onhandig dat alle aansluitingen op de achterkant zijn geplaatst. Met vier keer usb 3.0, twee keer Thunderbolt 3, een netwerkaansluiting, 3,5mm-headsetaansluiting en een kaartlezer heb je wel genoeg aansluitingen.

Apple iMac

© PXimport

Bij de computer krijg je een invoersetje bestaande uit het draadloze Magic Keyboard en de draadloze Magic Mouse. Het bijzonder compacte toetsenbord heeft geen numeriek veld en toetsen zoals die op een laptop gebruikelijk zijn. Geen indrukwekkend toetsenbord dus, maar er is ondanks de geringe aanslag prima op te tikken. Over de meegeleverde muis zijn we niet te spreken. De muis is te plat en ligt niet lekker in de hand. Leuk voor onderweg, maar op een vast bureau wil je echt een betere muis.

Apple iMac

© PXimport

Krachtige hardware

De standaarduitvoeringen van de 27 inch iMac bevatten een Intel Core i5 met zes cores, afhankelijk van de basisuitvoering die je kiest een variant met een kloksnelheid van 3, 3,1 of 3,7 GHz. De processor die Apple in ons testexemplaar heeft geplaatst is de upgrade in de vorm van een Core i9-9900K met maar liefst 8 cores op een standaardkloksnelheid van 3,6 GHz en een boost tot 5 GHz. Kortom een beest van een processor. De gebruikte i9-9900K is bijvoorbeeld sneller dan de Intel Xeon W-2140B, de processor met 8 cores die Apple in de instapvariant van de iMac Pro gebruikt. Voor wat het waard is: qua specificaties komt de geteste zwaar uitgevoerde iMac in de buurt van de goedkoopste iMac Pro, maar dat geldt dan ook voor de prijs. Die iMac pro heeft nog altijd wel wat extra mogelijkheden in de vorm van bijvoorbeeld een 10Gbit-netwerkaansluiting en een nog iets snellere grafische kaart.

Alle aansluitingen zitten op de achterkant.

© PXimport

Ook grafisch staat de nieuwe iMac zijn mannetje. De basisuitvoeringen hebben een AMD Radeon Pro 570X, 575X of 580X. De grafische kaart in ons testmodel is de snelste die Apple op de iMac biedt en is een AMD Radeon Pro Vega 48 met 8 GB HBM2-geheugen die in de buurt komt van de grafische kaart in de goedkoopste iMac pro. Zou je de grafische kracht vergelijken met een normale (gaming) grafische kaart, dan moet je denken aan een Nvidia GTX 1060. Ondanks de forse meerprijs voor de grafische kaart is de iMac hiermee naar moderne maatstaven dus zeker geen high-end gamingmachine. Gamen in 1080p kan uiteraard wel, op de volle 5K-resolutie van het scherm logischerwijs niet. In beginsel is de snelle grafische kaart bedoeld om grafische bewerkingen te versnellen en de upgrade is daarmee bedoeld voor professionele gebruikers die werken met heel zware videobewerkings- of 3D-toepassingen. Voor gaming koop je gezien de kortom geen iMac.

Opslag en geheugen

Opvallend voor 2019 is dat alle standaardconfiguraties nog altijd zonder ssd worden geleverd, in plaats daarvan geeft Apple je een Fusion Drive waarin een harde schijf gecombineerd wordt met een cache-ssd. Die cache-ssd zorgt wel voor een hogere snelheid dan een harde schijf, maar met een omvang van 24 GB bij een 1 TB Fusion Drive en 128 GB bij een grotere Fusion Drive loopt de capaciteit van de cache niet over. Je hebt echt veel meer aan een normale ssd en daar betaal je bij Apple helaas flink voor. Toch raden we je wel een ssd aan, want achteraf upgraden is er helaas niet bij. Technisch kan het wel, maar het is zo gecompliceerd dat je er beter niet aan kunt beginnen. Ons testmodel is voorzien van een 512 GB ssd.

De iMac Pro bevat vier geheugenbankjes. De uitvoering die wij kregen bevat 16 GB verdeeld over twee modules van 8 GB. Er zijn dus nog twee bankjes vrij. Koop je een standaardvariant met 8 GB, dan krijg je twee reepjes van 4 GB en heb je dus eveneens twee geheugenbanken vrij. Je kunt dus geld besparen door zelf je geheugen te upgraden, want Apple rekent maar liefst 240 euro voor de upgrade van 8 naar 16 gigabyte. Besparen is dus eenvoudig door te kiezen voor een uitvoering met 8 GB ram en deze zelf naar wens te upgraden. Overigens is het klepje dat de geheugensloten toegankelijk maakt een groot voordeel ten opzichte van een iMac Pro die dat klepje niet heeft.

Prestaties

De uitvoering die wij kregen is een topmodel en dit is dan ook een beest van een machine. In Geekbench 4 scoort de i9-processor maar liefst 6303 punten in de single-core-test en 32848 punten in de multi-core-test. Dat zijn indrukwekkende resultaten. De scores liggen hiermee hoger dan de instapvariant van de iMac Pro. Ook de ssd mag er zijn met een leessnelheid van 2792,5 en schrijfsnelheid van 1898,9 MB/s. In combinatie met de krachtige grafische kaart kun je de geteste iMac kortom voor alle denkbare werkzaamheden gebruiken.

Conclusie

De 27 inch iMac met 5K-display is ondanks het ontwerp dat al jarenlang hetzelfde is nog altijd een prachtige machine. Alleen de brede schermrand begint wat ouderwets te ogen, maar daar staat een fantastisch scherm tegenover. De door ons geteste uitvoering is in bijna alle opzichten de zwaarste en duurste variant. Op de prestaties kun je dan ook niets afdingen. Zo’n krachtige machine hebben de meeste gebruikers niet nodig. Een variant met een Core i5 en goedkopere grafische kaart is ook al een krachtige machine. Een upgrade naar een ssd net als in ons testmodel raden we wel sterk aan. Het werkgeheugen kun je zelf eenvoudig achteraf uitbreiden en dat is gelukkig een stuk goedkoper dan bij Apple. De geringe uitbreidbaarheid en de stevige prijs van upgrades zijn wel het belangrijkste nadeel van de nieuwste iMac.

8,0

Ons oordeel

Apple iMac 27 inch (2019)

Pluspunten

Uitstekende behuizing

Krachtige hardware

Fantastisch scherm

Minpunten

Basisvarianten geen ssd

Prijzige upgrades

Conclusie

**Prijs** € 3979,— (Basisuitvoering vanaf € 2099,-) **Besturingssysteem** macOS Mojave **Beeldscherm** 27 inch Retina 5K-display (5120 x 2880 pixels) **Processor** Intel Core i9-9900K (8 cores, 3,6 GHz) **Geheugen** 16 GB RAM **Grafisch** AMD Radeon Pro Vega 48 (8 GB HBM2-geheugen) **Opslag** 512 GB ssd **Webcam** FaceTime HD-camera **Aansluitingen** 4x usb 3.0, 2x Thunderbolt 2 (ook DisplayPort), 10/100/1000-netwerkaansluiting, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, SD(XC)-kaartlezer **Draadloos** 802.11.a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2 **Afmetingen** 51,6 x 65 x 20,3 cm **Gewicht** 9,42 kg **Meegeleverd** Draadloos toetsenbord en draadloze muis **Website** [www.apple.nl](https://www.apple.com/nl/imac/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000